• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Vatandaşlarımız çok yakında “insansız hizmet noktası” ile tanışacak

Vatandaşlarımız çok yakında “insansız hizmet noktası” ile tanışacak
SGK Başkanı Gökalp İlhan, Kayıt dışı istihdamdan, İnsansız Hizmet Noktasına, Emeklilere Promosyon verilmesine yönelik çalışmalardan, kadın istihdamına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Gökalp İlhan: Kayıt Dışı İle Mücadelemiz Devam Ediyor

Kayıt dışı istihdamla mücadelenin devam edeceğinin altını çizen Başkan Gökalp İlhan, “Bizim tek başımıza kayıt dışı istidamla yapacağımız mücadele ile böylesine önemli bir sorunla baş etmemiz ve kısa zamanda istediğimiz sonuçlara ulaşmamız mümkün değil. Diğer kurumlarla ve vatandaşlarımızla birlikte bilinç ve farkındalık seviyelerinin artırılarak el birliğiyle yürütülmesi gereken çalışmalar var” dedi. Kayıt dışı çalışmanın çalışan açısından bakıldığında işsizlik ödeneği ve kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalmalarına neden olduğuna ayrıca iş kazası ve meslek hastalıklarıyla karşılaşıldığında da sunulan hizmetlerden mahrum kalacaklarına dikkati çeken Başkan Gökalp İlhan, kayıt dışı çalışanların uzun vadede emekli olamayacaklarını, eş ve çocuklarının da sosyal haklardan yararlanamayacaklarını söyledi. İşveren açısından bakıldığında da kayıt dışı işçi çalıştırmanın işvereni birçok haklardan mahrum bırakacağını vurgulayan Gökalp İlhan, devlet açısından bakıldığında ise ciddi prim kayıplarına neden olduğunu ve SGK olarak kayıt dışı istihdam ile mücadelenin devam ettiğini ifade etti.


Gökalp İlhan: 12 Ekim’de ALO 170’in Üçüncü Merkezini Açacağız
Başkan Yadigar Gökalp İlhan, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlerin ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine bildirilmesi gerektiğini belirterek, çağrı merkezinin şu anda iki ilde faaliyet gösterdiğini 12 Ekim’de Sivas’ta üçüncüsünün açılacağını söyledi.Sosyal Güvenlik Kurumu olarak kısıtlı sayıda personel ile nüfusun tamamına hizmet verdiklerini dile getiren Gökalp İlhan, Avrupa’da 75 bin personel ile yürütülen işlemlerin Türkiye’de 26 bin personelle yürütüldüğünü hatırlattı. Bu durumun zaman zaman işlemlerin gecikmesine veya yığılmasına neden olduğunu, bu sorunların önüne geçmek için bilgi işlem altyapısına ciddi yatırımlar yaptıklarını belirtti.


Gökalp İlhan: İnsansız SGM, ‘Uzaktan Ama Yüz Yüze’
SGK’nın hizmetlerini vatandaşın ayağına götürme anlayışı çerçevesinde “İnsansız Hizmet Noktası” nın hayata geçirileceğini açıklayan Gökalp İlhan, “Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde, vatandaşlarımızın il müdürlüklerine veya merkez müdürlüklerine gitmeden de bazı işlemleri yapabilmelerini hedefledik. İnsansız Hizmet Noktası ile vatandaşlarımız işlemlerini yapabilecekler. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak hizmetlerin daha hızlı ve daha kaliteli yapılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Türk toplumu daha sıcak ilişkiden memnuniyet duyar, bu nedenle böyle bir proje hazırladık. Biz bu projeye ‘Uzaktan ama yüz yüze’ de diyoruz. Vatandaşlarımız sadece telefonla derdini anlatmak yerine, bir müşteri temsilcisi ile yüz yüze görüşerek işlemlerini yapabilecek. İki yıl içerisinde 250 adet insansız Hizmet Noktasını hizmete sunacağız” dedi.


Başkan Gökalp İlhan, Türkiye’de istihdam artışının genelinde kadınların payının şimdiye kadar olmadığı bir şekilde artış gösterdiğini belirterek, “Ancak halen bu iyileşme ve iyileştirmelere rağmen kadınların istihdamdaki payı gelişmiş ülke oranlarına ulaşmış değil” diye konuştu.

Özel sektör ve kamu sektörü ayrımı yapıldığında kamuda daha fazla sayıda kadının çalışmakta olduğunu vurgulayan Gökalp İlhan, ancak rakamlar ve oranların beklenilen ve istenilen seviyelerde olmadığını kaydetti.

Devlet Personel Başkanlığı’nın istatistiklerine göre kamuda halen erkek egemen bir personel yapısı olduğunu söyleyen Gökalp İlhan, kadınların kamu istihdamında sınırlı bir yapıda yer aldıklarını ifade etti. Bağlı ve ilgili kuruluşların yanı sıra KİT’lerde istihdam edilen 2,5 milyon kişiden sadece 933 bin kişinin kadın olduğunun altını çizen Gökalp İlhan, “Diğer ülkelerle kıyasladığımızda örneğin İsveç’te kamuda istihdam eden kadınların oranları yüzde 73, Türkiye’ye en yakın oranlara sahip ülkelere baktığımızda yüzde 43’le Belçika, yüzde 44’le Yunanistan gelmekte. Bizde bu oran henüz yüzde 36’lar seviyesinde” dedi.


Gökalp İlhan: Kadın İstihdamının Artması İçin Kadınların Eğitim Oranlarının Ve Seviyelerinin Yükseltilmesi Gerekiyor
Gökalp İlhan, bu oranın düşük olmasının sebeplerine bakılması gerektiğini vurgulayarak, “En önemli sebeplerinden birisi eğitim. Kadınların eğitim oranlarının ve seviyelerinin yükseltilmesi gerekiyor. Meslek seçiminde, işe kabul edilmede veyükselmede kadınlar çeşitli zorluklarla karşılaşmaktalar. Bu zorlukların ortadan kaldırmak gerekiyor” diye konuştu.

Ücret farklılığına bakıldığında kadın-erkek arasındaki ücret dengesizliğinin AB üyesi ülkelerde yüzde 16 olduğunu kaydeden Gökalp İlhan, SGK’ya bildirilen sigortalılar açısından bakıldığında ücret bazında özel sektörde kadınların günlük kazancının erkeklerden yüksek olduğunu söyledi.

Diğer önemli sorunlardan birinin de daha yüksek ünvanlı kadrolarda kadınların sınırlı sayıda kalması olduğunu belirten Gökalp İlhan, ”Örneğin kamuda görev yapan kadınlardan üst düzey kadınların sayısı sadece 585. 6 bin 197 kadro, kişi var ve bunların sadece 9,4’ü kadın. Dolayısıyla kadınların ev içindeki sorumlulukları, eğitim faktörü, çocuk ve yaşlı bakımıyla kadınların daha çok ilgilenmek zorunda oluşları kadınları da bu makama tercih etmeleri ya da kendilerine hedef belirlemede geride durduklarını gösteriyor. Kadınların daha cesaretle bunu da yapabiliriz demeleri gerekiyor, erkeklerin de bunu düzenleyici tedbir almaları gerekiyor” diye konuştu.

Gökalp İlhan: Banka Promosyonu Konusunda Banka Yöneticileriyle Görüşmelerimiz Devam Ediyor 

Konuşmasında emeklilere promosyon konusuna da kısaca değinen Başkan Gökalp İlhan, banka yöneticileriyle görüşmelerin devam ettiğini ve kısa zamanda sonuç alınabilmesi için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2475 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim