• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Yanlış ilaç kullanımı konusunda ilk sıralardayız

Yanlış ilaç kullanımı konusunda ilk sıralardayız
YAÜ Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Başak: "Avrupa'da ve aynı zamanda Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye olmayan ülkeler arasında hemen hemen yanlış ilaç kullanımı konusunda ilk sıralardayız"

Yalova Üniversitesi (YAÜ) Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak, "Dünyada gerçekten ilaç tüketimi çok yanlış yerlere gitmekte ve israf yapılmaktadır. Biz doğu Avrupa ülkelerinde ve Avrupa'da aynı zamanda Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye olmayan ülkeler arsında hemen hemen yanlış ilaç kullanımı konusunda ilk sıralardayız" dedi.

Başak AA muhabirine yaptığı açıklamada, akılcı ilaç kullanımının toplumsal farkındalığı ile ilgili bir projenin yapılmak istendiğini ve bu projenin de Yalova Üniversitesi ile İl Sağlık Müdürlüğünce yapıldığını söyledi.

Bu sempozyumun konusu bakımından Türkiye'de bir ilk olduğunu hatırlatan Başak, "Yalova'daki halkımızı bilinçlendirmek aynı zamanda Yalova'dan tüm Türkiye'ye bir perspektif oluşturmak istiyoruz. Türk halkını da bu konuda bilinçlendirme açısından bir başlangıç olacak bu sempozyumda inşallah güzel gelişmelerin olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

-"Antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 50'sini hiç dokunmadan çöpe atmaktayız"

Sempozyumun hem ülke ekonomisine katkı sağlaması hem de bilinç dışı kullanılan ilaçların daha akılcı kullanılması açısından önemli olduğunu dile getiren Başak, şunları kaydetti:

"Dünyada gerçekten ilaç tüketimi çok yanlış yerlere gitmekte ve israf yapılmaktadır. Biz doğu Avrupa ülkelerinde, Avrupa'da ve aynı zamanda Avrupa Ekonomik Topluluğuna üye olmayan ülkeler arsında hemen hemen yanlış ilaç kullanımı konusunda ilk sıralardayız. Bizim sağlık harcamalarımızın maalesef yüzde 60'ı ilaç tüketimine gitmekte ve 22 milyar dolar gibi çok büyük rakamlarda harcamalar yapılmakta. Maalesef hemen hemen bu rakamın yarıya yakın kısmı çöpe atılmakta ve bu para çöpe gitmektedir. İnsanlar aldıkları ilaçların bir kısmına hiç eline dahi değdirmiyor doğru çöpe atıyor. Bu hemen hemen yüzde 60'ı diyebiliriz. Yine antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 50'sini hiç dokunmadan çöpe atmaktayız. İlaçların yaklaşık yüzde 7'si de maalesef son kullanma tarihleri geçiyor ve yine bunlar çöpe atılıyor. İşte tüm bunları akılcı ilaç kullanımı projesi ile insanların bilinçlendirilmesi açısından onları bilgilendirmek istiyoruz. Bir yandan da devletimizin de ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz."

Bu sempozyumla asıl amaçlarının toplumun her kesimini bilinçlendirmek olduğunu sözlerine ekleyen Başak , "Halkımızı sağlık personelimizi akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirmek istiyoruz. Bu bilinci alacaklarına inanıyorum. Tabi ki bu bir başlangıç. Bundan sonra daha büyük çalışmalar bunu takip edecektir. Bunun çok faydalı ve etkili olacağına inanıyorum. Bizim kültürümüzde de çok önemli bir yeri olan israf konusunda da çok büyük yollar katedeceğimize inanıyorum" ifadesinde bulundu.

Başak, 25 Eylül Perşembe günü saat 15.30'da Raif Dinçkök Kültür Merkezinde düzenlenecek sempozyumda "Hapı Yuttuk" adlı komedi şeklinde bir tiyatronun da oynanacağını bildirerek tüm vatandaşları bu programa davet etti.

Bu haber toplam 2065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim