• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Uzatılması gündemde olan yapılandırma ile hükümet 55 milyar TL'lik gelir hedefliyor

Uzatılması gündemde olan yapılandırma ile hükümet 55 milyar TL'lik gelir hedefliyor
2 Mayıs’ta sona erecek ancak uzatılması gündemde olan yapılandırmadan şu ana kadar tam 34 milyar TL’lik borç için başvuru geldi.

2 Mayıs’ta sona erecek ancak uzatılması gündemde olan yapılandırmadan şu ana kadar tam 34 milyar TL’lik borç için başvuru geldi. Süre bitiminde sözkonusu tutarın en az 55 milyar TL olabileceği tahminleri yapılıyor. Hükümetin bir türlü telaffuz etmediği tahsil edilebilir alacak tutarının da 87 milyar TL civarında olduğu öğrenildi. Şayet 55 milyar TL rakamına ulaşılırsa devlet toplam alacağının yüzde 63’ünü tahsil etmiş olacak.

Cumhuriyet tarihinin en büyük affı olarak tanıtılan yapılandırma yasası ile 34 milyar liralık borç yapılandırıldı. Şayet başvurulardaki titizlik ödemelerde de gösterilirse ve vatandaşlar bu imkanı kaybetme riskini göze almazsa söz konusu tutar 18 ay içinde Maliye’nin kasasına girmiş olacak.

2 Mayıs’ta sona erecek başvurular için vatandaşın önünde 1 hafta daha var. Ancak sözkonusu sürenin uzatılması da gündemde.

Sürenin tamamlanmasının ardından, tahsilat rakamının toplamda en az 55 milyar lira civarında olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, hükümetin bir türlü telaffuz etmediği, tahsil edilebilir kamu alacak tutarının 87 milyar lira civarında olduğu, SGK ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere devletin yapılandırma sonunda bunun en az yüzde 50’sini tahsil etmeyi hedeflediği belirtildi. Ancak Af Yasasına yapılan başvurulardaki yoğunluk, tahsilatın bu hedefi de aşacağını ortaya koyuyor. Buna göre hükümet, son gelişmelerle hedefin de üzerine çıkarak toplam alacak tutarının yüzde 63’ünü tahsil edeceğini tahmin ediyor.

Taahhüt 33.8 TL oldu

Af Yasası kapsamında SGK’ya yapılan başvurular Pazartesi günü itibariyle 1 milyon 155 bine ulaştı. Başvurularla yeniden yapılandırmadan yararlananlardan peşin olarak tahsil edilen tutar ise 664 milyon 638 bin lira oldu. SGK’nın toplam tahsilat tutarı ise 15 milyar 834 milyon 758 bin 464 lira oldu.

Maliye Bakanlığı’na ise yapılandırmaya geçtiğimiz hafta sonu itibariyle 2 milyon 700 bin kişi başvurdu. Bu kişilerin yapılandırma kapsamında ödeme taahhütleri de 18 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlarla devletin Pazartesi günü itibariyle en az 33.8 milyar liralık alacağını tahsil edeceği netleşti. Şimdi mesele taahhüt edilen bu tutarların taksit ödemelerinin muntazam yapılmasına geldi. Yasaya göre sözkonusu ödemelerin 2 adedini aksatanların yapılandırmadan kazandıkları hak yanıyor.

İlgili kurumlardan alınan bilgilere göre bu rakamın, başvuru süresinin tamamlanmasının ardından toplam 55 milyar liraya ulaşacağı hesaplanıyor. Sürenin uzatılmasıyla başvuracaklar için 1 ay daha süre verilmiş olacağından tahsilatın bu rakamın da üzerine çıkabileceği belirtiliyor.

Af Yasası’nın yürürlüğe girmesinden hemen önce SGK Başkanı Emin Zararsız, kurumun prim alacağının toplam 47 milyar olduğunu açıklamış ve “Kurum olarak prim alacağımızın toplamı 47 milyar lira. Daha önceki yapılandırmalarda tahsilat yüzde 50’nin üzerine hiç çıkmamış, bir kez yüzde 50’nin üzerine çıkılmış, o da 2008’de. Yüzde 50’nin üzerinden bir başarı şansı gerçekleşirse, bizim kurum olarak alacağımız geçen seferkinden çok daha fazla olur” demişti. Maliye Bakanlığı’nın tahsil edilebilir alacak toplamı ise 40 milyar lira civarında hesaplanmıştı.

Asıl soru: Nerede kullanılacak?

Başvurular sürerken tahsil edilecek rakamın hedefin de üzerine çıkacağının anlaşılması üzerine hükümetin elde ettiği bu kaynakla ne yapacağı da merak konusu oldu. Hükümet, Af Yasası’ndan sağlanacak kaynakla ilgili 2011 bütçesine herhangi bir gelir kalemi koymadığı için, elde edilecek kaynağın nereye harcanacağı bilinmiyor. Hükümet de bununla ilgili bir karar açıklamadı. Ancak söz konusu kaynağın altyapı yatırımlarında kullanılabileceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili sorular üzerine Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, yapılandırmadan gelecek tutarın, kamu borç stokunun düşürülmesinde kullanılması gerektiğini söylemişti. Yılmaz, ‘’Borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasadan hükümetin bir takım gelirleri olacak. Önemli miktarda gelir artışı olursa bu gelirlerin kamu borç stokunun düşürülmesinde kullanılmasının orta ve uzun vadeli ülke çıkarları için daha faydalı olacağını düşünüyoruz’’ demişti. Ancak Yılmaz, ekonominin üretken kapasitesini artıracak türdeki altyapı yatırımlarına harcanması konusunda da herhangi bir endişeleri olmayacağını söylemişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, “2011 yılı bütçesi gelir kalemlerinde yapılandırmadan “tek kuruş” kaynak koymadık. Buradan ciddi miktarda bir ek gelir sağlanırsa bunun kısmen finansman dengelerini iyileştirmede, borç azaltmada, kısmen de alt sektör yatırımlarını desteklemede harcanabilir” demişti.

Hükümet bütçeyle elini bağlamadığı için gelen kaynağı kendi tercih ettiği şekilde kullanabilecek. Bu anlamda hükümetin hangi kamu yatırımlarını bu kaynakla finanse edeceği, söz konusu gelirin istihdam yaratan yatırımlara mı yoksa başka harcama kalemlerine mi gideceği önümüzdeki dönemin de en çok tartışılan konularından birini oluşturacak.

55 milyar TL’nin anlamı büyük

Maliye’nin yeniden yapılandırma ile 55 milyar TL’lik tahsilat yapması ekonomi dengeleri açısından büyük önem taşırken, rakamın büyüklüğünü ve Türkiye için ne anlam ifade ettiğini ortaya koymak için kıyaslama yapmak en doğru yöntem.

Bütçe açığını kapatır

- Maliye Bakanlığı 2011 bütçesini yaparken, 312.5 milyar TL’lik bir gider ortaya koydu. Bu giderleri karşılamak için de 232.5 milyar TL vergi toplanacağını öngördü. Açık ise 33.5 milyar TL olarak tahmin edildi. 55 milyar TL, vergi gelirlerinin yüzde 24’üne denk geliyor. 2011 bütçe açığını ise fazla fazla karşılayabiliyor.

Enerji faturasını öder

- Türkiye’nin cari açığını kabartan en büyük etken kuşkusuz enerji ithalatı. 2010 yılında enerjiye harcanan tutar artan petrol fiyatlarının da etkisi ile 37.8 milyar doların üzerine çıktı. 55 milyar TL yani 36.1 milyar dolar, Türkiye’nin bir yıllık petrol ve gaz ihtiyacını karşılayabilir.

Borç stokunu azaltır

- Hazine’nin açıkladığı AB tanımlı borç stoku son verilere göre 459.5 milyar TL seviyesinde. 55 milyar TL borç ödemesinde kullanılırsa Türkiye’nin borcu yüzde 12 civarında düşer.

Gülümhan GÜLTEN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2686 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim