• BIST 9543.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Üniversiteler yabancı doktorlara daha fazla kotenjan ayırdı

Üniversiteler yabancı doktorlara daha fazla kotenjan ayırdı
TUS ile tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi için yabancı uyruklu doktorlara ayrılan kontenjan yüzde 10 ile sınırlandırılmasına karşın, Bakanlar Kurulu'nun Haziran 2011'de aldığı karar, yabancı doktor kontenjanını 10 kat artırdı.

Bazı tıp fakültelerinde yabancı uyruklulara verilen kontenjanlar, Türk hekimlere ayrılan kontenjanı geçerken, bazı fakültelerin bazı uzmanlık dalları ise tamamen yabancı hekimlere açıldı. Uluslararası anlaşmalarla Orta Doğu kökenli ülkelerden Türkiye’ye uzmanlık eğitimi almak üzere yabancı hekimlerin gelmesinin önü açıldı.

ÖSYM tarafından bahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez düzenlenen TUS’un bu yılki sonbahar dönemi için başvurular devam ederken, tıp fakültelerine ayrılan yabancı hekim kontenjanında yaşanan artış dikkat çekiyor. Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’ne göre uzmanlık eğitimi yapmak isteyen yabancı uyruklu doktorlara, kurumların asistanlık kadrolarının en çok yüzde 10’u kadar kontenjan ayrılması gerekirken, Bakanlar Kurulu’nun 7 Haziran 2011 tarihinde aldığı kararla yüzde 10 sınırlaması aşıldı. Bakanlar Kurulu’nun 1 Temmuz 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla uluslararası antlaşmalarla yabancı ülkelere ek kontenjan açılması ve bu ek kontenjanın yüzde 10 sınırlamasından hariç tutulması sağlandı. Son yıllarda Suriye, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerle eğitim alanında işbirliği yapılması yönünde yapılan anlaşmaların ardından, TUS’ta yabancı öğrencilere ayrılan kontenjanın artması ağırlıklı olarak Orta Doğu kökenli yabancıların Türkiye’de tıpta uzmanlık eğitimi almasını sağlayacak.

Yüzde 10 sınırı yüzde 21’e yükseldi

Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla 2010’un sonbahar döneminde yalnızca 44 olan yabancı uyruklulara verilen kontenjan bu yıl 438’e çıktı. ÖSYM’nin 2011 TUS Sonbahar Dönemi Kılavuzu’nda yer alan bilgilere göre, tıp fakültelerinin toplam 2034 olan kontenjanının 438’i yabancı uyruklulara ayrıldı. 2010 TUS Sonbahar döneminde tıp fakültelerinin 1645 olan kontenjanının yalnızca 44’ü yabancı uyruklulara ayrılmıştı. Başka bir deyişle geçtiğimiz yıl yüzde 2,6 olan yabancı hekim kontenjanı bu yıl yüzde 21,6’ya yükseldi. Tıp fakültelerinin ortalamasında yüzde 10 ile sınırlandırılan yabancı uyruklulara ayrılan kontenjan sınırı böylece 2 kez aşılmış oldu.

Sakarya’da 30 kontenjanın 21’i yabancılara

Bakanlar Kurulu’nun yaptığı değişiklik bu yıl 25 Eylül 2011 tarihinde yapılacak TUS Sonbahar dönemi sınavıyla uzman alacak tıp fakültelerinin kontenjanlarına yansıdı. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde toplam 30 uzman kontenjanın 21’i yabancı uyruklulara, 9’u ise Türk adaylara ayrıldı. Fakültenin “Anesteziyoloji ve Reanimasyon”, “Deri ve Zührevi Hastalıklar”, “Genel Cerrahi”, “Kardiyoloji”, “Radyoloji” ve “Tıbbi Patoloji” gibi uzmanlık dallarındaki kontenjanların tamamı yabancılardan oluşacak.

Bazı dallarda yabancı kontenjanı daha çok

Türkiye’deki tıp fakültelerinin toplam kontenjanlarında en fazla yabancı hekim alınacak dal “Anesteziyoloji ve Reanimasyon” dalı oldu. Anesteziyoloji ve Reanimasyon dalına toplam 148 kontenjanını 36’sı yabancı hekimlere ayrıldı. “Göğüs Hastalıkları” uzmanlık dalında tıp fakültelerinin toplam 48 olan kontenjanının 20’si yabancı uyruklu hekimlere ayrıldı. “Kalp ve Damar Cerrahisi” ile “Radyasyon Onkolojisi” dallarında yabancı uyruklulara ayrılan kontenjan genel kontenjanları geride bıraktı. Başka bir deyişle bu dallara bu yıl Türk adaylardan daha çok yabancı uyruklu hekim uzmanlık eğitimi alacak. Kalp ve Damar Cerrahisi dalının toplam 32 olan kontenjanının 17’si yabancı uyruklulara, 16’sı ise Türk hekimlere ayrıldı. Toplam kontenjan sayısı 25 olan Radyasyon Onkolojisi dalında 13 kontenjan yabancılara, 12 kontenjan ise Türk hekimlere verildi. “Nükleer Tıp” dalında toplam 9 kontenjanın 4’ü yabancı hekimlere ayrıldı.

HÜ Tıp’ta yabancı üstünlüğü

Türkiye’nin en iyi tıp fakültesi olarak kabul edilen Hacettepe Ünivertisi (HÜ) Tıp Fakültesi’nde “Beyin ve Sinir Cerrahisi” ile “Göğüs Hastalıkları” uzmanlık alanlarında yabancı hekimlere daha fazla kontenjan verildi. Her iki dal için 3’er kişi olarak olarak belirlenen kontenjanların 2’si yabancı uyruklulara, 1’i Türk hekimlere ayrıldı. HÜ Tıp Fakültesi’nin “Ruh Sağlığı ve Hastalıkları”, “Radyasyon Onkolojisi” dallarının 1’er kişi olan kontenjanı da yabancı uyruklulara verildi.

TTB dava açtı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yabancı uyruklulara ayrılan kontenjanların yüzde 10 sınırını aşmasını yargıya taşıdı. Danıştay’da yürütmenin durdurulması talebiyle dava açan TTB, Türkiye’de tıpta uzmanlık eğitimi alabilmek için hekimlerin söz konusu sınırlı kontenjanlara yerleşebilmek için yıllarca yoğun emek harcadıklarına dikkat çekti. TTB; “Meslektaşlarımızın hakkı olan uzmanlık eğitimi kadrolarının fırsat eşitliği bir kenara bırakılarak, Yönetmelik hükmü ihlal edilerek önemli ölçüde yabancı hekim başvurusuna tahsis edilmiş olması meslektaşlarımız tarafından anlaşılamamaktadır” görüşünü bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2640 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim