• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

"Yabancı ilaç" soruşturmasında süreç çekişmeli hale geldi

"Yabancı ilaç" soruşturmasında süreç çekişmeli hale geldi
Rekabet Kurulu, Türk Eczacıları Birliği'ne "yurtdışı ilaç getirilmesi" uygulaması kapsamında açtığı soruşturmada bilgi ve belge vermediği gerekçesiyle ceza verdi.

MEHMET KAYA

ANKARA - Rekabet Kurulu, Türk Eczacıları Birliği'ne "yurtdışı ilaç getirilmesi" uygulaması kapsamında açtığı soruşturmada bilgi ve belge vermediği gerekçesiyle idari para cezası uyguladı. Türkiye'de ilaç fiyat politikası, ruhsat süreleri gibi nedenlerle bulunamayan ilaçların yurtdışından getirilmesi 1996 yılından bu yana Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılıyordu. SGK'da sadece TEB ile sözleşme imzalamıştı. Ancak yönetmelikle bazı özel ecza depolarına da bu hak verildi. SGK bu depolarla herhangi bir anlaşma yapmadı. Danıştay, TEB'in açtığı dava sonucu yönetmeliğin ilgili maddesini iptal etti. Ancak Sağlık Bakanlığı yeniden bu hakkı veren bir yönetmelik düzenlemesi yaptı. Özel ecza depolarından birinin TEB'i şikayet etmesi üzerine de Rekabet Kurulu soruşturma açtı. Türkiye'de "bulunamayan ilaç" sorunu, yıllık 1.2 milyar TL'lik bir pazara ulaştı. 

Türkiye ruhsat süreci geciktiği ya da üreticisinin yeri piyasadaki fiyatı kabul etmemesi nedeniyle piyasadan çektiği ilaçları, doktorların reçetelemesi halinde yurtdışındaki ülkelerden o ülkedeki piyasa fiyatıyla satın alıp getiriyor. Bu sürecin sağlıklı olması için de TEB 1996 yılından bu yana protokollerle tek yetkili kuruluş haline gelmişti. Ancak "bulunamayan ilaçlar" günden güne arttığı için pazarın yıllık 1.2 milyar TL'ye ulaşması üzerine özel şirketler de bu alandan pay istemeye başladı.

16 bin 765 TL ceza

Rekabet Kurulu, haziran ayında açtığı soruşturma öncesinde mart ayında TEB genel merkezine giderek yaptığı sözlü açıklama ve belge talebinin yerine getirilmemesine ilişkin karar aldı. TEB Genel Sekreterinin yetkisi olmadığı gerekçesiyle taleplerine yer vermediği bilgisi yer alan kararda, buna karşılık Rekabet Kurulu'nun yasadan kaynaklı olarak bu bilgi ve belgeleri alma yetkisi bulunduğu belirtildi. Rekabet Kurulu'nun oy çokluğu ile TEB'e alt sınır olan 16 bin 765 TL idari para cezası uygulanması kararı aldığı kaydedildi.

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay ise kendisinin bilgi ve belge verme yetkisi olmadığını hatırlatarak, inceleme için gelenlere bunu aktardığını, TEB Merkez Heyeti'nin karar almasıyla talepleri karşılayabileceğini vurguladığını kaydetti. TEB Merkez Heyeti'nin bu yönde karar alması sonrası istenilen belgeleri daha sonra verdiklerini hatırlatan Kızılay, sözlü cevap taleplerini de yazılı olarak yanıtlamak istediklerini vurguladı. Benzer bir inceleme vesilesiyle 6 yıl önce de Rekabet Kurulu'nun idari para cezası verdiğini, ancak Danıştay'da açtıkları davayı kazanmaları nedeniyle bu cezanın iptal olduğunu hatırlatan Kızılay, bu cezaya karşı da dava açacaklarını vurguladı.

Dünya Gazetesi

Bu haber toplam 3087 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim