• BIST 9524.59
  • Altın 2493.672
  • Dolar 32.5501
  • Euro 34.7296
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Verem tedavisinde umut verici gelişme

Verem tedavisinde umut verici gelişme
Bilimadamları vereme karşı sıkça kullanılan bir ilaç üzerinde yapılan araştırmaların bu hastalığa yakalananların tedavi süresini kısaltmaya yarayabileceğini söylüyor.

‘Pirazinamid’ adlı ilaç aktif verem enfeksiyonlarının tedavisinde başka ilaçlarla birlikte kullanılıyor. Şimdiyse doktorlar ilacın nasıl etki gösterdiğini daha iyi anladıklarını, bu yeni bulguların verem tedavisinde çığır açacak nitelikte olduğunu söylüyor.

Günümüzde aktif verem enfeksiyonlarının standart tedavisi, altı ay boyunca dört farklı ilacın birarada kullanılmasıyla yapılıyor.

Kırk yıl önce ise verem tedavisi çok daha uzun sürüyordu. Uzmanların büyük buluş olarak nitelediği ilacın kullanımıyla durum değişti.

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde verem araştırmalarının başkanı olan Doktor Clifton Barry, “Pirazinamid, daha önce iki yıl olan tedavi süresinin altı aya indirilmesini sağladı. Bu 1970’li yıllarda büyük bir buluştu,” diyor.

Doktor Clifton Barry uzmanların Pirazinamid’in tek başına verem bakterisini öldürmediğini uzun zamandır bildiğini söylüyor. Ancak yeni araştırma, ilacın verem mikrobunun belirtilere yol açmayan pasif halini öldürdüğünü ortaya çıkardı.

Doktor Barry, moleküler seviyede Pirazinamid’in nasıl etki gösterdiğinin daha iyi anlaşılmasıyla bilim adamlarının bu ilacın daha güçlü şeklini tasarlayabileceğini, bunun da altı aylık tedavi sürecini iki aya indirebileceğini söylüyor: “Daha önce deneysel bir yaklaşım vardı. İstediğiniz ilacı deniyor, bakterilerin daha çabuk yok olup olmadığını ya da çoğalıp çoğalmadığını izliyordunuz. Şimdiyse Pirazinamid’in moleküler mekanizmasına ilişkin bilgilerimizle yeni yaklaşımları deneyebiliyoruz.”

Doktor Barry Pirazinamid’in bu yeni kullanım şeklinin tüm dünyada verem salgınını ortadan kaldırabileceğini söylüyor. Dünya nüfusunun üçte birinde verem mikrobu mevcut. Sekiz milyon kişi aktif verem hastasıyken 2 milyar kişi verem mikrobunun aktif olmayan şeklini taşıyor ve verem belirtileri göstermiyor.

Doktor Barry, “Aktif vereme dönüşen her vakanın aslında en az on kişiye daha verem bulaşması anlamına geldiğini unutmayın. Bu on kişiyi tedavi etmek yerine belirti göstermeyen ancak mikrobu taşıyanları tedavi edersek vereme yakalananların sayısını azaltmada büyük başarı sağlarız.”

Diğer uzmanlar da küresel verem salgınının önüne geçmenin en iyi yolunun uygulanan tedavinin, daha iyi teşhis yöntemleriyle birarada kullanılması olduğunu söylüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim