• BIST 9524.59
  • Altın 2488.665
  • Dolar 32.5062
  • Euro 34.7208
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Yaşlılarda güneş ışığı ve düşük antioksidan düzeylerine dikkat!

Yaşlılarda güneş ışığı ve düşük antioksidan düzeylerine dikkat!
Yaşlılarda güneş ışığı ve düşük antioksidan düzeylerine dikkat!
CHICAGO – JAMA yayınlarından Oftalmoloji Arşivi’nde yer alan bir rapor, düşük oranda antioksidan alımı ve güneşin mavi ışığına maruz kalmanın Sarı Nokta Hastalığı ile ilişkili olduğunu ortaya çıkardı.
Makalede yer alan bilgilere göre, mavi ışığın retinaya zarar vererek Sarı Nokta Hastalığının (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) gelişimine katkıda bulunduğu ileri sürüldü. Sarı Nokta Hastalığı ileri yaşta görme kayıplarının en önemli nedeni olarak biliniyor.
Lutein, çinko, C ve E vitaminleri; mavi ışığın retina üzerindeki zararlı etkilerine karşı koruyucu olabiliyor.Londra Hijyen & Tropikal Tıp Okulu’ndan Dr. Astrid E. Fletcher ve arkadaşları yaptıkları araştırmada, yaş ortalaması 73.2 olan 4.753 erişkinde bu besinlerin kandaki düzeylerini ölçtüler. Araştırmada yer alan katılımcılar yaşamları boyunca güneşe ne kadar maruz kaldıklarının bilgisini de verdiler.
Araştırma sonucunda 4.400 katılımcıdan 101 kişide neovasküler (yaş tip) ve 2.182 kişide ise başlangıç düzeyinde Sarı Nokta Hastalığı saptandı. Genel olarak, mavi ışığa maruz kalma ile Sarı Nokta arasında bir ilişki olmadığı anlaşıldı. Ancak, antioksidan düzeyleri düşük olan bireylerin %25’inde mavi ışığa maruz kalma ile neovasküler Sarı Nokta Hastalığını arasında ilişki bulundu.
Elde edilen sonuçlara dayanarak araştırmacılar, bireylerin retinayı mavi ışığın hasarlarından koruyabilmeleri için yeterli miktarda antioksidan almaları gerektiğini vurguladılar. Fakat yeterli düzeyde antioksidanı beslenme yolu ile almak günlük yaşamda kolay olmuyor. Çünkü yeterli miktarı tüketebilmek için belirtilen besinlerden günlük olarak çok fazla miktarlarda yemek gerekiyor. (örn: Günlük 1,2 kg mısır veya 48 adet yumurta gibi). Bu öğeler, mikronutrisyon* ürünleri yani lutein ve antioksidan desteği olarak dışarıdan sağlanabilir ve sarı nokta hastalığı riski önemli oranda azalabilir.
 
*Mikronutrisyon, mikro beslenme ile eş anlamlı olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması şeklinde tanımlanabilir. Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin vitaminler olduğu söylenebilir.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2190 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim