• BIST 9468.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Yastık Deyip Geçmeyin

Yastık Deyip Geçmeyin
Boyun ağrısının en yaygın sebeplerinden biri uzun süre boynunuz yamuk veya burkulmuş bir şekilde yatmanızdır.

Doğru yastığı bulana kadar boyun ağrınızla uyanabilirsiniz. Hayatımızın 1/3'ünü yatakta uyuyarak geçirdiğimiz için, seçtiğimiz yastık türü boyun ağrımıza engel olmayı veya boyun ağrımızı azaltmayı sağlayabilir.

Boyun ağrısının en yaygın sebeplerinden biri uzun süre boynunuz yamuk veya burkulmuş bir şekilde yatmanızdır.

Eğer sabahları boynunuz ağrıyarak uyanıyorsanız, bu belki yastığınız boynunuzu ve başınızı doğru pozisyonda desteklemediğindendir.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, boyun ağrılarından kurtulmamız için hangi yastıkta uyumamız gerektiğini sizler için yazdı:

YATAKTA DOĞRU POZİSYONU ALIN

Birçok insan uyumadan önce yatakta kitap okurken veya televizyon izlerken başlarını ve boyunlarını düzgün desteklemiyor. Boynunuzun kıvrımını ileriye doğru bir sürü yastıkla desteklemeyin. Eğer bir şey okuyorsanız, kollarınızın bir yerden destek aldığına ve başınızın nötr pozisyonunu koruduğuna emin olun. Uyuyacağınız zaman ise, en iyi pozisyon sırtüstü veya yan yatmanızdır. Yüzüstü yatmaktan kaçının, çünkü bu pozisyon başınızın burkulma ve bükülme halini, nötr (doğal olmayan) bir pozisyon almasına sebep olur.

DOĞRU YASTIĞI SEÇİN

Yastık kullanımı üzerine yapılan araştırmalara göre, doğru yastığı seçmeniz uykunuzun kalitesini arttırır ve baş/boyun ağrınızı azaltır. Eğer yan yatabiliyorsanız, kulağınız ve yatağınız arasındaki boşluğu dolduran ve başınızı eğmeyen bir yastık seçin. Eğer sırtüstü yatıyorsanız, yastığınız başınızı ne geriye ne de ileriye eğiyor olsun.

Seçebileceğiniz bir çok türde yastık mevcut. Bizim burada dikkat edeceğimiz şey hem bize iyi uyku uyutan hem de boynumuzu ağrıtmayacak bir yastık edinebilmek. Asıl bakmamız gereken en önemli nokta boynumuzu nötr pozisyonunda tutabilecek bir yastık. İşte birkaç öneri:

Ortopedik yastıklar: Bu tür yastıklar boyunun doğal kıvrımını koruması için üretilen yastıklardır.

Kuştüyü yastıklar: Eğer alerjiniz yoksa, belki eski tür kuştüyü yastıklar sizin için doğru bir seçim olabilir. Bu yastıklar başınızın şeklini almaya uygun ve sünger yastıktan daha yumuşaktır.

Boyun fıtığı yastıkları: Bu yastıklar rulo halindedir. Boyun kısmındaki basıncı uyku sırasında azaltmak ve boyunun nötr pozisyonunu korumak için tasarlanmışlardır.

Su yastıkları: Su yastıkları boynunuza binen yükü dağıtan ve azaltan yastıklardır. Yapılan bir araştırmada, katılımcıların bazılarında yukarıda bahsettiğim yastıklar arasında su yastığı daha avantajlı bulunmuştur. Su yastığının bir diğer güzel yanı da sertliğini ve yüksekliğini sizin ayarlayabilecek olmanızdır. Mantığı basit; ne kadar fazla su doldurursanız o kadar yüksek ve sert olur veya tam tersi.

Eğer her sabah boyun ağrısıyla uyanıyorsanız ve bu ağrıdan kurtulmak için bir şeyler yapmak istiyorsanız ve eğer en son yastık alalı kaç yıl oldu hatırlamıyorsanız, en yakın yatak ve yastık mağazasına gidip yastık almalısınız. Hayatınızın önemli bir kısmını uykuda geçirdiğiniz için, tatlı rüyalar görmek ve güzel bir uyku çekmenin en önemli yolu iyi bir yastığa sahip olmakla başlar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3088 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim