• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Uyanık patronu SGK affetmiyor

Uyanık patronu SGK affetmiyor
Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Beyazıt Ablay, yüzde 41'i bulan kayıt dışı istihdamın işverene yarardan çok zarar verdiğini belirterek, "İşveren devletin teşviklerinden

Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Beyazıt Ablay, kayıtdışı işçi çalıştırmanın işverene çok büyük zararının olduğunu söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişi Beyazıt Ablay, yüzde 41'i bulan kayıt dışı istihdamın işverene yarardan çok zarar verdiğini belirterek, "İşveren devletin teşviklerinden yararlanamıyor; 100 binlerce liralık tazminata mahkum edilebiliyor" dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından 'Sosyal güvenlik reformu sonrası yaşanan sıkıntılar' konulu bir seminer düzenlendi.

Meslek mensuplarının meselelerine çare aradıklarını söyleyen BSMMMO Başkanı Mesut Topcu'nun konuşmasından sonra söz alan SGK Bursa İl Müdürü Mükremin İspirli, SGK'nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Avrupa'da bir çalışanın 4 kişiye bakabildiğini belirten İskipli, Türkiye'de bu oranın yüzde 2 bile olmadığına dikkat çekti. Türkiye'de bir çalışanın ortalama 1,8 kişiye bakabildiğine dikkat çeken İspirli, kayıt dışı istihdam konusunda el birliğiyle çalıştıklarını söyledi. Sosyal güvenlik reformunun bu doğrultuda atılan bir adım olduğunu dile getiren İspirli, Türkiye'de 17 milyon 350 bin aktif sigortalı çalışan olduğunu kaydetti.

İspirli, Türkiye'deki aktif çalışanların 36 milyon kişiye bakmakla yükümlü olduğunu belirterek, "Kayıt dışı istihdam ile mücadele ediyoruz. Eksik gün bildirmek ve gelirlerin tam beyan edilmemesi önemli derecede prim kaybına yol açıyor. Bursa'da 741 bin aktif sigortalı varken, 421 bin de pasif sigortalı var. Bunların toplamı 1 milyon 338 bin kişiye bakmakla yükümlü olan kişilerdir" diye konuştu.

"170 HATTINA GELEN ŞİKAYETLER KAYIT DIŞINI AZALTTI"
Programda konuşan Başmüfettiş Beyazıt Ablay, SGK'da temel unsurunun insan olduğunu dile getirerek kayıt dışı ile mücadelede Alo 170 hattının önemli olduğunu söyledi. Ablay, "2011 Kasım ayına kadar 33 bin 720 kişinin kayıt dışı çalıştığı ve 3 bin 375 işyerinin tescilsiz olduğu tespit edildi. Bu işçilerin hepsi sigortalandı. Bize gelen her ihbarı değerlendiriyoruz. En fazla 15 gün içinde ihbarları neticelendiriyoruz. Yüzde 41 ve 42'lerdeki kayıt dışı istihdam oranı sosyal güvenlik hizmetlerin devamı açısından önemli risk. Alo 170 hattı kayıt dışı mücadelede önemli" açıklamalarında bulundu.

Mükelleflerin ve işverenlerin doğru bilgilendirilmesini istediklerini söyleyen Ablay, "Kayıtlı istihdamın sağladığı avantajlar var. 2004 yılından bu yana kurum teşvik paketleri açıklıyor. 5084 sayılı kanun ile genç ve kadın istihdam teşviki, engelli istihdamı teşviki, Ar-Ge yatırımları teşviki, kültür yatırımları teşviki söz konusu" dedi.

"KAYIT DIŞI İŞVERENE DE ZARAR"
Kayıt dışının işveren için de büyük zarar olduğuna dikkat çeken Ablay, kayıt dışı bir işçi çalıştıran işverenin 300 bin TL'ye varan tazminat ile karşı karşıya kaldığını söyledi. İşveren ve prim teşviklerinden de mahrum kalan işverenin kayıt dışı istihdamdan uzak durması gerektiğini söyleyen Ablay, "Mesela 100 sigortalı çalıştıran bir işveren, bir kişiyi sigortasız çalıştırması durumunda bir yıl boyunca bir puanlık indirimden mahrum kalıyor. Özelikle sigorta ve sağlık suiistimallerine karşı mükellefleri doğru yönlendirmek istiyoruz. SGK, geniş bilgi ve veri paylaşım ağına sahip" dedi.

Sahte sigortalılığın önemli bir mesele olduğunu kaydeden Ablay, "Fiili çalışma olmadığı halde sigortalı gösterme oluyor. Arkadaş hatırıyla da bir iş yerinden sahte sigortalılık karşımıza çıkıyor. Sahte sigortalılığın tespiti durumunda bildirimler iptal ediliyor. Sağlık ve sigorta yardımları geri alınıyor. İşveren, sigortalı ve meslek mensubu hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. 2011 yılında 3 bin 178 kişinin sahte sigortalı olduğu tespit edildi. Bunlara verilen 89 milyon TL'lik yardım tahsil edilmeye devam ediliyor" diye konuştu.

İHA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2831 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim