• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Yeni liste içimize sinmedi

Yeni liste içimize sinmedi
SGK hastane listesini yeniledi, sektör, ‘Zulüm adres değiştirdi’ dedi.

Özel hastaneleri tekrar sınıflandıran SGK’nın yeni listesi branş hastanelerini ve kısmi anlaşması olanları memnun ederken, genel hastaneler listeden memnun kalmadı. SGK yeni düzenleme yapmayacağı mesajı verirken, özel sektör Sağlık Bakanı’na ‘Kamu hastaneleri de aynı kriterle sınıflandırılsaydı, yine sessiz kalır mıydınız’ diye sordu.


ÖZEL hastaneleri yeniden sınıflandıran SGK’nın kısmi branş anlaşması olan hastaneleri tasnif ettiği listesi de sektörde ‘ikilem’ yarattı. Listeden çıkan hastaneler ve branş hastaneleri uygulamadan memnun kalırken, genel hasteneler branş hastaneleriyle kıyaslanmalarına karşı çıktı. SGK duyurusunda ‘bir defaya mahsus’ uyarısıyla yeni düzenleme yapmayacağı mesajı verirken, özel sektör yetkilileri Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a ‘Kamu hastaneleri de aynı kriterle sınıflandırılsaydı, yine sessiz kalır mıydınız’ diye sordu.
 

Genel hastanelere zulmedildi
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, son listenin de özel sektör için tatmin edici olmadığını belirterek, şunları söyledi: “SGK, yılbaşında açıklanan bir önceki listenin yanlış anlaşıldığını kabul etti. Dal ve kısmi anlaşması olanlara yanlış yapılmıştı. Aynı yanlış şimdi genel hastanelere yapılıyor. Branş hastaneleri, genel hastanelerle mukayese ediliyor. Branş hastanelerinin kendi içlerinde, genel hastanelerin kendi içlerinde sınıflanması gerekiyordu. Branş hastanelerine yapılan ‘zulüm’ kaldırıldı. Şimdi de genel hastanelere ‘zulmediliyor’.”
 

Bakan müdahale etmedi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın bu puanlamanın planlayıcı olduğunu da hatırlatan Bahat, şöyle konuştu: “Kamu hastaneleri de aynı kriterlerle sınıflandırılsaydı, Sayın Bakanımız müsade eder miydi, konuya müdahil olur muydu? Eğer müdahil olacaksa, özel hastanelere uygulanan bu puanlama da neden mühadil olmadı? Kendisi özel hastanelerin de Sağlık Bakanı. ‘Kamu hastaneleri de aynı kriterle sınıflandırıldığında Recep Akdağ yine sessiz kalır mıydı’ sektör bu sorunun cevabını merak ediyor.”


SGK’dan ‘Bir defa’ mesajı
SGK, ‘Kurumla Sözleşmeli Özel Hastaneler Ve Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkındaki Yönerge’nin değiştirmesi hakkında özel sektörün verilerini yanlış göndermesi nedeniyle ‘bir defaya mahsus’ düzeltme yaptıklarını belirterek, listede bir daha düzenleme yapmayacağının da sinyallerini verdi. SGK’nın duyurusunda özetle şu ifadeler yer aldı: “Özel Hastane Dernekleri ile hastaneler tarafından gönderilen yazılarda verilerin Kurumumuza yanlış gönderildiği ve bu durumun bir defaya mahsus olmak üzere düzeltme hakkının kendilerine verilmesi talep edilmiştir. Hastanelerinin verilerini düzeltmeleri amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere hastanelerin yeniden giriş yapmalarına imkan sağlanmıştır.”

Yeni liste içimize sinmedi

ÖZEL Hastaneler Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, halen sınıflandırmaya karşı olduklarını belirterek, “En son çıkan listede branş hastaneleri A sınıfına çıkmış. Nitelikli genel hasteneler onların altında kalmış. Bu, işin olmayacağının başka bir göstergesi. Başından beri doğru uygulama değildir dedik ama bu liste de bizi haklı çıkardı. Yeni liste de içimize sinmedi. Kamu-özel sektör ayrımı olmadan bu uygulamalar yapılmalıydı. Kamu hastaneleri de olsaydı Sağlık Bakanımızın tavrı ne olurdu ben de merak ediyorum” dedi.

Amacına hizmet etmedi


SGK’nın puanlamayı hazırladığı 5 kişilik komisyonda özel sektörü temsilen yer alan TOBB temsilcisi Seyit Karaca, bu puanlandırmanın amacının hastanelerin sundukları sağlık hizmetlerinin maliyet profillerinin tespitine ve yatırım maliyeti yüksek olan hizmet alanlarında yatırımı teşvike, hasta ve çalışan güvenliği ile hasta ve çalışan hakları konularında ilgili kurumlarda farkındalık oluşturmaya yönelik olduğunu hatırlatarak, “Açıklanan yeni listede büyük ölçüde sıkıntılar giderildi ancak düzenleme sektörün finansal sıkıntılarını gidermek amacıyla yapılmıştı, bu amaca hizmet etmeyecek gibi gözüküyor” dedi.

Yeni uygulamada doğru olan yapıldı

ACIBADEM Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, listeden kısmi branş anlaşması yapan hastanelerin çıkarılmasıyla ilgili olarak, “Bu sınıflandırma kalite sınıflandırması değildi. Bazı kurumlar bunu istismar etmeye kalktı. SGK ile bir kaç branşta çalışanların puanlandırılması doğru değildi. Yeni uygulamada doğru olan yapılmıştır” diye konuştu. Aydınlar uygulamanın finansal sıkıntıları çözmeye yönelik amacının da “Bütün branşlarda çalışan hastaneler için durumu değerlendirmek gerekir. Sıkıntıları ne kadar çözer ya da çözer mi pek sanmıyorum” dedi.

32 hastane yüzde 70’e yükseldi

SGK’NIN açıkladığı yeni listelerde, yapılan veri hatalarını düzeltmesi ve branş hastanelerinin, genel hastanelerin aynı birimleriyle değerlendirilmesi bir çok hastanenin ‘yüzde 70’ grubuna yükselmesini sağladı.
Alacakları fark ücreti daha düşük olan ve yılbaşında açıklanan listede B,C,D ve E gruplarında yer alan 32 özel hastane ‘yüzde 70’ grubuna yükseldi. Bu branş hastanalerinin arasında ağırlıklı olarak göz hastaneleri yer aldı.
İlk listede yer almayan 5 hastane de listeye ‘yüzde 70’ grubundan girdi.
İlk listede 192.2 puan alarak ‘E grubu’nda yer alan Konyaaltı Hastanesi yüzde 50 grubana yükseldi.
Yeni listede yüzde 30 grubunda yer alan 3 hastane de verilerini komisyona göndermedi.
Bu hastanelerden biri LÖSEV’in hastanesi oldu. LÖSEV, hastalardan ücret almadığını için veri göndermedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4091 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim