• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Uyuşturucuyla mücadele için 9 bakanlık, güçlerini birleştirdi

Uyuşturucuyla mücadele için 9 bakanlık, güçlerini birleştirdi
Uyuşturucu ile mücadelede gelecek altı yıla yönelik kapsamlı bir proje hayata geçiriliyor.

Buna göre Adalet Bakanlığı, Türk Ceza Kanunu'nun bazı maddelerinde düzenleme yapacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlik merkezleri kuracak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bağımlı gençlerin yeniden topluma kazandırılması için rehabilitasyon merkezleri açacak.

Uyuşturucu kullanım yaşının ilkokul seviyelerine kadar düşmesi, hükümeti harekete geçirdi. Bu kapsamda aralarında Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor, İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim'in de bulunduğu 9 bakanlık ortak bir çalışmaya imza attı. Hazırlanan 'Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi' Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından ilgili kurumlara ulaştırıldı.

Eylem planına göre öncelikle Adalet Bakanlığı, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) bazı maddelerinde düzenleme yapacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sokakta yaşayan ve aileleri tarafından zorla çalıştırılan gençleri belirleyecek. Yapılan tespitlerden sonra bağımlı gençlerin yeniden topluma kazandırılması için rehabilitasyon merkezleri açılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlik merkezleri ve kamplar kuracak. İçişleri Bakanlığı, uyuşturucu suçundan elde edilen yasa dışı gelirlere karşı etkin mücadele ortaya koyacak. İnternet üzerinden yapılan satışla mücadelede de yeni stratejiler belirleyecek.

Gelecek altı yıla yönelik strateji kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı da vaaz, seminer ve konferanslarla toplumu madde bağımlılığına karşı uyaracak.

Uyuşturucu ile mücadelede Türkiye'nin gelecek altı yılına ilişkin kapsamlı bir planlama öngörülüyor. Bu çerçevede, eylem planında sorumluluğu olan bakanlıkların görev ve yetkileri de açıkça ortaya konuluyor. Eylem planına göre öncelikli olarak Adalet Bakanlığı, uyuşturucuyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) bazı maddelerinde düzenleme yapacak. Ceza infaz kurumlarındaki uyuşturucu bağımlısı hükümlülerin bağımlılıktan kurtulması için yardım programları geliştirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise önümüzdeki günlerde genel ve genç nüfusta uyuşturucu kullanımına ilişkin detaylı bir araştırma yapacak. Çalışmayla, sokakta yaşayan ve aileleri tarafından zorla çalıştırılan gençler belirlenecek. Burada yapılan tespitlerin ardından bağımlı gençlerin yeniden topluma kazandırılması için rehabilitasyon merkezleri açılacak. Gençlerin rehabilite hizmetleri özel bir birim tarafından takip edilecek.

Çalışma kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı'na da önemli görevler veriliyor. Buna göre; gençlerin kişisel, sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek amacıyla ülke genelinde gençlik merkezleri açılacak. Gençler için gençlik kampları düzenlenecek. Buralarda gençlerle birlikte ailelerine de özel eğitimler verilecek. Gençlerin yeniden topluma kazandırılması için aileler bilinçlendirilecek. Çalışmanın koordinesini İçişleri Bakanlığı ekipleri yürütecek. İçişleri Bakanlığı da uyuşturucu suçundan elde edilen yasa dışı gelirlerle etkin mücadele ortaya koyacak. İnternet üzerinden uyuşturucu satışıyla mücadelede de yeni stratejiler belirleyecek. Uyuşturucu şebekelerine karşı etkin bir mücadelenin yolları aranacak. Ayrıca kırsal alanda uyuşturucu madde kaçakçılığıyla da etkin mücadele edilecek.

Stratejik Eylem Planı kapsamında, Sağlık Bakanlığı da etkin bir rol üstlenecek. Kurum öncelikli olarak Türkiye genelinde bulunan tedavi merkezlerinin sayısını ve kalitesini artıracak. Ayrıca süreçte aile hekimleri etkin rol üstlenecek. Uyuşturucu bağımlılarının daha rahat ulaşması için ücretsiz danışma hattı kurulacak. Bu hatta 24 saat ulaşılabilecek. Buraya başvuran kişilerin kişisel verileri gizli tutulacak. Çalışmada Diyanet İşleri Başkanlığı'na da bazı görevler verildi. Kurum, uyuşturucu kullanımın önlenmesi amacıyla haftanın belirli günleri vatandaşları vaaz, seminer ve konferanslarla uyaracak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1887 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim