• BIST 9678.33
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Yabancı doktor geliyor acili reddeden kapanıyor

Yabancı doktor geliyor acili reddeden kapanıyor
Devlet özel hastaneleri sıkı denetim altına alıyor. Acil hastayı geri çeviren ve ek ücret almakta ısrar eden hastaneler kapatılacak. Hastaneler bakanlık onayıyla yabancı doktor çalıştırabilecek

Sağlık Bakanlığı, acil servise başvuran hastalardan ilave ücret isteyen özel hastanelere yönelik ağır cezalar getirdi. Acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınan hastanelerin acil vakalar haricinde hasta kabulü, 10 gün durdurulacak. Yayımlanan yönetmelikle, özel hastanelerde yabancı hekim çalıştırılmasına da engel kalmadı.
Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmelikle, özel hastaneler ve sağlık kuruluşlarında bazı düzenlemeler yapıldı. Yönetmelik şu yenilikleri getiriyor:

Acil hastaya müdahale şart
* Acil servise başvuran hastalara, yoğun bakım hizmeti dahil gerekli ilk müdahalenin yapılması, gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanmasından özel hastane sorumlu olacak.
* Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği uzman tabip, tıbbi donanım, müdahale, bakım ve tedavi için gerekli şartların hastanede sağlanamaması durumunda ise gerekli ilk müdahalenin yapılmış olması kaydıyla, başka bir sağlık kuruluşuna usulüne uygun şekilde sevki sağlanabilecek.

* Acil vakaların sağlık güvencesi olup olmadığını, ödeme gücü bulunup bulunmadığını veya hastanın tedavi masrafını nasıl karşılayacağını sorgulayan, acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebeplerle gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınan hastanelerin acil vakalar haricinde hasta kabulü, 10 gün süreyle valilikçe durdurulacak.

Üçüncü tekrarda ruhsat iptal
* Aykırılığın tekrarında hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü, 30 gün süreyle valilikçe durdurulacak.
* Aykırılığın bir yıl içinde 3’üncü kere tespit edilmesi halinde, hastanenin ruhsatnamesi Sağlık Bakanlığı tarafından geri alınacak.
* Acile başvuran bir hastanın, tedavisi veya sevkinde ilave ücret alındığının tespiti halinde hastanenin mesul müdürü uyarılacak. İlave ücrete ilişkin 1 yıl içinde 2’nci tespitte hastanenin hasta kabulü 1 gün süreyle valilikçe durdurulacak. Aynı yıl içinde ilave ücret alındığının 3’üncü ve daha fazla tespitinde ise diğer uyarı ve iptal cezaları uygulanacak.


Yabancı hekimler işe başlıyor
Özel hastaneler, bakanlıkça izin verilmesi kaydıyla yabancı hekim ve hekim dışı sağlık meslek mensubu çalıştırabilecek. Bu şekilde verilecek izin, hastaneye planlama kapsamında cihaz ve ünite ekleme hakkı sağlamayacak.

Hastane ücretine bakanlık onayı
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak “hastane sınıflandırması esas alınarak Bakanlık nezdinde oluşturulan Ücret Tespit Komisyonu tarafından tespit edilen” özel hastanelerin gündelik yatak ücretlerini, özel hastaneler kendileri belirleyerek, Bakanlığa bildirecek, ücret Bakanlıkça onaylanacak. Bakanlık, hastane sınıflamalarını, emsal hastanelerdeki en yüksek ve en düşük yatak ücretlerini ve hastanelerin kapasitelerini dikkate alarak, gerektiğinde günlük yatak ücretlerinin üst sınırını belirlemeye yetkili olacak.

Kurum hastaneleri kapatılacak
Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıklara ait sağlık birimlerinin faaliyeti, bugünden itibaren 18 ay sonra sona erecek.18 ayın sonunda kapatılmadığı tespit edilen birimler ilgili Sağlık Müdürlüğünce kapatılacak.
Söz konusu sağlık birimleri, sağlık birimlerinde, 18 aylık süre içerisinde yalnızca iştirakçileri ile aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahiplerinin fatura ve sağlık kuruluşuna sevk işlemleri ile gereğinde muayene hizmeti yürütecek.

Taşınma ve birleşmelere 2013’e kadar süre tanındı
Taşınma, birleşme veya özel hastaneye dönüşüm talebiyle Sağlık Bakanlığı’na başvuru süresi 31 Aralık 2013 tarihinde sona erecek. Başvurusu Bakanlıkça uygun görülen sağlık kuruluşları, Bakanlıkça verilen izin kapsamında; taşınma ve birleşme işlemlerini 2 yıl içinde, tıp merkezi veya özel hastaneye dönüşümde ön izin işlemlerini bir yıl içinde ve ruhsatlandırma işlemini ön izin tarihinden itibaren 3 yıl içinde sonuçlandıracak. Bu süre içerisinde sağlık kuruluşu, faaliyetine mevcut kapasitesi ile devam edebilecek veya faaliyetini askıya alabilecek. Belirtilen süreler sonunda işlemlerini sonuçlandıramayan sağlık kuruluşunun Bakanlıkça verilen izni iptal edilecek
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6195 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim