• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Yanık Tedavi Algoritması (TKHK)

Yanık Tedavi Algoritması (TKHK)
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Yanık Tedavi Algoritması konulu duyuru, Yanık Algoritması ve Yanık Ünite ve Merkezlerinin Bulunduğu Hastaneler yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Yanık Tedavi Algoritması konulu duyuru, Yanık Algoritması ve Yanık Ünite ve Merkezlerinin Bulunduğu Hastaneler yayımlanmıştır;

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığı

        

Sayı: B.10.1.TKH.0.07.00.00/430/2525     01.10.2012

Konu: Yanık Tedavi Algoritması

 

 

Yanık, oluşumu, tedavisi ve sonrasındaki kalıcı sekelleri ile yıkıcı bir yaralanmadır. Yanık yaralanması, fizyopatolojisi nedeniyle özellikli bir yaralanma olup erken ve geç dönem yönetiminin doğrulukla yapılmaması, sırasıyla, artan ölüm ve artan mobidite nedeni olmaktadır.

 

Yanık tedavisi için deneyimli bir ekip ve amaca uygun bir alt yapı olması gerekmekle birlikte, yanık bir "travma" olması nedeniyle multidisipliner yaklaşım gerekmektedir. Yanık yaralanmasının tedavisi zaman alıcı ve zahmetli olup özel önem arz etmektedir.

Bu doğrultuda Yanık Tedavi Birimlerinin Kurulması ve İşleyişi Hakkında Yönerge 19.01.2010 tarih ve 2202 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe girmiş ve 01/03/2011 tarihli ve 9398 sayılı yazımız ile duyurulmuş olup anılan Yönerge ile yanık tedavi hizmeti verilen yanık merkezi, yanık ünitesi ve yanık odalarının personel ve hizmet kıstasları, fiziki şartları, araç, gereç ve tıbbi donanım standartları, buralarda görev yapan personelin eğitim esasları belirlenmiştir.

 

Oda, ünite ve merkez adı altında yapılan bu üçlü gruplama ve buralarda yatarak tedavi edilecek hastaların yanık nicelemeleri belirtilmiştir. Bu birimlerde bulundurulması gereken alt yapı yanında kabul edeceği hasta grubu belirlenmiş ve bu şekilde yanık odası dışında bir yanık birimine nakil verilecek hastalar tanımlanmıştır.

 

Bakanlığımızca yürütülen söz konusu çalışmalar kapsamında yanık vakalarına olay yerinde müdahale, yanık hastalarının nakli ve yanık tedavi birimine kabul edilen yanık hastalarına yönelik çağdaş tanı ve tedavi yaklaşımlarını içeren, standartlaşmış ve gerektiğinde güncellenebilen bir tedavi algoritması oluşturulmuştur.

 

Yanık vakalarına verilecek sağlık hizmetlerinde kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarınca ekte yer alan algoritmanın rehber olarak kullanılması hususunda ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına gerekli tebligatın yapılmasını önemle rica ederim.

 

 

Uzm. Dr. Hasan Çağıl

Kurum Başkanı

 

 

Ek: Yanık Tedavi Algoritması

 

DAĞITIM:

GEREĞİ

A Planı

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı

 

Yanık Algoritması
Yanık Ünite ve Merkezlerinin Bulunduğu Hastaneler

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9551 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim