• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Uzmanlardan prostat kanseri uyarısı

Uzmanlardan prostat kanseri uyarısı
Çorum Özel Elitpark Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Süleyman Sıtkı Uraloğlu, Türk Üroloji Derneği tarafından yapılan araştırmalarda Türkiye`de her 12 erkekten birisinin prostat kanserine yakalandığını söyledi.

50 yaş üzerindeki erkeklerin en az yılda bir kez prostat muayenesi olması gerekliğinin altını çizen Op. Dr. Süleyman Uraloğlu, sağlığın ihmale gelmeyeceğini vurguladı.


Bazı sağlık sorunlarının hafif belirtiler gösterebileceğini bildirerek ancak belirli bir süreçten sonra bu rahatsızlığın ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Uraloğlu, `Şikayetler hafif başlayıp uzun vadede artıyor ve normalmiş gibi algılanıyor. Bazı insanlar `ben yaşlıyım bunlar normaldir` diyebiliyor.


Ben idare ediyorum. Şimdi doktora giderim kötü bir şey söyler` diye de düşünülebiliyor. Ayrıca `doktor ya ameliyat derse? Bazı insanlar ameliyattan sonra hiç iyi olmuyor,


diye kötü örneklerden korkuyor` dedi.


Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Süleyman Sıtkı Uraloğlu, ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan erkeklerde 45 yaşından sonra bu riskin başladığını ifade etti.


PSA adı verilen kan tahlili ve ultrasonla kolaylıkla teşhis edilebilen prostat kanserinde erken tanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, geçmişte PSA yapılamadığı için pek çok erkeğin prostat kanserinden dolayı hayatını kaybettiğine işaret etti. Uraloğlu, hastaneleri bünyesinde bu teşhisin ve açık ya da kapalı olarak ameliyatların başarı ile yapıldığını belirtti.


50 YAŞINDAN SONRA RİSK BAŞLAR


Opr. Dr. Uraloğlu, ``PSA`dan şüpheleniyorsak, prostattan parça alıp patolojiye gönderiyoruz. Erken tanı konulursa hasta yüzde 100`e yakın bir oranla tedavi edilebilir. Çünkü etkin tedavi yöntemleri var. Ne kadar geç yakalanırsa, kanserin saldırganlığı ve ölüm riski artar`` ifadesini kullandı.


Protein ağırlıklı beslenme, çevresel faktörler, gen mutasyonları ve daha pek çok nedenden dolayı prostat kanseri yaşının gittikçe düştüğüne dikkati çeken Uraloğlu, ``Prostatta yaşlar biraz daha aşağı çekildi. 50 yaşından sonra prostat kanseri riski başlıyor. Bunlar iyi takip edilirse iyi huylu kanserse, tedavisi başarılı oluyor` diye konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3929 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim