• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Ünlü kalp cerrahı Sönmez, hasta vizit robotunu tanıttı

Ünlü kalp cerrahı Sönmez, hasta vizit robotunu tanıttı
Memorial Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sönmez: "Yeni teknolojilerin önemli bir bölümünü oluşturan robotlar sayesinde artık doktor, iyi olacak hastanın ayağına gidecek"

Sağlık ve bilişim dünyasını buluşturan "Sağlık Bilişim Zirvesi ve Fuarı", Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

Fuarda, sağlık ve bilişim alanında yeni gelişmeleri ve son teknolojileri tek çatı altında toplayan Dijital Hastane'nin açılışı yapıldı, geleceğin hastanelerinde kullanılacak robot teknolojileri tanıtıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş, Türkiye'de sağlık sektörünün dönüşüme tabi olduğunu ve tüm hizmetlerin dijital bir yapılanma ile sağlanacağını söyledi.

"İnsan eli" ile verilen sağlık hizmetlerinin yerini, dijital teknolojilere ve robotlara bıraktığını anlatan Keleş, bugün gelinen noktayı daha üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Keleş, ileride insan eliyle mümkün olmayan hizmetlerin kontrol, takip ve monitörize eden teknik cihazlarla yapılacağını kaydetti.

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehveş Tarım da bilişim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin en fazla tıp ve sağlık bilimlerini etkilediğini söyledi.

Tarım, bu zirvede sağlık hizmetlerine, sağlık bilişiminin sunduğu olanakların daha yüksek faydalı süreçler ortaya koymasının, bütün paydaşların bilgilerini paylaşması ve geliştirmesi açısından faydalı olacağını ümit ettiğini ifade etti.

- Ünlü kalp cerrahı Sönmez, hasta vizit robotunu tanıttı

Memorial Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de bilişim dünyasındaki gelişmeleri, sağlık alanına getirdiği kolaylıkları görüntülü sunum yaparak katılımcılara aktardı.

Prof. Dr. Sönmez, Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş ve diğer katılımcılar daha sonra zirve kapsamında düzenlenen fuar alanında bin metrekarelik alana kurulan "Dijital Hastane"nin açılışını yaptı.

Sönmez, ileri teknolojiyle donatılmış doktor odası, hasta kayıt, hemşirelik ve klinik hizmetleri, yoğun bakım ve ameliyathane gibi birimlerden oluşan "Dijital Hastane"yi basın mensuplarına tanıttı.

Daha sonra Ipad ile kontrol ettiği robotla hasta odasında yatmakta olan bir hastayla görüntülü konuştu ve sağlık durumuna ilişkin bilgi aldı.

Basın mensuplarına robotun sağlık alanında nasıl kullanıldığını anlatan Sönmez, robot aracılığıyla ziyaret ettiği hastaların bundan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Hastaların mutlaka doktorunu görmek istediğini ifade eden Sönmez, şunları söyledi:

"Hasta tabii ki doktorunu görebilecek ama günde bir defa görecek. Hastamıza bu robot ile daha fazla zaman ayırabileceğiz. Hemşire ile daha iyi diyalogda olabileceğiz, dosyasına bakabileceğiz, röntgenlerini hastanenin networküne girerek rahatlıkla alabileceğiz, bir başka doktor arkadaş ile konsültasyon yapabileceğiz. Bugün ben buradayım, ameliyathanem boş kaldı. Aslında ben ameliyathanede olabilirdim ve bu röportajı oradan yapabilirdim. Gelecek yıl ben gelmeyeceğim, robotu göndereceğim. Ameliyathaneden naklen yayın yapar gibi robotla konferansı vereceğim inşallah."

ABD'de uzay teknolojisi kullanılarak 5 yıldır üzerinde çalışılan ve son bir yıldır da mükemmel hale getirilen robotun çok pahalı olduğunu anlatan Sönmez, ABD'de bin 400, Avrupa'da 400, Rusya 60 hastanede bulunduğunu, Türkiye'de ise ilk olarak Memorial Hastanesi'nde kullanılacağını aktardı.

Sönmez, doktorundan telefon alan hastanın mutlu olduğunu, bu robot sayesinde doktorun hastanın ayağına kadar gidebildiğini belirterek, "Bu robot aracılığıyla hasta ile şakalaşıyorsunuz, muayene ediyorsunuz. Rengi soluk mu? Ateşi var mı? Robotun üzerinde steteskop var, hastanın kalbini dinleyebiliyorsunuz. Henüz hastaya dokunamıyorsunuz ama inanıyorum ki bir sonraki teknoloji elinde sensör olan bir robot olacaktır. Yeni teknolojilerin önemli bir bölümünü oluşturan robotlar sayesinde artık doktor, iyi olacak hastanın ayağına gidecek " dedi.

Sönmez, bu robotun, ameliyat için özel bir modeli bulunduğunu, yurt dışında olan bir doktorun yardımcısına bu robot aracılığıyla ameliyatı yaptırabildiğini aktardı.

Bir soru üzerine Sönmez, bugüne kadar 15 bin açık kalp ameliyatı yaptığını, teknolojiyi iyi kullandığı için çok büyük zorluk çekmediğini, bu işlerin ileriki yıllarda daha kolay olacağını kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim