• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Yaş Arttıkça, Anne Ölümü Riski de Artıyor"

Yaş Arttıkça, Anne Ölümü Riski de Artıyor"
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, 'Anne ölümlerinde risk grupları ya 35 yaşın üzerindeki anneler ya da çok erken doğum yapanlar.

AYŞE YILDIZ - Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, "Anne ölümlerinde risk grupları ya 35 yaşın üzerindeki anneler ya da çok erken doğum yapanlar. Yaş arttıkça, anne ölümlerindeki risk daha da artıyor. Kadınlar kariyer yaparken çocuk da yapsınlar." dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de anne ölümlerinin 1970'li yıllarda yüz binde 150'lerde iken, yüz binde 13'lere kadar düştüğünü ifade etti. Bu oranın hala yüksek olduğuna dikkati çeken Demir, "Avrupa ülkelerinde yüz binde 10'ların altında. Yüz binde 8'lerin altında olan ülkeler var." diye konuştu.

Gelinen noktanın çok önemli olduğunu belirten Demir, Türkiye'nin geçen yıl "Dünyada anne ölümlerini en hızlı azaltan ülke" seçildiğini bildirdi.

Demir, bu başarının sadece kadın doğum uzmanlarının gayreti ile elde edilmediğini, Sağlık Bakanlığının ciddi çalışması ve ebelerin desteğinin de bunda büyük katkısı olduğunu ifade etti.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının bu konuda ciddi emek harcadığını vurgulayan Demir, "Daha da ileriye taşımak gerekiyor. Bunun için yapılan birtakım çalışmalar var. İstanbul'da kanama ekipleri kuruldu. Bizim amacımız, dernek olarak Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2023 hedefine ulaşmak. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 hedefi var. O dönemde de anne ölümlerinde yüz binde 10'un altında olmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

"Doğum yapma yaşı yükseliyor"

Türkiye'de doğum yapma yaşının giderek yükseldiğine işaret eden Prof. Dr. Cansun Demir, kariyer yapan, eğitim alan kadınların biraz daha geç evlendiğini, dolayısıyla doğum yaşının da arttığını bildirdi.

Buna karşın ülkede hala "çocuk anne" kavramının konuşulduğunu, kız çocuklarının evlendirildiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Bizim için her ikisi de sıkıntı. Yani 18 yaşın altındaki gebelikler de 35 yaşın üstündeki gebelikler de riskli gruba giriyor. İdeal olanı 25-30 yaş arasında doğum yapıyor olması kadınların. Çocuk gelinler, anne ölüm oranlarını artırıyor. Anne ölümlerinde risk grupları ya 35 yaşın üzerindeki anneler veya çok erken doğum yapanlar. Yaş arttıkça, anne ölümlerinde risk daha da artıyor. Kadınlar kariyer yaparken çocuk da yapsınlar. Yani anneler illa 30, 35 yaşını geçmeyi beklemesinler. Ne zaman evleniyorlarsa çocuklarını da planlasınlar."

TJOD Başkanı Demir, 5'ten fazla doğum, sık doğumlar ve önceki hastalıkların anne ölümlerinde etkili olduğunu belirtti. Erken yaşta doğumda sezaryen oranlarının da yüksek olduğunu vurgulayan Demir, sezaryenin anne ölümünü artıran risk faktörleri arasında bulunduğunu dile getirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2134 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim