• BIST 9451.72
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Yeni tartışma karekod

Yeni tartışma karekod
İlaç takip sistemi (İTS) için üç yılın ardından nihayet geri sayım başladı.

Birçok kez ertelenen sisteme eczaneler 16 Mayıs itibariyle geçecek ve 1 Haziran'da sistem tam anlamıyla çalışmaya başlayacak. Eczacılar artık kupür kesmeyi bırakacak ve ilaçlardaki karekodla sistem yürüyecek. Ancak eczacılara göre ilaç firmaları kurallara uymayarak 1 Ocak'tan sonra karekodsuz üretim yapmayı sürdürdü. İlaç sanayii ise karekodsuz ilaçların 2009 yılı üretimi olduğunu savunuyor. Karekod sorununun çözülmemesi halinde ise vatandaşı yeni bir ilaç krizi bekliyor.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, İTS'ye geçiş için hazırlıkların 3 yıldır sürdüğünü ve ilaç firmalarının 2009 başından bu yana hazır beklediğini söyledi. Tokgöz, "Firmalarımız 2009 başında karekodlu ürünlerini planlandığı gibi pazara sunmaya başladı. Ancak eczacıların hazır olmamaları nedeniyle pazara karekodlu ürün sunan pek çok üyemiz, bunları geri toplamak zorunda kaldı ve yeniden karekodsuz üretime döndü" diyerek aynı durumun 2010 yılının başında da yaşandığını belirtti.

Maliyet 50 milyon euroyu aştı
Tokgöz, şu an ise pek çok eczanenin sisteme hazır olduğunun ifade edildiğini ve eczacıların yakındığı karekodsuz ilaçların 2009'da üretilen stok ilaçlar olduğunu savundu. Tokgöz ayrıca, İTS sürecinde kamu ile kendileri arasında yeterli bilgilendirme ve eşgüdüm sağlandığı söylenebilirken, aynı durumun kamu kurumları ile kamu ve eczacılar arasında uzun süre sağlanamadığını belirtti. Tokgöz, sistemin firmalara maliyetinin 50 milyon euroyu aşmasını beklediklerini de bildirdi.
Buna karşılık Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan ise firmaların Sağlık Bakanlığı'nın 1 Ocak'tan sonra üretilecek ve ithal edilecek ilaçların karekodlu olması konusundaki uyarısına uymadıklarını savunurken "Halen raflarımızda 1 Ocak 2010'da üretilen ve karekodsuz olan binlerce ilaç mevcut" dedi. Bu ilaçları ne yapacaklarını bilemediklerini söyleyen Saydan, bununla birlikte İTS'ye geçişe çok kısa bir zaman kalmasına karşın birçok ilacın da karekodlu halinin depolarda olmadığını belirtti. Saydan, "Bu yüzden sistemin uygulanmasının aceleye getirilmemesi, ilaç firmaları, depolar ve eczanelerimizden oluşan sektörün tüm kesimlerinin tamamen hazır olmasının beklenmesi gerektiği düşüncesindeyiz" dedi. Saydan, aksi halde eczacıların mağdur olacağı ve vatandaşın istediği ilaca ulaşamayacağı bir kaos ortamı yaşanacağını belirtirken İTS için yeniden erteleme istedi.
Bir yandan İTS'ye geçiş için eczaneleri teknik olarak hazırlamayı sürdüren TEB, bir yandan da sorunların tam çözülmediği gerekçesiyle 2011 başına kadar yeni bir erteleme istedi.

İTS NASIL ÇALIŞACAK
* İlacın bilgisi, kutusundaki karekodda kayıtlı olacak
* Eczaneler, gelen ilacın karekodunu sisteme okutacak
* Sistemin onayıyla ilaç eczane rafına girecek
* İlerleyen aşamada, depolar da sisteme dahil edilecek
* Depolarda, ilaç kolilerindeki etiket sisteme okutulacak
* İlaç, eczanede hastaya satılırken sisteme bilgi verilecek
* Amaç, üretimden tüketime kadar ilacın takip edilmesi
* Temel hedef ise sahte ve kaçak ilacın engellenmesi
* Bir ilaç gerektiğinde toplatılırsa hastaya kadar ulaşılabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim