• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Yaz geliyor! 1 taşla 2 kuş vurma zamanı

Yaz geliyor! 1 taşla 2 kuş vurma zamanı
Su içi egzersizlerinin faydaları saymakla bitmiyor. Faydaları saymakla bitmeyen suyun, kaldırma kuvveti de aqua terapi – su içi egzersizlerinde fizik tedavide çok önemli rol oynuyor. Suyun ve havuz ...

Faydaları saymakla bitmeyen suyun, kaldırma kuvveti de aqua terapi – su içi egzersizlerinde fizik tedavide çok önemli rol oynuyor. Suyun ve havuz bazlı egzersizlerin karada yapılan egzersizlere göre birçok avantajı bulunuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, su içi egzersizleri ve yararlarını anlatıyor.


Su içi egzersizler günümüzde fizik tedavinin önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Su, derinliğine göre artan oranda hastanın ağırlığını azaltıyor. Suyun kaldırma kuvveti ekleme yük binmesini önlüyor ve eklemi zorlamadan aktif egzersiz yapmayı kolaylaştırıyor. Su içi basınç, ödemi azaltıyor ve toplardamarlardan kanın kalbe dönüşüne yardımcı oluyor. Suyun viskozitesi tüm aktif hareketlerde direnç sağlıyor ve kasları güçlendirmeye yardımcı oluyor.


Suyun rehabilitasyon programı sırasındaki yaralanma riskini azalttığını, kasları gevşettiğini ve hastayı rahatlattığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, “Su içi egzersizlerinde hastalara farklı pozisyonlarda egzersiz yaptırılabiliyor. Ayrıca su içi egzersizler, kardiyak kapasiteyi ve denge ve koordinasyonu artırır. Tüm bu avantajları nedeniyle birçok durumda tercih edilen bir egzersiz şeklidir” diyor.

Egzersiz yaparken suyun gücünden yararlanın!
Su içi egzersizler özellikle bel ağrıları, ankilozan spondilit, fibromiyalji, spor yaralanmaları, kalça-diz protez ameliyatı sonrası, kalça ve diz eklem kireçlenmesi, omuzda hareket kısıtlılığı, eklem ve yumuşak doku zorlanmaları, ve felç geçiren hastalarda tavsiye ediliyor. Su korkusu bulunanlar, kontrol altına alınmamış kalp ve solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği, kontrol altına alınamayan epilepsi, enfeksiyon ve yüksek ateş, mesane ve barsak fonksiyon bozukluğu ve açık yarası bulunan hastalara ise önerilmiyor.


Su içi egzersizleri ile rahatlayın!
Su içinde; germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, denge ve yürüme egzersizleri ve dayanıklılık egzersizleri yapılabiliyor. Egzersizler sırasında suyun sıcaklığının 26-33 derece olması gerekiyor. Su içinde ayakta kalmayı ve yürümeyi kolaylaştırıcı ve egzersiz yapmaya yardımcı simit- boyunluk- kemer–yüzme barları- özel eldivenler ve hidro ton botlar gibi yardımcı ekipman kullanılabiliyor.

Su içi egzersizleri neler?
Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, su içi egzersizlerini şöyle anlatıyor:

1. Su içinde yürüme: Öne- arkaya – yanlara yürüyüş yapılır. Bacakları karına çekerek yüksek adımla yürüyüş yapılır. Kollar ve bacaklar çapraz yapılarak ve öne arkaya açılarak yürüyüş yapılır. Su içinde dik durabilmek için özel bel kemeri kullanılır, hafif geriye eğilinir, baş dik, çene yukarıda, omuzlar kalçaların tam üstünde, karın sıkı (ancak nefes tutulmaz) ve kalçalar sıkı tutulur.
2. Su içinde bisiklet çevirme: Havuzun köşesine yaslanılır ve yarı yatay pozisyonda su içinde bisiklet çevrilir.
3. Su içinde oturma: Sandalyede oturuyormuş gibi oturulur ve diz bükülüp topuk kalçaya doğru çekilir.
4. Eklemler için: Kolları çalıştırmak için su omuz seviyesinde, bacakları çalıştırmak içinse gövde seviyesinde olmalı.
Omuz için: Omuzlar su içinde sırayla öne- arkaya- yana kaldırılır, içe ve dışa döndürülür.
Dirsek için: Dirsekler su için açılıp kapatılır, itilip çekilir.
Kalça için: Elle havuz kenarından destek alınarak su içinde ayakta durulur. Kalçalar sırayla öne- arkaya- yana kaldırılır, içe ve dışa döndürülür. Havuzun köşesine yaslanılıp su içinde bisiklet çevrilir.
Diz için: Elle havuz kenarından destek alınarak su içinde ayakta durulur. Su içinde mini çömelme yapılır. Sonra diz bükülür ve topuk kalça arkasına yaklaştırılır.
Ayak bilek için: Elle havuz kenarından destek alınarak su içinde ayakta durulur. Sırayla topuk üstünde ve parmak ucunda durulur ve ayak bilekleri döndürülür.
5. Karın ve gövde için: Sırt arkasındaki kasları güçlendirmek için yüzüstü yüzülür. Su içinde ayakta durulurken karın kasları kasılı tutulur ve bırakılır. Bu sırada nefes tutulmaz. Aynı egzersiz kol ve bacak hareketleriyle birleştirilir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4456 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim