• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Yemenli hastalar Türk hekimleri ağlattı

Yemenli hastalar Türk hekimleri ağlattı
Sivil toplum örgütlerinin Türk hekimleriyle yurtdışına uzattığı sağlık eline, Sağlık Bakanlığı Yemen ile katıldı.

Gönüllü olarak Yemen yollarına düşen 26 Türk doktor çok riskli 204 ameliyat gerçekleştirdi. Bin hasta da ayrıntılı taramadan geçirildi. Yemenli hastaların beyin tümöründen kulak zarı deliğine, baş boyun kanserine kadar rahatsızlıkları tedavi edildi. Ameliyathane önündeki merdivenlerde sıraya giren Yemenliler Türk doktorlarına minnetlerini dile getirirken sağlık gönüllüleri gözyaşlarına hakim olamadı.

Bir hafta önce yapılan Yemen ziyaretinde Sana, Ibb ve Hadramut şehirlerinde çoğu profösör 26 kişilik gönüllü sağlık ekibi hem hasta muayene etti hem ameliyat gerçekleştirdi. Türkiye'den yola çıkan beyin cerrahı, göz, kulak burun boğaz uzmanı, ortopedistlerin Yemen'e yaptığı sağlık çıkarmasını anlatan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, daha önce Yemen ile yapılan sağlık protokolü çerçevesinde 26 hekimle bu ülkeye gittikleri bilgisini verdi. 204 ameliyat yaptıkları bilgisini verdi. 5 mesai günü içinde 200'ün üzerinde ameliyat yapıldığını ifade eden Nihat Tosun, binin üzerinde problemli hasta üzerinde tıbbi tartışmalar yapılarak Yemenli doktorlara mesleki tecrübe aktardıklarını söyledi. Tosun, "Olayı sadece ameliyat olarak değil Osmanlı Devletinden sonra Türkiye'nin oraya ulaşması, Yemenli hastalarımızın yardımına koşulması önemliydi." dedi.

YEMENLİ ANNEDEN MÜSTEŞARA: AMELİYAT SIRASI GELMEDİ, BENİM OĞLUM NE OLACAK?

Söz konusu ameliyatların yapılmaması halinde hastaların Yemenin dışına çıkmak zorunda kalacağını belirten Tosun, durumu ciddi olanların ise hayatlarını kaybedeceklerini kaydetti. Ameliyat olanların büyük mutlulukla hastanelerden ayrıldıklarını sıra gelmeyenlerin üzüldüğünü ifade eden Müsteşar Tosun, kendisini duygulandıran bir olayı anlattı: "Herkes ameliyat olmak için sıraya girmiş. Hastalar yağmur gibi geliyor. En son ayrılırken bir hastanın annesi siz gidiyorsunuz benim sıram gelmiyor. 2 yaşında yarık dudak ve damak hastası çocuğun annesi 'Çocuğum ne olacak kim ameliyat edecek' diye büyük minnetle bir yakarışı vardı. O annenin çocuğunun ameliyatı orada olacak. O bizim borcumuz. Ya biz oraya gideceğiz ya anneyi Türkiye'ye getireceğiz."

16 AMELİYAT YAPAN DOKTOR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Yemen'e giderek 16 kulak ameliyatı yapan Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Murat Karaşen, 62 ameliyatta da bulunduğu bilgisini verdi. Yarık damak ve dudağı olan, kulak zarı delinmiş, dudağında tümör olan hastalara operasyon yaptıklarını ifade eden Karaşen, aynı zamanda ameliyatlara Yemenli doktorları da alarak bilgi aktarımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

5 gün boyunca Yemen'de duygu seli yaşadıklarını söyleyen Karaşen, "Doktorlar gönülle geldi. Türkiye'den bazı doktorlar bizi niye götürmüyorsunuz diye küstüler. Kendi hastası gibi ilgilendiler Yemenlilerle. Ameliyatının dışında merdiven vardı. Tüm anneler sıra bekliyorlardı. Hakikaten inanılmaz derecede Türk sevgisi vardı. Bir hasta siz gerçekten Türk müsünüz dedi. Evet deyince sarılıp iki üç dakika ağladık. Öyle bir açlık var." derken gözyaşlarını tutamadı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1955 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim