• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Vatandaş odaklı çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz

Vatandaş odaklı çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz
SGK Başkanı Fatih Acar, Sakarya'da, “Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları” konulu konferans verdi.

SGK Başkanı Fatih Acar, Sakarya'da, “Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları” konulu konferans verdi.

Sakarya Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası Halil Kocacık Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Başkan Acar, SGK'nın 24 bin 500 çalışanı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte şimdi örnek alınan, çalışmaları gıptayla izlenen bir Kurum haline geldiğini söyledi.

Acar: Vatandaş Odaklı Çalışmalarımızı Aralıksız Devam Ettireceğiz
2008 yılında hayata geçirilen reform ile yüzlerce bürokrasinin önüne geçtiklerini kaydeden Acar, e-devlet hizmetleri kapsamında yüzde 61 ile en çok kullanılan uygulamanın SGK'ya ait olduğunu kaydetti. Acar, vatandaş odaklı çalışmaları aralıksız devam ettireceklerini söyledi.

2008 yılında en kötü devlet binalarının SGK binaları olduğunu hatırlatan Acar, “İlk olarak Çanakkale'de daha sonra Sakarya'da yeni İl müdürlüğü hizmet binalarını yaptık.

Bugün bu sayı 40'a yükseldi. İnşallah 2013 yılı sonunda 81 ilimizde 567 SGK hizmet binası ile vatandaşlarımızın rahatça işlemlerini yapabilecekleri hizmet binaları açılmış olacak” dedi.

Konuşmasında kayıt dışı istihdam sorununa da değinen Başkan Acar, 2023 yılı olarak belirledikleri kayıt dışında yüzde 15'lik oranı, 3 yıl öne çekerek, bu hedefi 2020 yılında gerçekleştireceklerini belirtti. Son 3,5 yıl içinde 1 milyon 800 bin kişinin istihdam edilerek kayıt altına alındığını ifade eden Acar, “Bu oranı önümüzdeki dönemde daha da arttırmak istiyoruz” dedi.

Acar: İşverenlere Sesleniyorum; Asgari Ücretten Fazla Ücret Verdiğiniz Çalışanı Asgari Ücretli Olarak Gösteremezsiniz

2013 yılında başlattıkları meslek kodu uygulaması ile artık bir iş yerinde sadece kaç kişinin çalıştığını değil hangi işleri yaptıklarını da tespit etmeye başladıklarını anlatan Acar, “İşverenlere buradan bir kez daha sesleniyorum. Biz sizin kime ne kadar ücret verdiğinizi biliyoruz. Biz size gelmeden siz bilgilerinizi düzeltin. Nisan ayından itibaren işletmeleri tek tek gezeceğiz. Asgari ücretten fazla ücret verdiğiniz çalışanı asgari ücretli olarak gösteremezsiniz. Bu tablo biran önce düzeltilmeli” dedi.

Acar: Vatandaşımız Merak Ettiği Bilgiyi 5502'ye Kısa Mesaj Atarak Öğrenebilecek
Önümüzdeki günlerde anlaşma sağladıkları üç GSM operatörü aracılığıyla vatandaşların sorularına SMS yolu ile cevap vermeye başlayacaklarını anlatan Acar, “Vatandaşımız merak ettiği bilgiyi 5502'ye kısa mesaj atarak cevabını öğrenebilecek” diye konuştu. Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezinde 300 kişinin çalıştığını vurgulayan Başkan Acar, “Nereden nereye geldik. Bir zamanların hantal kurumu şimdi vatandaşın ayağına hizmeti götürüyor. Bu 24 bin 500 çalışanımızın özverisiyle oluyor” dedi.

Hedeflerinin 2013 yılı sonunda teknolojik altyapısını tamamlamış, hizmet binalarını bitirmiş ve vatandaş memnuniyetini yüzde yüze çıkarmış SGK olduğunu belirten Acar, SGK personeline “Size nasıl muamele edilmesini istiyorsanız, vatandaşa öyle muamele edin” çağrısı yaptı.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, 900 bin nüfusa sahip Sakarya'da 125 bin kişinin SGK kapsamı dışında olduğuna dikkati çekerek, “Bizi SGK'lılardan çok, bu 125 bin kişi ilgilendiriyor. Bu rakamı incelediğimizde hepsinin de ihtiyaç sahibi kişiler olmadığını görüyoruz. Bunun çoğu kayıt dışı diye tabir ettiğimiz yollarla geçimlerini sağlayan kişiler.

SGK'ya bu anlamda büyük görev düşüyor. Kayıt dışı azalırsa hem istihdama katkı sağlanmış olacak hem de insanlarımız güvence altına alınmış olacaklar” dedi.

Bayraktar: Yakaladığımız İvmeyi Düşürmeden Devam Edeceğiz
SGK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise konuşmasında, Sosyal Güvenlik Kurumunun kayıt dışılığın önlenmesi konusunda ciddi çalışmalar yaptığına dikkati çekerek, bu çalışmalarla kayıt dışı ekonominin yüzde 51'lerden yüzde 40'lara düştüğünü dile getirdi. Bayraktar, “Prim gelirlerimiz artıyor, artık gelirlerimizle giderlerimizi karşılamaya başladık, en büyük hedefimiz kayıt dışılığı yüzde 15'e düşürmek. Yakaladığımız ivmeyi düşürmeden devam edeceğiz. En fazla kayıt dışılık yüzde 85 oranla tarımda. Bunun en önemli kesimini kadınlar oluşturuyor. Kadınlarımız için çeşitli yönetmelikler yaparak, bu sorunu çözmek istiyoruz” dedi.

Bayraktar, kayıt dışı ile mücadelede denetim gücünün artırıldığını ifade ederek, mükelleflerin vergi yükünü azaltarak ve mücadeleyi sürdürerek kayıt dışılığın azaltılabileceğine dikkati çekti. Bu anlamda SGK'nın önemli çalışmalar yaptığına dikkat çeken Bayraktar, "Çocuklarımıza konuyla ilgili kitaplar dağıtıyoruz. Bilinçli bir nesil yetişiyor. Türkiye'nin her yerinde SGK merkezleri açılıyor. Sağlıkta müthiş bir suistimal var. Bunun için de avuç içi tarama sistemi geliyor” diye konuştu.

SGK Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu da, 28 yıldır çalıştığı Sosyal Güvenlik Kurumunda son yıllarda yaşanan olumlu değişimlere değinerek, “Bu kurumun bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Konferansta ayrıca Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç ‘Teşvik Uygulamaları’ konulu sunum gerçekleştirdi.

Toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar’ın yanı sıra, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri Şemsi Bayraktar, Salih
Kılıç, Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, SGK Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu ile Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası üyeleri ile işadamları katıldı.

Bu haber toplam 2010 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim