• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Yapılmamış işlemi faturalandıran sağlık kurumlarına ceza yağdı

Yapılmamış işlemi faturalandıran sağlık kurumlarına ceza yağdı
2010 yılının 9 ayında Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'deki özel ve üniversite hastanelerine 150 milyon, eczanelere 2 milyon, optikçilere 250 bin lira ceza kesildi.

Cezaların büyük bölümünü suistimaller oluştururken, ihmal nedeniyle zamanında yapılmayan bildirimlere de ceza yazıldı.

SGKAdanaBölge Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki 150 hastane, bin 700 eczanede sıkı denetimler yapıyor. SGK, bölgedeki hastanelere ayda 90 milyon, eczanelere 55 milyon ve optiklere 2 milyon, tıbbi malzemelere de 500 bin lira ödüyor.

SGK'ya bağlı ekipler,sağlıkkurumlarının yaptığı her bir işlemi, tek tek inceliyor. Faturalarda suistimal ve işletmelerde ihmale rastlayan ekipler cezayı kesiyor. Yapılan incelemeler sonucu, bu yıl içerisinde 65 eczanenin kurumla sözleşmesi feshedildi. 320 eczaneye ceza kesilirken içerisinde hastane, tıp ve diyaliz merkezi de dahil 110 kuruma da ceza yağdı.

Hastanelere kesilen cezalarda ise en çok yapılmamış işlemlerin faturalandırılmasına rastlandı. Kardiyoloji, üroloji gibi bölümlerde yapılmamış tetkiklerin fatura edildiği tespit edildi. Ayrıca, doktorların kurumdan ayrılması vehastaneortaklarının değişimi gibi konuları zamanında bildirmeyenlere de ihmalden ceza kesildi. Bunların yanında özel hastanelerin, taburcu olan hastanın çıkış işlemlerini zamanında yapmayarak devlete fatura edildiği tespit edildi. SGK'nın hastanelerle anlaşmasına göre paket ödemelerde, A grubu ameliyatların 15 gün, B grubu 10, C grubu 8, D grubu 5 ve E grubu ameliyatları ise 3 gün paket yatak ücretini ödüyor. Hastaların, bazı durumlarda ise yatışı uzarsa SGK, artı günlük ödeme yapıyor. Hastanede çıkışının yapılmadığını, eczanedeilaçalmaya gittiğinde öğrenen vatandaş ilaç alamayınca, durumu kuruma bildiriyor. Hastane-eczane arasında mekik dokuyan vatandaşın şikayetini dikkate alan SGK, faturaları ve yapılan işlemleri incelerken hasta, hasta yakınları ile de görüşerek denetimleri sıklaştırdı.

"SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇİYORUZ"

SGK Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, kurum olarak gelen şikayetleri değerlendirdiklerini ve suistimallerin önüne geçmek için çalıştıklarını söyledi. Gerçek, son zamanlarda artan bir şikayetin de hastanın taburcu olmasına rağmen sistemden çıkışının yapılmaması olduğunu aktardı. Gerçek, inceleme sonunda yapılmamış bir işlemin faturasıyla karşılaşılırsa, devlete kesilen faturanın 10 katı cezayı hastaneye kestiklerine dikkat çekti.

Hastaneden çıkış yapılmaması nedeniyle vatandaşların eczanelerden ilaç alamadığını vurgulayan Gerçek, "Vatandaşlar bize durumu dilekçe ile bildirecek. Biz hastane hakkında dönemsellik incelemesi başlatıyoruz. O dönemdeki hastalarla tek tek konuşuyoruz. Ancak bazı hastalar 'hastane beni tedavi etti' diye gerçek çıkış tarihlerini doğru vermeyebiliyor. Koruyuculuk yapıyor. Vatandaşlarımız bilinçli olursa devletimize kesilen haksız faturanın önüne geçeriz." ifadesini kullandı.

Adana Eczacılar Odası Başkanı Burhanettin Bulut, hastanelerin taburcu olan hastanın çıkışını yapmaması nedeniyle sistemin ilaç satışına izin vermediğini kaydetti. Bulut, hastaneden taburcu olan kişinin imzası ve hastanenin mührünün olduğu bir çıkış belgesinin bu sorunu ortadan kaldıracağını kaydetti.

Burhanettin Bulut, "Bazen unutkanlık, bazen de sistemdeki yoğunluk nedeniyle özel hastaneler de birkaç gün çıkış yapamıyor olabilir. Daha sonra geriye dönük çıkış yapabilir. Ancak bu, hastanede yatışı gerekmeyen bir hastaya 10 günlük fatura kesiliyorsa SGK konuyu araştırmalı. Buralarda kontrol mekanizmasının oluşması lazım. Sıkıntıyı hastane ve eczacı arasında mekik dokuyan vatandaş çekiyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6274 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim