• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Yapılandıramadıklarımızdan mısınız?

Yapılandıramadıklarımızdan mısınız?
Devlete olan borçların yapılandırılmasında 1 Mart'ta başlayan süreç yarın sona eriyor.

Gerçi reklam filmlerinden bilbordlara varıncaya kadar yapılan tanıtım ve duyurular sayesinde konuyu bilmeyen kalmadı. Varsa hâlâ haberdar olmayanlar veya ihmal edenler için de biz hatırlatmış olalım:

· İşverenler,

· Bağ-Kur'lular,

· İhale dosyasından prim borcu olanlar,

· İnşaat dosyasından prim borcu olanlar,

· Ve diğer borçlular için,

yapılandırma başvuru süresi yarın mesai bitiminde doluyor.

Bir mektup gönder yeter!

"Şimdi SGK ve diğer kurumlar, yapılandırmanın son günleri olduğu için ana-baba günüdür, nasıl işlem yaptıracağız?" diyorsanız ve internet üzerinden de işinizi göremediyseniz sizin için çok pratik bir önerimiz var. Önce basit bir mektup yazın. İşverenseniz işyeri sicil numaranızı, sigortalıysanız TC numaranızı yazarak, "Kurumunuza olan borçlarımı 6111 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırmak istiyorum. Ödememi peşin veya 6/9/12/18 taksit halinde yapacağım." demeniz yeterli. Bu mektubu yarın mesai saati bitimine kadar PTT'den iadeli taahhütlü olarak gönderdiğiniz takdirde, başvurunuzu tıpkı SGK'ya veya ilgili kamu kurumuna yapmış gibi kabul edileceksiniz. Mektubunuz ilgili birime ulaştıktan sonra size yazılı cevap verilecek ve borçlarınız tercihinize göre yapılandırılmış olacaktır. Siz de boş yere kuyruklarda vakit kaybetmemiş olacaksınız.

Grup şirketlerinde kıdem tazminatı

Soru: Sadettin Bey, biz birkaç şirketten oluşan bir grubuz. Bu şirketlerden birisinde çalışan bir personelimiz işten ayrıldı ve dava açtı. Ancak dava açarken sadece çalıştığı şirketi değil, bütün grup şirketlerimizi hasım gösterdi. Böyle bir dava açılabilir mi? Bir şirketin personelinden başka bir şirket mesul olabilir mi? S. Y.

Cevap: Değerli okurum, eğer bahsettiğiniz personelin çalışmalarının tamamı sadece bir şirkette geçmişse, davalı olarak sadece bu şirketi hasım gösterebilir. Sırf aynı gruba ait diye diğer şirketleri de hasım gösteremez. Zira her bir şirket ayrı bir tüzel kişilik ve ayrı bir işverendir. Nitekim Yargıtay'ın da bu yönde kararları mevcut. Ancak işçinin hizmetleri birden fazla şirkette geçmişse bu şirketlerin her birini hasım gösterebilir.

Torba Kanunda kıdem tazminatı yok

Soru: Sadettin Bey, özel bir şirkette dört yıldır çalışıyorum. Bayramlarda ve tatillerde çalıştığımız gibi fazla mesai de yapıyoruz ancak bunlar için ücret ödenmiyor. Bu şirketten kendi isteğimle ayrılırsam 6111 Sayılı Torba Kanun kapsamında kıdem tazminatımı alabilir miyim? R. K.

Cevap: Değerli okurum, önce bir yanlış anlamayı düzeltelim; Torba Kanun'da kıdem tazminatına dair hiçbir hüküm bulunmuyor. Yani uygulama eskiden nasılsa şimdi de aynen devam ediyor. Haklı bir neden olmadan kendiniz istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız. Haklı nedenler ise sağlık, ahlak ve iyi niyet kuralları ve de zorlayıcı sebeplerdir. Ücretinizin kanuna veya sözleşme şartlarına göre hesaplanmaması ve ödenmemesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış kapsamına girer. Bu da size haklı fesih imkânı verir. PTT'den iadeli taahhütlü göndereceğiniz bir ihtarla, şimdiye kadar hak ettiğiniz halde alamadığınız fazla mesai ve tatil ücretlerinizi istersiniz, verilmemesi halinde de iş akdinizi feshedip tazminat ve diğer haklarınızı istersiniz. Yine verilmezse Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikâyette bulunursunuz.

Sadettin ORHAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim