• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Umut ışığı aspirin

Umut ışığı aspirin
Çocukluktan erişkinlik dönemi dahil birçok hastalığın tedavisinde yardımcı ilaç olarak kullanılan "aspirin"in, ölümcül sonuçlar doğuran enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yeni bir "umut" ışığı oldu.

Yurt dışında yapılan ve sonuçları yeni açıklanan araştırmaya göre "Aspirin", enfeksiyon hastalıklarında antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı vücut direnci artırıyor ve bakteriyi yok edebiliyor.

Kalp hastalıkları, inmeler, diyabet, hipertansiyon ile bazı kanser ve romatizma hastalıklarda kullanılan aspirin, vücutta enfeksiyon gelişmesinden sonra antibiyotiklerle birlikte hastaya verildiğinde, vücuttaki bakterileri öldürmekle yükümlü olan sistemin kuvvetini artırıyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve bakterilerin ölümünü kolaylaştırıyor.

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, yaptığı açıklamada, enfeksiyon hastalıklarının, insan ölümlerinde ilk sırada yer aldığını söyledi. Enfeksiyonların, önümüzdeki yüzyılda da en büyük "ölüm" nedeni olacağını ifade eden Özcan, her geçen yıl mikropların direnç kazandığına dikkati çekti. Özcan, direnç kazanan mikropların tedavide kullanılan çeşitli ajanlara karşı da kuvvetlendiğini vurgulayarak, "Dirençli hale gelen mikroplar sonucunda vücut tedavilere yanıt veremez hale geliyor" dedi.

Enfeksiyon tedavisinde antibiyotik kullanıldığını, bu şekilde bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesine çalışıldığını belirten Özcan, ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle mikroplar direnç kazandığına işaret etti. Özcan, dirençli mikropların ortaya çıkmasına karşın son yıllarda bilinenlerin dışında yeni bir antibiyotiklerin kolayca geliştirilemediğinin altını çizerek, "Yeni antibiyotik geliştirme projeleri, maalesef arzu adilen hızda ilerlemiyor. O nedenle, mikropların öldürülmesinde antibiyotiklere yardımcı olacak tıbbi literatürde ’adjuvan’ diye bilinen yardımcı ilaçlar önem kazanıyor" diye konuştu.

Özcan, Aspirin’in yıllardır birçok hastalıkta tedavide kullanılan yardımcı ilaçlar arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, insanlık tarihinde kullanımı çok eski olan, birçok hastalığa şifa veren ve tedavide aktif olarak kullanılan aspirinin yeni mucizelere imza atabileceğinin saptandığını söyledi.

Enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelede Aspirin’in "hayat kurtarabileceğini" vurgulayan Özcan, "Yaklaşık 100 yıldır milyonlarca insanın hayatını kurtaran Aspirin, artık önümüzdeki yıllarda enfeksiyonlara karşı savaşta en önemli silah olabilecek" dedi.

Özcan, İngiltere’de Londra Üniversitesi’nde 2009 yılında Dr. Melanie J. Stables başkanlığında Dr. Justine Newson, Dr. Samir S. Ayoub, Dr. Jeremy Brown, Dr. Catherine J. Hyams ve Dr. Derek W. Gilroy tarafından yapılan laboratuvar çalışmasının sonuçlarının açıklandığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta içinde uluslararası platformda duyurulan araştırma ile "vücutta enfeksiyon gelişmesinden sonra hastaya başlanılan Aspirin’in, vücutta bakterileri öldürmekle yükümlü olan sistemin kuvveti artırdığını, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ve bakterilerin ölümünü kolaylaştırdığının ortaya konduğunu" ifade eden Özcan, "Ayrıca, bazı bakterilerde de antibiyotiklere karşı var olan direnci ortadan kaldırabiliyor. Özellikle, antibiyotiklere karşı vücudun direncini yok eden özel bir zatürre etkeni ’streptokok pnomonya’ isimli mikrobun, (bu mikrop aşı ile sağlanan bağışıklıktan da kaçabilen dirençli bir mikrop) aspirin kullanımı sonrasında yok olduğu tespit edildi" diye konuştu.

-"HENÜZ İNSANLARDA TEDAVİDE KULLANILACAK ANLAMINA GELMİYOR"-

Araştırmanın insan hücreleri ve hayvan modelleri üzerinde yapıldığını ahlatan Özcan, şunları kaydetti: "Çalışma, Aspirin ve non steroit anti-infamatuar ilaçlar denilen genellikle ağrı kesici olarak kullanılan ilaçların, antibiyotiklerle birlikte kullanımının, mikroplardaki direnci azalttığı ve bağışıklık sisteminin mikrop öldürme özelliklerini güçlendirdiğini gösterdi. Yapılan deneylerde, enfeksiyondan kaynaklanan ölümleri azalttığı belirlendi.

Araştırma, henüz insanlarda tedavide kullanılacak anlamına gelmiyor. Şimdi, bununla ilgili çalışmalar hız kazanacak. İlerleyen günlerde dirençli mikropların öldürülmesinde yeni ilaçlar yerine aspirin gibi ilaçlar kullanılmaya başlanacak."

-"SAĞLIKLI KİŞİLERİN KULLANMAMASI GEREKİYOR"-

Özcan, araştırmanın enfeksiyon hastalıklarından korunmada "Aspirin mucizesi" olarak algılanmaması, kesinlikle gereksiz aspirin kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Hiçbir sağlık sorunu bulunmayan sağlıklı bireylerin enfeksiyon riskini azaltmak için ilaç kullanmaması gerektiğini ifade eden Özcan, "Çünkü, vücuda mikrop girmeden aspirin içildiğinde etki tam tersi oluyor. Enfeksiyon başlandıktan sonra aspirin kullanıldığında etki olumlu, enfeksiyon başlamadan verildiğinde ise olumsuz oluyor" uyarısında bulundu. Özcan, deney hayvanlarında enfeksiyon başlamadan önce aspirin verildiğinde, enfeksiyonunun daha ağır, mikropların daha saldırgan olduğununu saptandığını söyledi.

Özcan, araştırmanın sonuçlarının bilim çevresinde çok yankı bulduğunu ve yorum geldiğini dile getirerek, Michigan Üniversitesi’nden Dr. David M. Aronoff da "Bu, aspirindeki yeni bir mucize gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde aspirinin bu etkisinden yola çıkarak geliştirilecek ilaçlar sayesinde belki hekimler, enfeksiyon gelişen hastalara ’iki tane bu ilaçtan al, sabah beni tekrar ara’ diyebilecekler" şeklinde yorum yaptığını söyledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2364 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim