• BIST 9693.46
  • Altın 2513.441
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7723
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Uzaklarda aramayın donör yanınızda!

Uzaklarda aramayın donör yanınızda!
Türk doktorların geliştirdiği yöntemle, artık ilik nakil için donör beklemeye gerek yok. Hastayı; annesi, babası, kardeşi, çocuğu hayata bağlayacak.

Lösemi tedavisinde Acıbadem Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni yöntem, hastalar için umut oldu. Çift ayıklama yöntemi ile gerçekleştirilen yarı uyumlu nakil ile ilik nakli için gereken 6/6 uyum gereklilik, 6/3'e düşüyor. Başka bir ifadeyle ilik nakli yapılabilmesi için yüzde 100 uyum gerekmeyecek. Hastalar tam uyumlu nakil için yıllarca beklemek zorunda kalmayacak. Hastanın annesi, babası, kardeşi ya da çocuğunun verici olması yeterli olacak. Üstelik,nakil sonrası bağışıklık baskılayıcı ilaçların verilmesine de gerek kalmayacak.

8 hastada yüzde 100 başarı

Acıbadem Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı hastaların aylarca belki de yıllarca dünya bankalarından nakil beklediğini belirterek şöyle konuştu: "Artık hastanın ailesi donör olabiliyor. Yurtdışından verici aramanız yaklaşık 6 ay sürüyor. Aslında bu, çoğu zaman hastanın kaybı anlamına geliyor. İkincisi devlet uygun verici bulunduğunda ciddi bir para ödeniyor. Biz kişinin anne ya da babasından nakil yaparak, bu büyük para çıkışını da önlüyoruz. Yarı uyumlu nakillerde hastalık tekrarlamıyor ve yüzde tam uyumlu kadar başarılı. Tedaviyi 6 ayda 8 hastaya uyguladık, başarı oranı yüzde 100. Hatta 1 hasta bir yılını doldurdu. Örneğin 57 yaşındaki bir hastamız, yaşı sınırda olmasına rağmen, kızı verici oldu ve yarı uyumlu nakil yapıldı. Hasta bu yöntemle hayata tutundu."

HEMATOLOJİDE DEVRİM GİBİ

Yeni yöntem tıp dünyası tarafından da ilgiyle karşılandı. Koç Üniversitesi Hematoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çetiner: Yarı uyumlu nakil, büyük bir umut. Uygun verici bulamamak çok zorlandığımız bir nokta. Çünkü uluslararası bankalarda da yeterince verici olamıyor. Bana göre bu hematolojide bir devrim. Çocuğu nakil bekleyen anne babalar için bir umut. Acıbadem Üniversitesi İlik Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Siret Ratip: Bu yöntem aylar süren donör arama işlemini gereksiz kılacak. Yani aslında donörünüz sizinle aynı odada. Aylarca yurtdışında yaşam umudu aramaya gerek kalmayacak.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3812 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim