• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Yazınız kabus olabilir! Etkin mücadele şimdiden başlatılmalı

Yazınız kabus olabilir! Etkin mücadele şimdiden başlatılmalı
Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sivrisineklerin erken larva bırakmasına sebep oldu. Uzmanlar, erken mücadele edilmediği takdirde Batı Nil virüsüne,..

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sivrisineklerin erken larva bırakmasına sebep oldu. Uzmanlar, erken mücadele edilmediği takdirde Batı Nil virüsüne sebep olan sivrisineklerin bu yaz kâbus yaşatabileceği uyarısında bulundu.
Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, birkaç gün hariç Türkiye'nin birçok bölgesinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle bu sene sivrisineklerin erken larva bıraktığını söyledi. Yıldız, Ciyaptığı açıklamada, kışın ortasında olunmasına rağmen bahar havasının en çok sineklere yaradığını belirtti.

Batı Nil virüsüne sebep olan sivri siniklerin ılık havalarda en çok bataklık, sulak alan ve kirli sularda çoğaldığını ifade eden Yıldız, "Bir sivrisinek bir defada 200'e yakın yumurta bırakır. Sinekler 3 günde bir yumurta bırakabilir. Bu yumurtalar hava ısısı müsait olduğu takdirde neredeyse aynı gün larvalaşır. Bu larvalar 4- 5 gün içinde de ergin sinek olup uçarlar. Genelde bahar aylarında larva yumurta bırakan sinekler havaların iyi gitmesi sebebiyle erken larva bıraktı. Kışın ortasında olmamıza rağmen sivrisinekler şimdiden görünmeye başladı " dedi.

MÜCADELE ŞİMDİ BAŞLATILMALI
Erken mücadele yapılmadığı takdirde, yazın kâbus yaşanabileceği uyarısında bulunan Yıldız, şunları kaydetti: "Ölümcül Batı Nil virüsü, sarıhumma, fil hastalığı, sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilen sivrisinekle erken mücadele başlatılmalı. En iyi mücadele şu an yapılacak mücadele. Özellikle sivrisineklerin yoğun olarak ürediği bataklıklar, su birikintileri ve üzeri açık çöp toplama merkezleri uzmanlar tarafından ilaçlanmalı. Bu bataklıklar kurutulmalı ve çöplerin üzeri açık bırakılmamalı. Eğer erken mücadele yapılmazsa bu yaz kâbus yaşanabilir. Çünkü yazın yapılan ilaçlamalar sadece havayı ve çevreyi zehirliyor. "

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2079 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim