• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Vatandaş artık 12 liraya muayene oluyor

Vatandaş artık 12 liraya muayene oluyor
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, "Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı anlattı ve " 2002'ye göre vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti iki kat artarak yüzde 30'lardan yüzde 66'ya çıkmıştır. Bu yıl yüzde 70'i bulacaktır." dedi.

Bab-ı Ali Toplantılarının 102'ncisine katılan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, "Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı anlattı ve " 2002'ye göre vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti iki kat artarak yüzde 30'lardan yüzde 66'ya çıkmıştır. Bu yıl yüzde 70'i bulacaktır." dedi.


Bab-ı Ali Toplantıları Başkanı Av. Osman Ataman'ın sunumuyla başlayan toplantıda ilk sözü Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Medline ile BSK'dan oluşan Sağlık Grubu Başkanı Erhan Kamışlı aldı. Kamışlı Türkiye'nin sağlıkta çok büyük mesafeler kat ettiğini, tek tük hastane ve doktorsuzluk günlerinden, hasta bulunamayan bir döneme girdiklerini belirtti ve hizmet arzının büyüdüğünü, talebin azalmaya başladığını söyledi.

Kamışlı, " Vatandaş artık 12 liraya muayene oluyor. Modern ortamlarda ağırlıyoruz. Başka bir emriniz var mı diye soruyoruz. Bu muhteşem bir noktadır. Ama bunun bir bedeli var ve hepimiz ödüyoruz. Biz özel sağlık kurumları yatırımlarımızı geri almaktan vazgeçtik, onları yenileyebilecek bir seviyede olalım, yeter..." şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, sektör temsilcileri ile birlikte olmayı çok önemli gördüğünü söyledi ve bu tür toplantıların tarafların birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayacağını ifade etti.

Görevde oldukları 8 yıl boyunca neler yaptıklarını anlatan Recep Akdağ özetle şunları söyledi:

"Hükümet olarak hedefimiz şuydu. Refah ülkesi olalım. Hürriyet ve demokrasiyi geliştirelim. Vesayetleri kaldıralım. Güç odaklarının değil, bireyin söz hakkının olduğu bir ülke oluşturalım.

Sağlıkta 8 yıl önceki manzara hiç de iç açıcı değildi. Sen SSK'lısın bu hastaneye giremezsin. Paran varsa tedavi olabilirsin. Ambulansa bile hastanı parasını ödedikten sonra koyabilirsin. İlaç almak için hastanede saatlerce beklersin. Sıran gelince kafanı eğip küçücük bir pencereye derdini anlatmaya çalışırsın. 4 ilaçtan ikisini bulursun. Kalan ikisi için en yakın başka bir kamu hastanesine gidersin. Orada da saatlerce beklersin. Biz insanın başını eğen, itaate ve eziyete zorlayan bu saçma sapan sisteme razı olamazdık.

Hastaların rehin kaldığı, çaresiz insanların hastanelerden kılık değiştirerek kaçmak zorunda olduğu bir dönemdi. Hastaneye girdiğiniz anda galoş parası, vakıf parası, girdi parası, çıktı parası bir çok ödeme yapmak zorunda bırakılırdınız...

Biz insan odaklı, ahlaki temeline insanı koyan bir anlayışı getirdik. Rakamlar ortada. Vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti 2002'de yüzde 30 iken 2009'da yüzde 66'ya yükseldi. 2010 verilerini yüzde 70 olarak bekliyoruz. Bu artık hızla artmaz. Çünkü yeni nesil o çileli dönemi hatırlamıyor artık. Standartlar yükseldi. Şimdi ambulans helikopter niye gecikti diye sorguluyor. Ama biz iddialı bir ekibiz. Bu memnuniyeti daha da yukarılara taşıyacağız..."

Koruyucu sağlık hizmetlerinin tamamının ve aile hekimliği hizmetinin ücretsiz verildiğini söyleyen Akdağ, "2 uçak, 18 helikopter ve paletli araçlarımızla kritik noktalarda ve anlarda hizmet veriyoruz. Ve bundan da ücret almıyoruz. Eskiden doğuda kağnıyla taşınan hastalar artık ambulans helikopterlerle taşınıyor. " dedi.

Toplantının soru cevap bölümünde kare kod uygulamasına ve ilaç takip sistemine de temas eden Recep Akdağ, "Biz ilacı üretildiği andan itibaren takip ediyoruz. Nereden nereye yola çıktı. Şimdi o ilaç nerede. Bu kayıt takip sistemi bütün dünyanın ilgisini çekti. Amerika şu inceliyor ve model olarak almak istiyor." dedi.

Hasta müracaat sayılarındaki anormal artışın hizmetin kalitesi ve yaygınlığı ile ilgili olduğunu, artış hızının yavaşladığını çünkü vatandaşın hizmet doygunluğuna ulaştığını belirten Akdağ, "İlaç tüketiminde de aynı şey söz konusu. Artık her şey yerli yerine oturuyor. Ülke olarak sağlığa harcadığımız para arttı. Çünkü eskisine göre daha zengin bir ülkeyiz. Şu anki durum ve gidişat sürdürülebilir haldedir. Ancak parayı iyi kullanmaya devam etmeliyiz. Biz kaynaklarımızı doğru kullanıyoruz. İlaç fiyatları önemli ölçüde düştü. Hizmet kalitemiz arttı ama maliyetlerimiz eskisiyle kıyaslanamayacak ölçüde azaldı."dedi.

Bakan Akdağ özel sağlık kurumlarının 2002'de 5.6 milyon muayene yaptıklarını fakat bu sayının 2009'da 48 milyona yükseldiğini belirterek "Sağlık hizmetini genele yayarak, özel sektör için de önemli bir pazar oluşturmuş olduk. Şimdi şikayet etmek yerine maliyetleri azaltmak üzerine çalışmalıyız." şeklinde konuştu.

Recep Akdağ bugün kamuda çalışan bir uzman hekimin ortalama 6.500 lira aldığını, asgari ücretle kıyaslandığında bu rakamın makul olduğunu belirtti ve "Elbette doktorlarımızın emeği parayla ölçülemez. Ve elbette çok daha fazlasını hak ediyorlar. Ancak daha fazlasını, daha zengin bir ülke olduğumuzda verebiliriz" dedi.



 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8740 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim