• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Yaz zehirlenmelerine dikkat!

Yaz zehirlenmelerine dikkat!
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, sıcaklık ve nem oranının artmasıyla yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığının arttığını, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Tözün, besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onların toksinlerinin (zehir) özellikle sıcaklık ve nem oranının yükselmesiyle üremek için uygun ortam bulduğunu belirtti.

Yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığına artış olduğuna değinen Tözün, "Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar yaşanıyor. Ancak zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın kimi zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açıyor" diye konuştu.

BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARI TEHDİT EDİYOR

Kuyu suyu kullanımı veya besinlerin çiğ tüketilmesi sonucu bulaşıcı virüs hastalıklarının ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Mustafa Tözün, bu durumun yaygın olarak bağırsak enfeksiyonlarına sebep olduğunu, ishallerin toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiğini anlattı.

Tözün, sağlıksız besin saklama ortamı, pişirme koşullarının da besin kaynaklı hastalıkların artışına yol açtığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yaz aylarında olabildiğince dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt, balık açıkta bekletilmemeli. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmeli. İçinde bulunduğumuz ayda hava sıcaklığının beklenenden yüksek seyretmesi, kusma ve ishal gibi hastalıkların daha erken ortaya çıkması ihtimalini güçlendirmektedir. Pişirilmiş yiyecekler uzun süre oda sıcaklığında saklanmamalı. Yine bu aylarda elektriklerin ara ara kesilmesinin yiyeceklerin bozulmasına neden olabileceği akılda tutulmalı ve çözülmüş olan yiyeceklerin tekrar dondurulmasından kaçınılmalı."

"BEBEKLER VE ÇOCUKLAR DAHA DUYARLI"

Mustafa Tözün, bebek ve çocukların bağışıklık sisteminin erişkinlere göre daha zayıf olduğunu ifade ederek, küçük yaş grubundakilerin besin kaynaklı kusma ve ishallere daha duyarlı olduğunu belirtti.

Virüs kaynaklı olan ishallerin önlenmesinde besleme öncesi el temizliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Tözün, tüm meyve ve sebzelerin uygun nitelikle su ile iyice yıkanmasını istedi.

İshali olan bebek ve çocukların derhal sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Tözün, şunları söyledi:

"Besin zehirlenmesi kadar sık rastlanılmasa da özellikle meyvelerin bol olarak tüketime sunulduğu bu aylarda, dalından koparılan meyvelerin tarım ilaçları kalıntıları ile bulaşık olma ihtimali mutlaka göz önünde tutulmalı. Bu tür ilaçların kan hücreleri ve kimi enzimler üzerinde olumsuz etkileri var. Tarım ilaç kalıntılarını uzaklaştırmak ve olası zehirlenmelerden korunabilmek için yıkama, meyve ya da sebzenin kabuklarını soyma gibi temel koruyucu işlemler mutlaka uygulanmalı."

Yaz sıcaklıklarının ciddi sıvı kayıplarına ve buna bağlı kimi rahatsızlıklara yol açabileceğine işaret eden Mustafa Tözün, "Su içmek, yoğut gibi mayalanan süt ürünlerini cacık ve ayran şeklide tüketmek terle kaybolan minerallerin başta sodyum olmak üzere yerine konmasında büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2481 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim