• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Yabancı dilde tabela istiyorlar

Yabancı dilde tabela istiyorlar
Turistik bölgelerde muayenehaneleri bulunan diş hekimleri, tabelalara yabancı dilde yazı yazmanın yasak olduğunu belirterek, bunun sağlık turizmine darbe vurduğunu savundular.

Kemer'de muayenehanesi bulunan Diş Hekimi Nagihan Argın, yaptığı açıklamada, son dönemde Antalya'da sağlık turizminin hızla gelişmeye başladığını söyledi. Turizm kenti Antalya'da hastanelerin ve eczanelerin yabancı dillerde de isimlerini tabelalara yazabildiklerine işaret eden Argın, diş hekimleri için ise bunların yasak olduğunu kaydetti. Argın, şöyle konuştu:


''Turistler bu nedenle turistik bölgelerde diş hekimlerine kolaylıkla ve kısa zamanda ulaşamıyor. Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu'nun aldığı bir karardan kaynaklanan bu yasak, günün koşullarında anlamsız, akla aykırı ve hizmete sekte vuran uygulamadır. Antalya'ya yılda 10 milyon turist geliyor. Önümüzdeki beş yılda 20 milyon turist gelmesi hedefleniyor. Kemer'e gelen yıllık turist sayısı ise 3 milyon civarında. Bu insanlar diş sorunu yaşadıklarında hekime ulaşmakta zorlanıyor.''

Turistlere, Türkiye'de bulundukları sürede, her türlü sağlık hizmetini sunmak zorunda olunduğunu anlatan Argın, sadece bu hizmeti sunmanın yeterli olmadığını, turistlerin bu hizmete kısa zamanda ve kolayca ulaşabilmelerini de sağlamak gerektiğini kaydetti.

rgın, ''Turistler hastanelere, kliniklere ve eczanelere kolaylıkla ulaşabiliyor. Çünkü tabelalarında İngilizce, Fransızca ve Almanca yazan bilgileri okuyabiliyorlar. Ancak diş hekimlerine uygulanan bu yasak diş sağlığı hizmetine sekte vuruyor'' dedi.

Argın, Antalya Diş Hekimleri Odası, Birlik olağan genel kurulunda bu yasağın kaldırılması yönünde çalışma yapmasını istedi.



Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Güleç

Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Caner Güleç de, 3224 Sayılı Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu, Tıbbi ve Deontoloji Nizamnamesi ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına İlişkin Kanun ışığında Türk Diş Hekimleri Birliğinin Tabela Standartları Yönetmeliği bulunduğunu anımsattı. Bu genelgede diş hekimlerinin asacakları tabelalarda nelerin olacağı, nelerin olmayacağının maddeler halinde yazıldığını vurgulayan Güleç, şöyle konuştu:


''Bu Nizamname ve Tabela Standartları Yönetmeliği doğrultusunda, uygulayıcı olarak, bizim yükümlülüklerimiz ve sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklarımız ışığında, ilgili yönetmeliğin 4. maddesi, 'Tabelalarda yabancı dille hiç bir şekilde sözcük kullanılamaz' der. Yönetmeliklere uymamız gerekir. Bu konuda uygulayıcı olarak yükümlülüklerimiz var. Antalya Diş Hekimleri Odası olarak tabela yönetmeliği konusunda hiç bir etkimiz yok. Bu Türk Diş Hekimleri Birliği ve birlik genel kurulunun değiştireceği bir genelgedir.''



"Değiştirilmesi gerekiyor"

Güleç, Antalya Diş Hekimleri Odası olarak, birlik nezdinde Tabela Standartları Yönetmeliğinin değiştirilmesi ve günün koşullarına göre uyarlanması için defalarca sözlü ve yazılı başvuruda bulunduklarını söyledi. Diş Hekimleri Tabela Standartları Yönetmeliği'nin değiştirilmesinin artık bir ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Güleç, şöyle devam etti:


''Özellikle turizm bölgesi olan Antalya'da bu konuda ciddi bir sıkıntı var. Tabela Standartları Yönetmeliği'nin değişmemesi durumunda da uluslararası logo bulunması konusunda görüşlerimiz var. Bu yönde başvurularımız oldu. Ancak taleplerimiz geri çevrildi. Bu talebimizden vazgeçmedik. Tabela Standartları Yönetmeliğini güncellemek gerekir. Yasalar, anayasalar değişiyor, günün koşullarına uyalım ve sorunu giderelim.
Öte yandan bu, turizmin çeşitlendirilmesine de katkı sağlayacak. Sağlık turizmi dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygınlaşıyor. Avrupa'da sosyal güvenlik sistemi çökme noktasında. Bu nedenle Avrupa'da sıkıntı yaşanıyor. AB üyesi Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'da sağlık turizmi konusunda ciddi yatırımlar, tanıtımlar yapılıyor. Bu da turizmin çeşitlendirilmesi demek. Tabelaların yabancı dilde yazılması diş hekimlerinin rahatlamasına, iş potansiyellerinin artmasına ve sağlık turizminin de yaygınlaşmasına katkı yapar.''
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2632 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim