• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Uzmanlar tatilcileri omurilik yaralanmalarına karşı uyardı

Uzmanlar tatilcileri omurilik yaralanmalarına karşı uyardı
Uzmanlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte açılan deniz sezonu öncesi tatilcileri uyardı.

Uzmanlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte açılan deniz sezonunun, birçok hastalık ve kazaları da beraberinde getirdiğini belirterek, sığ suya atlama ve havuz etrafındaki ıslak zeminde düşme sonucu oluşan omurilik hasarları, diz ve ayak bileği yaralanmalarının yaz aylarında sık görüldüğünü belirtti.

Yaz mevsimiyle beraber yapılan tatil planlarında alınacak basit önlemler ve dikkat, hayat kurtarıcı olabilir. Deniz sezonunun açıldığı bu günlerde göz ardı edilmemesi gereken en büyük konu 'deniz ve havuz kazaları' oluyor. Yaz aylarında meydana gelen kazaların başında 'sığ suya' balıklama atlama sonucu oluşan omurilik felci geliyor. Bu tür kazalarda genellikle 15-25 yaş arasındaki genç erkeklerin yaralandığını belirten Bostancı Romatem Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi'nden Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, gençlerin kendi aralarında yarışması ve diğer arkadaşlarına gösteriş yapma amacıyla riskli atlayışlar gerçekleştirdiğini ve uyarılara rağmen her yıl çok sayıda vakayla karşılaşıldığının altını çizerek, "Birçok uyarı ve önleme rağmen bu tablonun azalmak yerine artması, sorunun önemi ortaya koymaktadır" diye konuştu.

KOLLARDA VE BACAKLARDA FELÇ ORTAYA ÇIKIYOR

Karşılaşılacak en ciddi sakatlık durumlarından birisinin "Omurilik Yaralanması" olduğunu belirten Prof. Dr. Kalyon, "Omuriliğin tüm gövdeyi hareket ettiren ve duyuları sağlayan sinirlerin çıkış yeri olması nedeniyle meydana gelecek sığ su atlamalarında boyun omurgasının içindeki omurilik zedelenir ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölür. Bunun sonucunda, sinir hücrelerinin fonksiyonları kayba uğrar ve maalesef görmek istemediğimiz tablo yani, kollarda ve bacaklarda felç ortaya çıkar" diye konuştu.

BİLİNÇSİZ İLKYARDIM YATAĞA BAĞLAYABİLİR
Kazaların önlemediği durumlarda ise kaza sonrasında yapılacak ilk yardım büyük önem taşıdığını, bilinçsiz yapılan ilk yardımın bazı durumlarda kazadan çok daha hasar verici olduğunu belirten Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, şunları kaydetti:

"Yapılacak ilk müdahalede, kazazedeyi sudan çıkarıp sırt üstü düz bir yere yatırdıktan sonra kalp atımları ve solunumu kontrol edilmeli. Ardından boyun bölgesi boyunlukla sabitlenmeli ve hasta derhal hastaneye sevk edilmelidir."

Prof. Dr. Kalyon, erken dönemde yapılacak tıbbi ve cerrahi müdahale sonrasında hastanın uzun süreli bir rehabilitasyon programına alınmasının gerekli olduğunu ve bu programın mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı hekim tarafından planlanması, deneyimli fizyoterapistler tarafından da uygulanmasının önemine değindi.

BİLİNÇLİ OLMAK, KAZALARDAN KORUNMAK İÇİN EN ETKİLİ YÖNTEM
Üzücü durumlarla karşılaşmamak için en etkili yöntemin bilinçli olmak, tehlikeli gösterilerden uzak durmak ve gereksiz yere risk almamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kalyon, denizde ve havuzda meydana gelebilecek kazaları önlemek için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Derinliği bilinmeyen veya 2 metreden daha az olan sulara kesinlikle balıklama atlanmamalıdır. Sığ sularda şakalaşırken suya itmekten veya kontrolsüz şekilde suya atlamaktan kaçınılmalıdır. Havuz kenarlarına ve plajlara uyarıcı levhalar konmalıdır. Arkadaşlar birbirini uyarmalı, balıklama atlamayı yarışa dönüştürmek yerine atlamak isteyenleri vazgeçirmeye çalışılmalıdır. Okul çağındaki gençlere konu hakkında bilgi verilmelidir. Merkezi İstanbul'da olan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği bu konuda eğitim programları yapmakta ve bunlar çok yararlı olmaktadır."

Yaz aylarında deniz mevsiminde sığ suya atlamaktan kaynaklanan sağlık sorunundan başka, hareket sistemine ait diğer sorunlar da meydana geliyor. Örneğin havuz kenarlarındaki ıslak ve kaygan zeminlerde düşme sonucu el bileği, diz ve ayak bileği yaralanmaları oluşabiliyor. Düşme sırasında korunma amaçlı elin yere bastırılmasıyla birlikte el bileğinde tipik bir kırık olabiliyor.

Prof. Dr. Kalyon bu tip yaralanmalar için "Colles kırığı" adı verilen bu durumdan sakınmak, düşmenin kontrollü olması ve vücut ağırlığının geniş bir yüzeye dağıtılması açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek, "Böyle bir durumun olması halinde vakit kaybetmeden doktora gidilmeli ve kırık şüphesi varsa röntgen veya MR çekilmeli" diye konuştu.

TANSİYON VE ŞEKER HASTALIĞI OLANLAR; GÜNEŞE DİKKAT
Güneş ışığının D vitamini ihtiyacı bakımından oldukça önemli olduğu belirten Bostancı Romatem Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi'nden Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, "Her gün yeteri kadar gün ışığına çıkmak oldukça önemlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu ise, aşırıya kaçmamaktır. Güneş banyosuna 5 dakika ile başlanmalı, her gün 1 dakika ekleyerek 15-20 dakikaya kadar çıkılmalıdır. Daha uzun süre güneş altında kalmak cildin kurumasına, kırışmasına ve güneş lekelerinin oluşmasına yol açabilir. Özellikle yüksek tansiyonu ve şeker hastalığı olanların güneş altında kalmaları sakıncalıdır" diye konuştu.

MANTAR ENFEKSİYONU YAZ AYLARININ BAŞ BELASI
Yazın dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğerinin mantar enfeksiyonları olduğunu ekleyen Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, "Deniz ve havuz kenarında mümkün olduğunca çıplak ayakla dolaşılmamalı, havuza girmeden önce ilaçlı suyla ayaklar yıkanmalı, çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalıdır. Gün sonunda plaj terlikleri güneşin altında bırakılarak kurutulmalı, nemli ayaklarla naylon çorap giymemeli, duştan sonra ayaklar iyice kurulanmalıdır" şeklinde uyarılarda bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2614 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim