• BIST 9524.59
  • Altın 2496.992
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7865
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Üniversitelerde performansa dayalı ücret uygulaması

Üniversitelerde performansa dayalı ücret uygulaması
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Eriş Bilaloğlu, 31 Ocak'tan itibaren uygulamaya girecek olan performansa dayalı ücret uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek,..

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Eriş Bilaloğlu, 31 Ocak'tan itibaren uygulamaya girecek olan performansa dayalı ücret uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, ''YÖK Başkanı'ndan 15 Aralık'ta randevu talebinde bulunduk,ancak henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt alınamamıştır. Randevu talebimizi yineliyoruz'' dedi.

TTB Merkez Konseyi Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla, TTB Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında ''performans sistemi'' ile ilgili değerlendirmede bulunuldu.
TTB Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Özlem Azap, yaptığı konuşmada, çeşitli ülkelerde farklı şekillerde uygulanan ve Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uzun zamandır uygulanmakta olan 'performansa göre ücret' politikasının, 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren üniversite hastanelerinde uygulamaya gireceğini anımsattı.

Yasa'nın, YÖK'e, üniversite hastanelerinde performans uygulamalarını düzenlemesi için verdiği sürenin, bu ay sonunda dolacağını belirten Azap, ''Buna rağmen YÖK, halen bir metin hazırlayamamıştır. Ortada performansın nasıl uygulanacağına dair taslaklar dolaşmaktadır. Bu taslaklarda yer alan düzenlemelerin mantık dışılığı bir yana, hem dünyadaki hem de ülkemizdeki deneyimler, böylesi bir ücretlendirme yönteminin, sağlık alanında büyük tahribatlar yarattığını açıkça göstermektedir'' dedi.

-''YÜRÜRLÜĞE GİRMEMELİ''-
Azap, TTB Merkez Konseyi'nin ''Performansa göre ücret'' konusunu, sağlık alanındaki birçok diğer başlıkla birlikte, dün Ankara'da 47 Uzmanlık Derneği'nin başkanlarının bir araya geldiği toplantıda, ayrıntılı bir şekilde ele aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Toplantıda, 'performansa göre ücret' uygulamasının sınırlandırılması gerekirken, tam tersine üniversite hastanelerini de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmasının, hem halkımızı hem de sağlık çalışanlarını ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakacağı, bu nedenle kesinlikle yürürlüğe girmemesi gerektiği konusunda görüş birliği oluşmuştur. Çünkü, ağır hastalığı olanlar uygun ve yeterli tedaviye ulaşamamaktadır.

Tanı ve tedavisi zor ve zahmetli olan hastalıklar 'performans puanı' getirmediğinden, öncelik daha kolay, puanı daha yüksek ve daha az risk taşıyan hastaların tedavisine verilmektedir. Sistem, tıbbi uygulamaların bilimsel, doğru ve nitelikli olmalarına bakılmaksızın, sadece sayısına göre değerlendirilmesidir. Çünkü, tıbbi tanı ve tedavi yaklaşımlarını, 'parasına' göre sınıflamaktadır. Ortada dolaşan taslaktaki puanlara bakılacak olursa, örneğin, bir hastasının kalbindeki tümörü ameliyat eden hekim 2000 puan alırken, kalbi duran bir hastayı yeniden canlandırma işlemi için 200 puan veriliyor.

Taslakta, Nobel ödülünün puanı 4000 puan. Bu puanlar neye göre hesaplanmaktadır?''
Performansa göre ödeme yapılmasına ilişkin YÖK taslağında, performans ödemelerinin 'ancak ve ancak performans üretilirse ve üretenlere ödeneceğinin' belirtildiğini vurgulayan Azap, son bir-iki ay içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Aydın, Denizli,Kocaeli, Trabzon, Isparta ve Eskişehir illerinde, Tıp Fakültelerinde öğretim üyeleri ile yapılan toplantılarda, öğretim üyelerinin performans sistemine karşı çıktığı görüşünün edinildiğini söyledi.

-''YÖK BAŞKANI'NDAN RANDEVU TALEP EDİLDİ''-
TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu da TTB tarafından yürütülen imza kampanyasına 3 bin 500 akademisyen, asistan ve tıp öğrencilerinin katıldığını belirterek, performansa dayalı ücret uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.
Öğretim üyesinin taleplerini iletmek üzere, YÖK Başkanı'ndan 15 Aralık'ta randevu talebinde bulunduklarını dile getiren Bilaloğlu, ''Ancak henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt alınamamıştır. Randevu talebimizi yineliyoruz'' diye konuştu.
Bilaloğlu, 13 Ocak 2011 tarihinde toplanacak YÖK Genel Kurulu üyelerine seslenerek, taleplerinin karşılanmasını istedi. Bilaloğlu, gelişmelere göre yol haritalarını belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5311 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim