• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yaz aylarında gözlere dikkat!

Yaz aylarında gözlere dikkat!
Yaz aylarının gelmesiyle göz sağlığımız da olumsuz etkilenmeye başlıyor. İşte göz sağlığınız için uzman önerileri...


Yaz aylarının gelmesiyle göz sağlığını olumsuz etkileyen konuların altını çizen Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi, özellikle bu aylarda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Yaz aylarında kuvvetlenen güneş ışınlardan gözü korumak gerektiğine dikkat çeken Dr. Çiftçi, herhangi bir gözlüğün ya da kontak lensin bu anlamda işe yaradığını belirtiyor. “Gözün önüne herhangi bir cam dahi koysanız, gözü kısa dalga boylu zararlı ışınlardan korur. Koruma derecesi camın kalitesine göre artar. Daha iyi camlar görme kalitesini artırır. Daha düşük kaliteli gözlükler ise göz sağlığını olumsuz etkilemez, sadece görme kalitesini düşürebilir” diyen Dr. Çiftçi özellikle numaralı gözlük ya da kontakt lens kullanmayan kişilerin güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemesi gerektiğini ifade ediyor. Dr. Çiftçi, küçük yaşlardaki çocuklarda gözlük kullanımı zor ise şapka takmanın da faydalı olabileceğini söylüyor.

Günlük kontak lens kullanılmalı
Yaz aylarında kontakt lens kullanan kişilerin de dikkat etmesi gereken bazı durumlar olduğunu belirten Dr. Çiftçi, “Kontakt lensle denize ve havuza girilmesini önermiyorum. Çünkü kontakt lens gözdeyken göz mikrop kaparsa, enfeksiyon farkedilmeden ilerleyebilir” diyor. Yazın aylık yerine günlük kontakt lens kullanılmasını tavsiye eden Dr. Çiftçi “Günlük lenslerde denize ya da havuza girseniz de atıp yenisini taktığınız için allerji ya da enfeksiyon riski azalmış olur” diyor.

Gözlerde allerji sorunlarının da mevsimlerin değişmesi ile arttığına dikkat çeken Dr. Çiftçi, polenler nedeniyle göz allerjilerinin ilkbahar aylarında daha sık görüldüğü bilgisini veriyor ve bu dönemde yan etkisi bulunmayan antihistaminik damlalar kullanılabileceğini belirtiyor. Dr. Çiftçi ayrıca havuzdaki kimyasalların da allerjiye neden olabileceğini hatırlatarak, yüzme gözlüğü kullanılmasını öneriyor.

Enfeksiyon riskinin yaz aylarında arttığına dikkat çeken Dr. Çiftçi, denize ve havuza girerken gözlük takılmasının bu riski azaltacağını ifade ediyor. Dr. Çiftçi ayrıca yazın özellikle çocukların daha hareketli bir hayat yaşaması sebebiyle artan kaza ve göz yaralanmalarına karşı da uyarıyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2980 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim