• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yasak delindi!

Yasak delindi!
Sağlık Bakanlığı, suları uygunsuz olan firmaları açıkladı. Fakat bu firmaların ürünleri hâlâ piyasada. Hatta hastanede kullanılanı bile var.

Damacana sularla ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor. TAKVİM'in gündeme getirdiği ve Sağlık Bakanlığı'nın da denetimlerle ortaya çıkardığı sağlığa uygun olmayan sularla ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Damacanalarda pis su olduğunun, hatta bazı damacanalarda insan ve hayvan dışkısındaki bakterilere bile rastlandığının ortaya çıkması üzerine, Sağlık Bakanlığı denetimlerini sıklaştırmıştı.

20 TESİS KAPANDI
Bakanlık, önce 5 dolum tesisinde, daha sonra da 15 dolum tesisinde uygunsuzluk bularak kapatılmasına karar vermişti. Bakanlık, daha sonra piyasada satılan sulardan numuneler alarak analizleri yaptı. Burada da 114 numuneyi uygunsuz bulan Sağlık Bakanlığı, bu suların satıldığı bayileri ve markaları da duyurmuştu. Fakat bütün bu duyurulara rağmen, uygunsuz bulunan markaların piyasadaki suları satılmaya devam etti. Bununla ilgili soruları ise bakanlık yetkilileri, 'Firmalar kendileri imha edecek' diye cevaplandırmıştı. Vatandaşlar pis suların bir an önce imha edilmesini isterken; bunların tüketildiğine son örnek Denizli'den geldi. Denizli'deki vatandaşlar, 'uygunsuzlar' listesinde bulunan bir firmanın damacana suyunun özel bir hastanede 'sebil' olarak herkese içirildiğini TAKVİM'e bildirdi.

ÖNLEM ALINSIN
İhbarlar üzerine yaptığımız araştırmada, söz konusu firmanın suyunun hastanede alenen içirildiğini tespit ettik. Vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunarak, şunları söyledi: "Madem bu sular sağlıksız, neden yasaklanmıyor? İnsanların şifa bulmak için gittikleri hastanede bile kolayca içirilebiliyor. Bir an önce önlem alınmalı."

ÜRETİMİ DURDURULAN 5 İŞLETME AKLANDI
Sakarya'da damacana su üretiminde uygunsuzluk belirlenen 6 işletmeden 5'inin üretime devam edebilecekleri belirtildi. Sapanca ilçesinde bulunan 'Hünkar', 'Revan', 'EDK Lara', 'Hazar Vox Nida', Hendek'te bulunan 'Kardelen' ve Geyve'de bulunan 'Buzdağı' markasıyla üretim yapan firmaların 19 litrelik damacanalarından alınan örnekler uygunsuz çıkmıştı. Bu firmalardan Revan dışındakiler yeniden numune gönderip analiz yaptırdı ve üretime başlanmasına izin verildi.

ÖMRÜNÜ DOLDURMUŞ DAMACANA PANİKLETTİ
Zehirli damacana skandalıyla birlikte şaşkına dönen su firmaları, iyice köşeye sıkıştı. Firmalar, artan denetimlerle birlikte bu damacanaları elden çıkarmanın yollarını aramaya başladı. Firma ve bayiler, kullanım ömrü dolan damacanalardan kurtuluş yolunu ise geri dönüşüm şirketlerinde buldu. Öyle ki; geri dönüşüm firmalarının depoları kısa sürede dolmaya başladı. Türkiye'de geri dönüşümü sağlayacak fabrika olmaması nedeniyle damacanalar Çin'e gönderiliyor.

Burçin Göktan

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2599 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim