• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Yeni işçinin sağlık hakları... Memurun ikramiyesi... Çalışanın tazminatı...

Yeni işçinin sağlık hakları... Memurun ikramiyesi... Çalışanın tazminatı...
Bir kişi sigortalı olduktan kaç gün sonra sağlık hizmetlerinden faydalanır?.. İşten ayrıldım. Yeni bir iş bulamadım. Sigortalılığımı nasıl sağlayabilirim?..

Arif Temir/Güneş

Soru: Bir kişi sigortalı olduktan kaç gün sonra sağlık hizmetlerinden faydalanır? Leyla Özer 

Cevap:Sayın Özer, bir kişi işe girdiği tarihten itibaren 30 gün prim ödedikten  sonra sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. 

İsteğe bağlı sigorta 

Soru: İşten ayrıldım. Yeni bir iş bulamadım. Sigortalılığımı nasıl sağlayabilirim? Bülent Kocaman 

Cevap: Sayın Kocaman, isteğe bağlı sigortalı olarak sigortalılığınızı sürdürebilirsiniz. 

Memurun ikramiyesi  

Soru: Memur olarak  7 yıl çalıştıktan sonra istifa ettim. Daha sonra SSK’dan emekli oldum. 8 yıllık ikramiyemi alabilir miyim? Kamil Gündüz 

Cevap: 8.9.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayıp, bu tarihten sonra 15 yıl sigortalılık süresine ve 3600 prim ödeme gün sayısına sahipken ayrılan ya da 8.9.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayıp 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün sayısına sahipken veya sadece 7000 prim ödeme gün sayısına sahipken ayrılanlar ikramiye alabiliyorlar. Sayın Gündüz, bu koşulları sağlayamadığınız için ikramiye alamazsınız. 

Çalışanın tazminatı 

Soru:Patron  çalışanına hakaret edebilir mi? Ederse ne olur? Ömer 

Cevap:Sayın Ömer Bey, patron  çalışanına hakaret edemez. Hakaret ederse çalışan haklı sebeple işten ayrılabilir. Çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise çalışan tazminata hak kazanır. 

İşçiye taşıma bedeli 

Soru: İşyerimiz bir başka semte taşındı. Bende işyerinin taşınmasından dolayı evimi işyerine yakın bir yere taşıdım. Patron evin eşyasını taşıma masrafını karşılamak zorunda mı? Turan Beyaz 

Cevap: Sayın Beyaz, işçilerde taşıma masrafını patronun ödeyeceğine ilişkin bir mevzuat hükmü bulunmuyor. Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile taşınmalarda masrafların patron tarafından karşılanacağı belirtilebilir. 

Sevgililer dikkat  

Soru: Bir giyim mağazasında  bayan arkadaşımla iş saatleri içerisinde öpüşürken şefimiz gördü. Bize “ bu uygunsuzluğun bedelini  işten atılarak ödeyeceksiniz” dedi. İşten atılır mıyız? Naim 

Cevap: Yargıtay vermiş olduğu bir kararda; öpüşme eyleminin anlık oluşu, iş yerinde müşteri bulunmayışı, bir başka işçinin de görmeyişi göz önünde tutulduğunda, olayın iş düzenini bozucu nitelikte bir eylem olarak kabulü, ağır bir sonuç olup, ölçülülük ilkesiyle de bağdaşmadığı belirtilerek davacının işe iadesine karar vermiştir. 

Sayın Naim Bey, Yargıtay’ın değerlendirilmesine bakıldığı zaman ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılıktan işten atılma durumunuz olabilir. Dolayısı ile öpüşmenin bedeli bazen işten atılma gibi ağır sonuçlar doğurabilir. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2320 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim