• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Yargı meme kanserlileri sevindirdi

Yargı meme kanserlileri sevindirdi
SGK sadece 9 haftalık kür bedelini ödediği kanser ilacının 52 hafta ödemesi konusundaki kararı uygulamaya koydu.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) sadece 9 haftalık kür bedelini ödediği kanser ilacının 52 hafta ödemesi konusundaki Danıştay kararını, 2 ayı aşkın süre sonunda uygulamaya koydu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girerken, erken evre meme kanserli hastaların, ‘trastuzumab’ etken maddeli ilacı kullanabilmeleri için doktorlarına imzalı bir ‘hasta olur formu’ vermesi gerekecek.

Erken evre meme kanserli hastalarda metastaz gelişmemesi için doktorlar bir yıl boyunca hastalarının ‘trastuzumab’ etken maddeli ilacı kullanmasını öneriyor. Her yıl yeni tanı alan 30 bin civarındaki meme kanserli hastadan en az dörtte birinin kullanması gerektiği belirtilen ilacın ödemesinde SGK süre kısıtlaması getirmişti. SGK tedavinin ancak 9 haftalık bölümünü karşılayacağını karara bağlarken, bu uygulamadan İzmirli eğitimci Sami Özdemir'in, eşi için Danıştay'a açtığı dava ile geri adım atıldı. Danıştay kararıyla sınırlama kaldırıldı ve ilacın bedelinin ödenme süresi 52 haftaya çıkarılmdı. Yargı kararıyla binlerce hasta rahat nefes aldı.

Yargı kararına karşın '9 hafta' genelgesi

Ancak SGK, ortada Danıştay kararı olmasına karşın 5 Ocak 2010'da yayınladığı bir genelge ve Sağlıkta Uygulama Tebliği'ne (SUT) eklenen düzenleme ile ‘Erken evre meme kanseri endikasyonunda tedavi süresi 9 haftadır’ diyerek yine sınırlandırmaya gitti. SGK'nın bu kararı binlerce hastayı perişan ederken, çoğu soluğu yargıda aldı. Nitekim İzmirli, 1 çocuk annesi Emel Şenolsun ve Marmarisli Hıfsiye Dalyan, mağdurlar olarak Danıştay'a başvururken, hastalar lehine ilk karar geçen mayıs ayında Züleyha Demirezen adlı Ankaralı hastanın başvurusu üzerine alındı. Danıştay, doktorların önerdiği gibi erken evre meme kanserli resmi hastaların, ilaç bedeli SGK tarafından karşılanmak üzere bir yıl süreyle bu tedaviyi görmelerinin önünü açtı. Danıştay kararının ardından SGK'nın yeni düzenlemesini bekleyen hastalar 2 ayı geçen bir sürenin sonunda muratlarına erdi.

Tedavi için izin istenecek

SGK'nın Sağlıkta Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklik yapılmasına dair tebliği, geçen 6 Ağustos Cuma günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İlacın 52 hafta kullanılabilmesi için ‘bilgilendirilmiş hasta olur formu’ hazırlandı. Bu formda ‘trastuzumab’ın ne olduğu, hangi koşullarda uygulandığı, uzun süreli kullanımındaki yan etkileri, özellikle kalp ve solunum sistemi üzerine olumsuz etkileri konusunda bilgiler yer alıyor. Doktorun hastasını bu olumsuzluklar karşısında bilgilendirdiğine dair yazıların da yer aldığı formla, hasta bu tedavinin kendisine uygulanması için izin talebinde bulunacak. Tedaviyi yürüten hekim tarafından düzenlenevcek bu formun bir örneği Sağlık Bakanlığı'na, bir örneği SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek, diğer örnek ise reçeteye eklenecek. Hastalar 3 ay süreli sağlık kurulu raporlarıyla ilaca ulaşabilecek.

Öte yandan düzenleme, yılda 60 bin lira tutan ilaç bedeleni karşılayamayacak durumda olan ve tedavilerini yarım bırakmak zorunda kalan hastaları sevince boğdu. Emel Şenolsun ve Hıfsiye Dalyan, internet üzerinden haberleştikleri hastalarla yeniden tedavi olabilme mutluluğunu paylaştıklarını söyledi. Dalyan, “Yargı kararıyla tedavi hakkı elde etmek, ilginç bir durum. Söylenecek çok şey var ama yargının sesimizi duyup mağduriyetimizi görmesiyle avunacağız. Bir daha aynı yap-bozların yaşanmamasını diliyoruz” dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2350 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim