• BIST 9705.99
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Yeme bozukluğunun en önemli belirtileri

Yeme bozukluğunun en önemli belirtileri
Özellikle kilo probleminin öne çıktığı bu dönemde bir sorun haline gelen yeme bozukluğu, bazen kişi tarafından fark edilemiyor. Ancak vücutta görülen diş sararması, cilt kuruluğu gibi bazı önemli belirtiler, kişinin yeme bozukluğu olduğuna işaret ediyor

 

 

GÜVEN EKSİKLİĞİ
Yeme bozukluğuna sahip kişiler genellikle kendilerine karşı aşırı güvensizdir. Ve daha sık hayal kurarlar. Yalnız yemek yeme isteği ve sürekli egzersiz yapma çabaları ise güvensizliklerinin en belirgin belirtileri arasında yer alıyor.

İTİRAF ETMİYOR
Anoreksiya hastaları genellikle tek başına yemek yemekten hoşlanırken; bulimikler ise umumi tuvaletlerden kesinlikle uzak durmaya çalışırlar. Ayrıca düşük miktarda potasyum, sodyum ve elektrolik tüketimi de enerjinin azalmasına ve bununla birlikte depresyon oluşumuna neden olabiliyor. Bunların dışında; uykulu ve yorgun bakışlar, özellikle göz temasından kaçınma, kambur duruş ve bakımsız bir görünüm olabiliyor. Mesela; hastalarımdan biri yazın uzun kollu trikolar giyerken; diğeri ise kemikleri fark edilmesin diye kat kat giyiniyor.

REGL DÖNEMİ DÜZENSİZLİĞİ
Ne yazık ki reglde yaşanan düzensizlik kişinin sadece kendisi tarafından fark edebileceği bir belirti. Her ne kadar yılda bir kere kusan birini bulimik olarak adlandırmak doğru olmasa da, onu bunu yapmaya teşvik eden sorunları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bir kadının öğünlerinde aşırı kalori kısıtlamasına gitmesi, regl döneminde ciddi değişimler yaşanmasına neden olur. Eğer bu belirtiyi kendinizde ya da bir arkadaşınızda görüyorsanız, mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Anoreksiya, kadınlarda psikolojik hastalıkların ortaya çıkmasında bir numaralı etken olarak gösteriliyor. Bu nedenle riskli bir aşamaya gelmeden önlem alınmasında fayda var.

DIŞ GÖRÜNÜMDE DEĞİŞİMLER
Eğer bir arkadaşınızın yeme bozukluğundan dolayı psikolojisinde ya da dış görünümünde ciddi bir değişim yaşandığını görüyorsanız, bunu bir dostu olarak mutlaka dile getirmelisiniz. Kendisi hakkında endişe duyduğunuzu söyleyebilir, ancak bunu reddederse kendisindeki değişimi fark etmesi için ona eski ve yeni fotoğraflarını gösterebilirsiniz. Böylece iki fotoğraf arasındaki farkları görerek, iyileşmek için bir adım atabilir ya da bu konuda sizden yardım isteyebilir. Artık günümüzde yeme bozuklukları konusunda uzmanlaşan birçok dernek bulunuyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4134 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim