• BIST 9524.59
  • Altın 2492.107
  • Dolar 32.5437
  • Euro 34.7154
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Unuttuğumuz hastalıklar geri dönüyor!

Unuttuğumuz hastalıklar geri dönüyor!
Küresel ısınma sonucu, daha önce unutulan bazı hastalıklar geri mi dönüyor?

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günay Saka, küresel ısınma sonucu, daha önce unutulan bazı hastalıkların yeniden sorun olmaya başladığını söyledi.

Saka, DÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda devam eden "Diyarbakır’da Tarım, Doğa ve Çevre Sempozyumu"nun bugünkü oturumunda yaptığı "Küresel Isınmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri" konulu sunumunda, özellikle sanayi devriminin başlangıcından bu yana dünyada insan eliyle çevrede yapılan değişikliklerin küresel ısınmanın temelini oluşturduğunu belirterek, küresel ısınmanın hem doğal yollardan hem de insanlar tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucu, dünya yüzeyinde sıcaklığın artması olarak tanımlandığını bildirdi.

Sera etkisinin de büyük kısmının insan etkisiyle oluştuğunun tespit edildiğini, küresel ısınmadan en çok karbondioksit gazının sorumlu olduğunu ifade eden Saka, küresel ısınmaya neden olan sera gazı artışının en az yüzde 90’ının insan eliyle olduğunun belirlendiğini, yapılan araştırmalarda, son 50 yılda bunun hızlandığına dikkat çekildiğini vurguladı.

Saka, küresel ısınmanın iklim değişikliklerine neden olduğunu, ortalama sıcaklığın artmasının yanında birçok başka değişikliklere de tanık olunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Sıcak hava dalgaları, soğuk, aşırı yağışlar ve bunun yol açtığı seller, toprak kaymaları, kuraklık, fırtınalar, kasırgalar iklim değişikliklerinin
etkisidir. Dolayısıyla eko sistemde, ekolojik dengede değişiklikler sonucu da vektör denilen aynı zamanda pek çok hastalık taşıyıcısı olan vektörlerin, böceklerin yaşam alanlarında artış oluyor. Bunlar çok daha fazla üreyebiliyorlar. Ayrıca yağışlar, seller, bunların yol açtığı sağlık etkilerinden bahsedebiliriz. Küresel ısınma ile daha önce unuttuğumuz bazı hastalıklar yeniden sorun olmaya başlıyor, sıtma gibi. Tüberküloz, frengi, HIV, gibi hastalıkları da buna eklemek mümkün."

ÇÖLLEŞME TEHLİKESİ
Saka, küresel ısınma sonucu çölleşme tehlikesinin de bulunduğunu, bunun sonucunda sağlığın da etkileneceğini, çölleşme sorunuyla birlikte besin üretiminin azalacağını belirterek, "Çölleşme olduğu zaman besin üretimi az olacak, göçler yaşanacak. Bu da bulaşıcı hastalıkları çoğaltacak. Küresel ısınma sonucu astım, solunum sistemi ile ilgili hastalıklar, alerjiler, bazı kanser türleri, çocuklarda büyüme ve gelişim sorunları, sudan kaynaklanan enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkabilecek" dedi.

Sempozyum, Diyarbakır’da hayvancılık, ağaç ve orman, sokak hayvanları, doğal hayat, su, çevre eğitimi, enerji kaynakları konularında yapılacak sunumların ardından yarın sona erecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1728 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim