• BIST 9693.46
  • Altın 2509.143
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8237
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Yeni anne babalar depresyon riski altında

Yeni anne babalar depresyon riski altında
İngiliz araştırmacılara göre anne babalar çocuğun doğumundan itibaren depresyon riskiyle karşı karşıyalar. Bu risk, zamanla artarak çocuğun ergenlik çağına kadar sürüyor.

Araştırma, İngiltere’de yaklaşık 87.000 ailenin 1993-2007 yılları arasında incelenmesiyle gerçekleştirildi. Bir yıl önce bebek sahibi olan çiftlerde yüksek depresyon riski saptandı. İncelenen annelerin % 39’u, babaların ise % 21’i, bebeğin ilk 12 ayı boyunca en az bir kez depresyon geçirdiler.

Anne baba oluşun ilk yılından sonra annelerde depresyon riski yarıya düşerken, babalarda bu oran dörtte bire iniyor. Depresyon riski ikinci yılda her iki ebeveyn için hatırı sayılır derecede düşüyor ve 12 yaşa kadar belli bir düzeyde sabitleniyor. (Daha büyük çocuklara dair veri bulunmuyor).

Yapılan araştırmaya göre ( The Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.) daha önce depresyon geçirmiş olan ebeveynler, görece küçük yaşta anne baba olanlar ve gelir düzeyi düşük olanlar daha fazla depresyon riski taşıyor.

Araştırma, yeni ebeveynlerdeki depresyon oranı yüksekliğinin sebeplerini bulmayı hedeflemiyor olsa da anne baba olmanın gerektirdiği günlük görevlere dair birkaç tetikleyici sebep tahmin ediliyor.  Londra Tıbbi Araştırmalar Yönetim Kurulun’dan Irwin Nazareth açıklamasında “Ebeveynler için stres sebebi olabilecek uykusuzluk, yeni sorumluluklar almak ve bebeğin çiftin ilişkilerinin dengesini değiştirmesi gibi sebeplerin bu stresin sebebi olduğunu varsayabiliriz” diyor.

Araştırma, anne baba olanlarla çocuk sahibi olmayanlar arasında direkt bir karşılaştırma yapmıyor. Ancak çalışmada incelenen ebeveynlerdeki depresyon oranı aynı veritabanında yer alan çocuksuz insanlara göre de anlamlı ölçüde yüksek bulundu.

Geçmişte yapılan araştırmaların çoğu, doğum sonrası anneye odaklanmıştı. Ancak bu yeni sonuçlar depresyonun yeni baba olanlarda da yaygın olduğunu gösteriyor ve doğum öncesi eğitimleri ile doktorların her iki ebeveyne yönelik depresyon riskine odaklanmalarını öneriyor. İngiltere Milli Sağlık ve Özel Klinikler Enstitüsü yeni annelerin rutin depresyon taramasından geçirilmesini salık verirken yeni baba olan erkekler için böyle bir tedbir bulunmuyor. Araştırmayı yürüten uzmanlar ise babalar arasındaki depresyon oranını tespit edebilmek için yeni çalışmalar yapılmasının gerektiğini belirtiyorlar.

Kaynak: NewYork Times
Çeviren: Rukiye KARAKÖSE
Aktüel Psikoloji

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4319 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim