• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Yeni mezun gençler iki yıl prim ödemeyecek

Yeni mezun gençler iki yıl prim ödemeyecek
Liseden mezun olan gence 20 yaşını, üniversiteden mezun olana ise 25 yaşını geçmemek şartıyla iki yıllık genel sağlık sigortası prim borcu muafiyeti getirildi. Gençler sağlıktan da yararlanabilecek.

Okan Güray Bülbül

Geçtiğimiz hafta içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Kanunla kadın çalışanların doğum sonrası part - time çalışma hakkı yasalaşmış oldu. Torba Kanunun ağır topu diyebileceğimiz bu düzenlemenin yanında gençlere genel sağlık sigortası prim muafiyeti getiren düzenleme de yasalaştı. Buna göre, liseden mezun olan gence 20 yaşını, üniversiteden mezun olan gence ise 25 yaşını geçmemek şartıyla 2 yıllık genel sağlık sigortası prim borcu muafiyeti getirildi. Böylece liseden veya üniversiteden mezun olan bir genç üniversiteye girememiş ise mezun olduğu tarihten itibaren 2 yıl boyunca gelir testine girmeden ve prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

ANNE-BABA ÜZERİNDEN

Çocukların anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti almaları mümkündür. Ancak bunun için yaş sınırı söz konusudur. Lise eğitimine devam eden bir çocuk 20 yaşına, üniversite eğitimine devam eden bir çocuk ise en fazla 25 yaşına kadar anne - babası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Yaş sınırı aşıldıktan sonra eğitime devam edilse bile sağlık hizmetlerinden anne - baba üzerinden yararlanılması mümkün değildir. Yani yüksek lisans veya doktora yapan bir genç 25 yaşını geçmişse daha fazla anne - babası üzerinden sağlık hizmeti alamaz.

SINAVI KAZANAMAYAN...

Liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavına giren gençlere 120 gün geçiş süreci tanınıyor. Üniversite sınavına giren genç sonuçlar açıklanıp ek yerleştirmeler de yapılana kadar genel sağlık sigortalısı olmak zorunda kalmıyor. Sınavı kazanan genç üniversiteye girmiş olduğu için anne ve babası üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebiliyor. Kazanamayan gencin ise ya sigortalı bir işe girmesi, ya da gelir testi yaptırması gerekiyor. Aksi taktirde kendisi adına her ay prim borcu birikiyor. Dolayısıyla sınavı kazanamayan gencin gelir testine girmesi gerekiyor.

25 yaşını geçenler için de bir yol var

YENİ mezun gençler bu düzenlemeyle prim muafiyetine kavuştular. Ancak yaş sınırını geçenler için de bir alternatif söz konusu. 25 yaşını geçmiş ancak henüz iş bulamamış bir üniversite mezunu İŞKUR'un işbaşı eğitim programına katılırsa program boyunca İŞKUR bu gencin genel sağlık sigortası primini ödüyor. Aynı şekilde liseyi bitirmiş ancak 20 yaşını geçmiş bir genç de bu sayede hem çok büyük ihtimalle bir iş sahibi olacak, hem de program boyunca sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.

İşe de borçsuz başlar

TÜİK Hanehalkı İşgücü Anketi 2015 yılı Ekim ayı verilerine göre 15 - 24 yaş arası işsizlerin yüzde 97'sinin iş arama süresi iki yılın altında. Kadınlarda da, erkeklerde de, lise mezunlarında da, üniversite mezunlarında da oran aynı. Dolayısıyla 2 yıllık sürenin yeni mezun gencin iş bulabilmesi için yeterli olduğu görülüyor. Bu düzenleme sayesinde yeni mezun bir genç iş hayatına genel sağlık sigortası prim borcu olmadan başlayabilir.

Borcu olan da sağlıktan yararlanır

Prim borcu birikmiş bir genç de sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek. Düzenlemede 'prim borcuna bakılmaksızın' ifadesi yer aldığı için adına prim borcu olduğu için daha önce hastanenin kapısından dönen genç sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Diğer yandan önümüzdeki dönemde bu durumdaki gençlerin prim borcuna af getirilmesi de gündemde.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2483 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim