• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Vitamin hapları mı, besinler mi?

Vitamin hapları mı, besinler mi?
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, hastalıklardan korunmak ve zinde olmak için vitamin hapları yerine, yeterli ve dengeli beslenmenin daha doğru olduğunu söyledi.

Sonbahar-kış aylarında bronşit, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için çeşitli önlemler alındığını belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, dengeli ve yeterli beslenmenin önemine vurgu yapıyor.

Uzman Diyetisyen Tutar, "Gripten korunmak için birçok insan grip aşısı olsa da asıl önemli nokta güçlü bağışıklık sistemidir. Genelde kış aylarının sonlarına kadar devam eden bu rahatsızlıklar, güçlü bağışıklık sistemi sayesinde sorun olmaktan çıkabilir" diye konuşuyor.

Hastalıklardan korunmak, zinde olmak ve vücudun vitamin eksikliklerini gidermek için vitamin hapı kullanımına da değinen Diyetisyen Tutar şunları söylüyor: "Piyasada birçok çeşidi bulunan ve seçiminde zorlandığımız vitamin tabletlerinden medet ummak yerine yeterli ve dengeli beslenme yöntemini öğrenmek en akıllıca seçim olacaktır. Özellikle vitamin ve mineraller daha ön planda olmalıdır. Ayrıca besinlerle aldığımız karbonhidrat, yağ ve proteinlerin yeterli olması da büyük önem taşıyor."

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN SEBZE-MEYVE TÜKETİN

Vücutta hasar meydana getiren öğelerin başında serbest radikaller geliyor. Dengesiz beslenme, sağlıksız koşullarda yaşama, şehir hayatı ve stres vücuttaki serbest radikallerin artmasını sağlayan etkenler arasında. Serbest radikallerin en önemli düşmanının antioksidanlar olduğunu vurgulayan Tutar, A, C ve E vitaminlerinin antioksidan özellik taşıdığını hatırlatıyor. Özellikle C vitamini, enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltıyor veya enfeksiyon oluşmuşsa daha kısa sürede atlatılmasını sağlıyor. Tutar, "Bu vitaminler özellikle sebze ve meyvelerde bulunduğundan Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi ile günde 5-9 porsiyon tüketilmelidir" diye konuşuyor.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI BESİNLER

Vitamin A: Balık yağı, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, sarı sebze ve meyveler, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, roka, tere vb.)

Vitamin E: Yağlı tohumlar (ceviz, fındık vb.), bitkisel sıvı yağlar (ayçiçeği, mısırözü, soya ve pamuk yağı), balık.

Vitamin C: Kuşburnu, maydanoz, brokoli, turunçgiller (limon, portakal, mandalina, greyfurt), koyu yeşil yapraklı sebzeler.

PİŞİRİRKEN VİTAMİNLERİ ÖLDÜRMEYİN

Vitaminlerin kaybolmaması için yemeklerin doğru yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, ultraviyole ışınlarına ve ısıya duyarlı olduğu için A vitamini içeren besinleri oda ısısında tutmamayı, güneşe maruz bırakmamayı, C ile E vitamini de oksijen ve ısıya duyarlı olduğundan sebze-meyveleri sıcak ortamda ve kesilmiş olarak bekletmemeyi öneriyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3106 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim