• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Yaz aylarının korkulu rüyası

Yaz aylarının korkulu rüyası
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde, yaz zatürreesine yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekiyor. Önemli uyarı...

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde, yaz zatürreesine yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekiyor. BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu, yaz aylarında görülen ve ölüme sonuçlanma ihtimali yüksek olan yaz zatürreesinin tehlikelerini ve tedavi şekillerini anlattı.

Genellikle kış aylarında aşırı soğuklar nedeniyle ortaya çıktığı bilinen zatürree hastalığı, yaz sıcaklarında da ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Yaz zatürresinin; 40 dereceyi bulan ateş, titreme, göğüs ağrısı gibi belirtileri olduğunu ifade eden BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu, ''Yaz zatürreesi; kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği, ritim bozukluğu ve ruhsal bozukluklar gibi sorunlara yol açabilir.'' dedi.

Halk arasında yaz zatürreesi olarak bilinen 'lejyoner hastalığına' yol açan 'legionella' bakterisi, İnsanların su kullanımının ve klimalarla temasının daha fazla olduğu yaz aylarında artış gösteriyor. Söz konusu legionella bakterileri; otel, iş merkezi, gökdelenler gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinde, havuzlarda ve su depolarında çoğalıp, birçok insanın hastalanmasına neden oluyor. Her ne kadar az sıklıkla karşılaşılan bir hastalık olan yaz zatürreesi, erken tanı ve tedavi yapılmadığı takdirde hayati tehlikelere neden olabiliyor.

Kanlı balgam, nefes darlığı ve bilinç bulanıklığının hastalığın ciddi belirtileri olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Çelebioğlu şöyle konuştu:

''Öksürük, önceleri kuru sonra balgamla birliktedir. Böyle bir durum, son derece enerjik bir tedavi gerektirir. Gerek duyduğumuz ciddi olguların tedavilerini yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştiririz. Hastalığın tedavisinde öncelikle Macrolid grubu antibiyotikleri yeğleriz. Kinolon grubu antibiyotikler de eş derecede etkilidirler. Ancak, tedaviye dirençli olgularda kültür antibiogram gerekebilir. Ateş ve kırıklık için sıklıkla parasetamol grubu ilaçlar öneririz."

Çelebioğlu yaz zatürreesinin kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği, ritim bozukluğu ve ruhsal bozukluklara yol açtığını belirterek; 50 yaş üzerindekilerin, sigara içenlerin, şeker hastalarının, akciğer hastalarının ve kortizon kullananların bu hastalığa daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2524 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim