• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Ünlü cerrahtan komplo iddiası

Ünlü cerrahtan komplo iddiası
Gözaltına alınan ünlü cerrah ‘hasta kumpas kurdu’ dedi.

Hastasından bıçak parası almakla suçlanan ünlü cerrah Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, hastasının özel hastanede ameliyat olmak istediği için bu parayı istediğini söyledi ve “Bu çok doğal” dedi. Gazi Üniversitesi de “Olay öğretim üyemizin özel muayenehanesinde gerçekleşmiştir” açıklamasını yaptı.

SGK’lı hastasından ücret alırken düzenlenen bir operasyonla suçüstü yakalanan ünlü cerrah Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, “Hasta kendisi gelip ameliyatını benim yapmamı istedi. Ayrıca medyaya yansıdığı gibi Hastaneye değil muayenehaneme geldi. Fakat neden böyle bir kumpas kurdu, anlamış değilim” diye konuştu. Prof. Dr. Özdoğan, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, kanuni haklarını sonuna kadar arayacağını söyledi.

TRT Haber’de 15.10’da canlı yayınlanan Merkez Haber’e konuşan Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, “Bu olay bana göre tamamen bir kumpastır, plandır, programdır. Haberde ‘Hastanenin odasında’ deniyor. Bunun hiç ilgisi yok. Hasta benim muayenehaneme geldi. Ameliyat olması gerekiyor, oturup ameliyat risklerini anlatıyorum. Özel bir hastanede ameliyat olmak istiyorlardı. Bunu herkes yapıyor. Doktorun hastası gelir, ücretini alır, ameliyat ekibini ayarlar, gider istediği hastanede ameliyatını yapar. Bunları zaten herkes yapıyor. Bunun neresi gayrı kanuni” dedi. “Hasta gelip bana diyorsa, ‘Beni siz ameliyat edin, özel ameliyathanede yapın’. Sonra niye bu hasta tutup da bana bu şekilde bir kumpas kuruyor?” diyen Prof. Özdoğan, hastanın doktorunu seçmesinin en doğal hakkı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Gelip beni buluyorlar, ben onları zorlamıyorum. Ama niye böyle bir şey yapıyorlar ben de anlamış değilim. Çok üzgünüm. Hastane odasında değil, hiç ilgisi yok bunun, benim muayenehaneme geldi. Bunda ne var ki? Suçsa bunu yapan tüm hocalar suçludur. Bu kesinlikle tespit edilmiş bir şey ki, hastanede böyle bir şey olmamıştır. Ben onları hastanede hiç görmedim.”

Muayenehanesinde oldu

Gazi Üniversitesi ‘nden yapılan yazılı açıklamada ise, “Haberde yer aldığı iddia edilen olay, öğretim üyesinin hastanemizde bulunan odasında meydana gelmemiş olup hastanemizle bir ilgisi bulunmamaktadır. Belgelerden anlaşıldığı kadarıyla, iddiaya konu olay öğretim üyesinin özel muayenehanesinde gerçekleşmiştir” ifadesine yer verildi.

Doktorlar ne diyor?

BAŞBAKANLIK Başbakanlık Kamu Etik Kurulu’nun 2010 raporuna göre hekimlerin yüzde 11’i “bıçak parasını” “hekim hakkı” olarak görüyor. Hastaların da yüzde 29’u hekimlere bıçak parası verdiğini söylüyor.

Uğur Kızılca (Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği Hukuk Koordinatörü): ‘Hekim hakkı rüşvettir’

“Doğru olmamasını umut ediyoruz. Türk Ceza Kanunu’na göre doktor, görevinin gereklerine aykırı davranarak ve görevin sağladığı nufuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlarsa irtikap suçu işler.”

Prof.Dr.Özdemir Aktan (İstanbul Tabip Odası Başkanı): ‘6 ay meslekten men’

“Eğer basında yer aldığı gibi bir üniversite hastanesinde bir hocamız elden para alıyorsa savunulacak ve arkasında durulacak hiçbir tarafı olamaz. Bunu da ilk önce Tabip Odaları cezalandırır. Tabip Odalarının onur kurulları konuyu inceler. Zaten Ankara Tabip Odası incelemeyi başlatmış durumda. Süreç sonlanır da gerçekten olay sabit görülürse onur kurullarının 6 ay kadar meslekten men cezası verme yetkisi vardır. ”

Dr.Özden Şener (Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi): ‘Etik dışı ve suç’

Bu süreç tabip odaları aracılığıyla işler. Bu olayda olduğu gibi Tabip Odası bir gazete haberi üzerine soruşturmayı başlatabilir. Soruşturmacı tayin eder. İncelemeden sonra ciddi bir tahkikata ihtiyacı olduğu anlaşıldığında da Oda Onur Kurulu bu işi üstlenir ve soruşturmayı tamamlar. Suçlanan ve etik dışı davrandığı tespit edilen hekimin bir itiraz hakkı vardır. Orada da Türk Tabipler Birliği’nin Yüksek Onur Kurulu devreye girer ve süreci sonuçlandırır. Burada hem etik dışı hem de yasalar bakımından suç teşkil eden bir iddia sözkonusu. Her iki koldan incelemeler devam edecektir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4203 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim