• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Üniversite, bakanlıkla işbirliği yaptı, vatandaş kazançlı çıktı

Üniversite, bakanlıkla işbirliği yaptı, vatandaş kazançlı çıktı
Sağlık kurumlarını tek çatı altında toplamak amacıyla sigorta hastanelerini devlet hastanesine dönüştüren Sağlık Bakanlığı, şimdi de üniversitelerle işbirliği yapıyor.

Sağlık kurumlarını tek çatı altında toplamak amacıyla sigorta hastanelerini devlet hastanesine dönüştüren Sağlık Bakanlığı, şimdi de üniversitelerle işbirliği yapıyor. Bakanlık, Rize ve Sakarya üniversitelerinin ardından Marmara Üniversitesi ile birleşti. Proje sayesinde vatandaş, profesörlerden daha kolay hizmet alabiliyor.


Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin birleşmesi vatandaşa yaradı. Sakarya ve Rize'deki bakanlık-üniversite birleşmesinin ardından Marmara Üniversitesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı ile ortak hizmet vermeye başladı. İstanbul Altunizade'deki eski hastanesinde günde bin hastaya bakan üniversite, Pendik'te bakanlığın yaptırdığı 130 bin metrekarelik binaya taşındı. Yüzde 80'i tamamlanan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde şimdi günde 3 bin hastaya bakılıyor. Başhekim Prof. Dr. İsmail Cinel, hastanenin birkaç ay içinde tamamlanmasıyla günde 7 bin hastaya bakacaklarını söylüyor. Yeni sistemin hem tıp fakültesindeki eğitimin hem de vatandaşa sunulan hizmetin kalitesini artırdığına dikkat çeken Cinel, "'Birleşme olursa üniversite hastaneleri biter' yaygarası asılsız çıktı. Aksine bu birleşme üniversite hastanelerinin çarpıklıklarına son verecek." diyor.

Verimlilik için bütün üniversite hastanelerinin devletle işbirliğine gitmesi gerektiğini ifade eden Cinel, "Üniversite hastanesinde mesai kavramı yoktu. Hoca günde 1 saat hastaneye ya uğrar ya uğramazdı. Yeni sistemle hocalar mesailerini hastanede geçirecek. Dolayısıyla öğrencisi de hocasını sürekli görecek. Tıp fakültesi eğitiminin kalitesi için bu birleşme çok önemli." diye konuşuyor. Prof. Dr. Cinel, üniversite hastanelerinde elitist bir yapı olduğunu vurgularken, yeni dönemde hastanın profesör ve doçentlerle daha çok iletişim kurabileceğini söylüyor. Üniversite hastanelerinde stok yönetimi olmadığını belirten Cinel, şöyle devam ediyor: "Bu hastaneler 50 malzemeye ihtiyacı olduğu halde bin tane alıyor. Yıllarca depoda kalan malzeme eskiyip modası geçiyor. Stok yapılan bu malzemeler sayesinde hocalar yurtdışına tatile çıkıyor. Devlet milyonlarca lira zarara uğruyor. Bu rant artık bitmeli."

Kasımda hasta kabul etmeye başlayan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, nisan ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi olarak açılacak. Bakanlık ile üniversite hastaneleri arasındaki 'birleşme projesi' çerçevesinde hayata geçirilen kurum, 600 yatak kapasitesi ve 130 bin metrekare alan ile Türkiye'nin en büyük kapalı alana sahip ilk üç devlet hastanesi arasında yer alıyor. Çalışma kapsamında, devlet, Marmara Üniversitesi'ne bina sağladı. Üniversite ise 100 profesör ve 50 doçentiyle buraya taşındı. Eski Marmara Üniversitesi Hastanesi, Altunizade'de deprem riski taşıyan binasına ayda 900 bin TL kira ödüyordu. Şimdi ise 5 yıldızlı otel konforundaki binada hizmet sunuyor. Eski binasında öğrencilere 3 derslikte eğitim verilirken yeni yerde bu sayı 20'ye çıktı. 8 ameliyathane sayısı da 22'ye yükseldi. Hastanenin tek sorunu ise ulaşım. Belediyenin otobüs seferleri yetersiz. Metro ancak 2013'te bölgeye ulaşacak. Ulaşım sorunu çözülmezse 2 yıl hasta ve yakınlarının hastaneye ulaşması çileli olacak.

BURAK KILIÇ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3988 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim