• BIST 9456.73
  • Altın 2494.268
  • Dolar 32.5942
  • Euro 34.7914
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Yasa değiştirten Esin büyük savaşı kazandı

Yasa değiştirten Esin büyük savaşı kazandı
Lösemiyle savaşırken, yurtdışında tedavi olmasına engel yasayı değiştirten Esin, şimdi hayatın tadını çıkarıyor. Esin, "Savaşın startını 23 Nisan'da verdim ve kazandım" diyor

Şu an 12 yaşında olan Esin Köse, lösemiye 7 yaşında yakalanmıştı. Baba Ahmet Köse ve anne Katrina Köse kızlarına konulan teşhis ile yıkıldı. Kan hastalığının bir türü olan MDS (Myelodisplastik sendrom) tanısı Esin'in tedavisi yurtdışında yapılamadığı için löseminin en kötü türü AML'ye dönüştü. SGK mevzuatını değiştirmek için aile büyük bir hukuk mücadelesi başlattı. 1 yıl süren büyük mücadelesinde Esin bir yandan hastalığıyla bir yandan da mevzuatla savaştı. Sonunda hukuk mücadelesini kazandı. AK Parti ve CHP'liler ortak hareket etti.

TBMM'DE RESMİLEŞTİ
SGK'lının yakınlarına da yurtdışında tedavi hakkı veren değişiklik, TBMM'de yasalaştı. Ocak 2005'te Esin Köse ve ailesi, Almanya'nın Frankfurt kentindeki Goethe Üniversitesi'ne doğru yola çıktı. Üniversitenin Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Servisi Bölüm Başkanı Dr. Thomas Klingebill, Esin'in yaşam savaşına hayran kaldı. Alman Kemik İliği Bankası'ndaki 2.5 milyon vericinin büyük bir kısmı tarandı. 65 kemik iliği örneğinin Esin'in iliği ile benzerlik taşıdığı tespit edildi. Çok kısa bir süre sonra ise Esin için uygun ilik bulundu. Hastalığının tüm aşamalarında güçlülüğüyle doktorlarının hayranlığını toplayan Esin, 23 Nisan akşamı ilik nakli operasyonuna girdi. Esin, böylece savaşların en büyüğünü kazandı. Bundan sonra, yeni iliğin vücuduyla adaptasyon süreci başladı. Türkiye'ye döndükten sonra ilaçların yan etkisi nedeniyle böbrek enfeksiyonuyla mücadele etti. Tedavisi süren Esin, mesane genişletme ameliyatı geçirdi. Enfeksiyon sebebiyle, yüksek ateş problemi de yaşayan küçük kızın omurgasında problemler oluştu. Tedavinin yan etkisiyle dikkat dağınıklığı problemi de oluşan Esin Köse, hayattan elini bir kez bile çekmedi. Esin, 2 yıl önce, kendisine ikinci kez hayat veren Alman donör Alexsandra Steinfelder'le tanıştı.

CESUR YÜREKLE BULUŞMA...
Kendisinden 1.5 yaş küçük kardeşi Eda Köse ile birlikte aynı sınıfta eğitim gören Esin Köse, derslerinde oldukça başarılı. Her yıl takdir alan küçük kız, sosyal hayata da dört elle sarıldı. Almanya'nın Goethe Üniversitesi'ndeki tedavi sürecini izleyen muhabirimiz, savaşları kazanan cesur yürekli kız Esin ile 5 yıl aradan sonra, İzmit'teki evlerinde buluştu. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda hayata yeniden dönmenin 5'inci yılını kutlayan Esin Köse, kötü gidişe çalım atmanın mutluluğunu paylaştı.

"ATATÜRK'ÜN SAVAŞÇI ÇOCUKLARIYIZ"
ÜZERİNDE 5 mum olan pastayı babasıyla birlikte üfleyen Esin Köse "Atatürk 23 Nisan Çocuk Bayramı'nı biz çocuklara armağan etmiş. Ben 23 Nisan'da ilik nakli oldum. Biz Atatürk'ün savaşçı çocuklarıyız. Hayatımı geri kazandım" diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1876 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim