• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Yeni korku: Listerya

Yeni korku: Listerya
Grip gibi görünüyor ama anne adaylarında erken doğum ve ölü doğuma neden oluyor! Yeni bir korkumuz daha oldu. ABD'de 13 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Listerya enfeksiyonu ...

Yeni bir korkumuz daha oldu. ABD'de 13 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Listerya enfeksiyonu pek çok kişi için tehdit oluşturuyor. Hastalığın 18 eyalete yayıldığı belirtirken, "Listerya nedir?" gibi sorular da kafalarda oluştu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, Listerya'nın ne olduğunu şöyle açıkladı: "Listerya enfeksiyonuna (Listeriozis) neden olan bakteriye Listeria monocytogenes adı verilir. Normal şartlarda bakteri yetişkin bir insan bulaştığında genellikle herhangi bir şikayet ortaya çıkmadan veya hafif grip gibi belirtiler geçer. Ancak bakteri anne adaylarında düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomaliler gibi bebekle ilgili ciddi problemlere neden olabilir. Listerya enfeksiyonu özellikle hamileler ve bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar nedeniyle baskılanmış kişiler için daha büyük risk oluşturur."

ÇİĞ ET VE DENİZ ÜRÜNLERİ
Bakterilerden bulaşan bu hastalığın anne adaylarında ve bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Dr. Aksoy: "Listerya enfeksiyonu ateş, erken doğum, bebekte çeşitli anomaliler gibi etkileri olabileceği gibi düşük veya ölü doğumla da sonuçlanabilir. Bir çok bakteride olduğu gibi Listerya enfeksiyonu da çiğ et, deniz ürünleri ve yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler ile bulaşabilir. Ayrıca iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, hazır gıdalar gibi ürünlerde Listerya enfeksiyonuna neden olabilir. Hamilelik sırasında enfeksiyon bebeğe plasenta yoluyla ya da doğum sırasında geçebilir. Enfeksiyon düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomalilere sebep olabilir. Bunun dışında fetusta hepatit, pnömoni, nörolojik hasarlar da oluşabilir" dedi.

ATEŞ, BULANTI VE KUSMA..
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Çuhadar ise Listerya'nın yaşlılar, bağışıklık sistemi düşük olanlar üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini ifade ederken, "Yetişkinlerde ateşle seyreden bulantı, kusma, ishale neden olmakta bağışıklık sistemi zayıfsa sepsis, menenjit, endokardit gibi ölümcül hastalıklar Listerya ile birlikte gelişebilmektedir" şeklinde konuştu.

NASIL KORUNULUR?
Hayvan kaynaklı besinler çok iyi pişirilmeli
Çiğ sebzeler çok iyi yıkanmalı
Pastörize edilmemiş sütleri, taze peyniri tüketmekten kaçınmalı
Pişmemiş gıdalarla temas edince kesme tahtası, bıçak, eller iyice yıkanmalı.
Artmış yemekler, hazır gıdalar yemeden önce iyice ısıtılmalı,
Şarküteri ürünlerini hamileler ve bağışıklığı zayıf olan hastalar tüketmekten kaçınmalıdır.
Sosis, salam, sucuk gibi besinler pişirmeden yenmemeli
Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemekten kaçının
Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmeyin
Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinleri tekrar dondurmayın

BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2825 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim