• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Yabancı doktorlara serbest bölge yolda

Yabancı doktorlara serbest bölge yolda
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yabancı doktor ve hemşirelerin, yabancı hastalara hizmet vereceği bölgeler açılacağını söyledi. Türkiye, ünlü Türk hekimleri de yurda döndürecek

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’yi 10 yıl içinde bölgenin en önemli sağlık merkezi haline getirmek için hazırlıklar yaptıklarını belirterek, “Bu yıl, kararları netleştirme adına önemli bir yıl olacak” dedi. Biyoteknoloji alanında dünyanın en büyük fuarı sayılan BIO’ya katılan Müezzinoğlu gazetecilerle bir sohbet toplantısı yaptı.

Dünyada sağlık alanında büyük bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Müezzinoğlu, Türkiye’de yabancı hastalara yabancı doktor ve hemşirelerin hizmet vereceği serbest bölgeler, ilk yüzer hastane ihalesi ve yurtdışındaki Türk doktorları sisteme katma çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Antalya’ya kanser bölgesi
Müezzinoğlu, “Sağlık turizminin katma değeri çok yüksek. Türkiye bölgede bir sağlık merkezi olmayı başarmalı. Sağlıkta serbest bölge yasa tasarısı çalışmamız var. Önümüzdeki 3 - 4 yıl içinde Türkiye farklı çıkış alanları yakalayacak. Bu noktada Singapur’u inceliyoruz” dedi.
Sağlık serbest bölgesinde çalışan doktor ve hemşirelerin yüzde 75 - 80 oranında yabancı olacağını ve çoğunlukla yurtdışından gelecek hastalara hizmet vereceğini belirten Müezzinoğlu, bununla ilgili yasal düzenlemeyi Meclis kapanmadan önce yapmayı planladıklarını söyledi.
Serbest bölgelerin ilaç ve tıbbi cihaz üretimini de kapsadığını anlatan Müezzinoğlu, “Serbest bölgeler farklı hizmetlere göre ayrılacak. İlaç veya tıbbi cihaz ayrı yerde olabilir. Antalya kanser mi, tranplantasyon merkezi mi olacak ya da Bursa, İzmir termal turizmine mi hizmet verecek, seçilebilir” dedi.

İlacın Davos’unda dev yatırım yakalandı

Fuara katılan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, bu etkinliğin sektörün adeta ‘Davos’u olduğunu ifade etti. Aycı, firmaların fuarda önemli görüşmeler yaptığını kaydetti. Bakan Müezzinoğlu ile görüşen ABD’li büyük bir ilaç firmasının ise Türkiye’de yatırıma hazırlandığı belirtildi.

Sağlık sektörü 3 kat büyüyecek
İlker Aycı, gelişmelerle ilgili şöyle konuştu: “Türkiye’de sağlık sektörünün büyüklüğü 67 milyar dolar. Beklentimiz bu rakamın 2023’te 160-170 milyar dolara yükselmesi. Neredeyse üç katına çıkacak. Bunu sadece öz kaynakla yapmayacağız. Uluslararası doğrudan yatırımcıların, dünya firmalarının da gerek kendi başlarına gerekse Türkiye’deki firmalarla ortak yatırımlarla hem iç pazarımıza hem de çevre ülkelere yöneleceklerini düşünüyoruz.”

‘Star’ hekimler yurda dönüyor


Yurtdışındaki Türk doktor ve araştırmacıların sağlıkta büyük birikime sahip olduğunu dile getiren Mehmet Müezzinoğlu, marka değeri olan isimleri kesin dönüşe zorlamadan, 3 - 5 aylık çalışmalar için Türkiye’ye çekmek istediklerini söyledi. Müezzinoğlu yurtdışındaki önemli isimler arasında gastroenterolojist Atilla Ertan’ı örnek gösterdi.

Modern ‘Gülcemal’

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, afetleri göz önüne alarak hastane gemisi ihalesine çıkılacağını söyledi. İhale sonrası, 30 ay içinde geminin denize inebileceğini belirten Müezzinoğlu, “Ameliyathaneli, yoğun bakımlı 200 yataklı toplam 2 gemi planlıyoruz” dedi. Müezzinoğlu, Osmanlı döneminde Gülcemal ve Gülnihal gemilerinin hastane gemisine çevrildiğini hatırlatarak, yeni girişimin sıfırdan yapılacağı için bir ilk olacağını anlattı.

SERKAN ARMAN / Milliyet

Bu haber toplam 3316 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim