• BIST 9524.59
  • Altın 2508.671
  • Dolar 32.5688
  • Euro 34.7249
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Yerli ilaca KDV indirimi geliyor

Yerli ilaca KDV indirimi geliyor
Maliye Bakanlığı ile ilaç sektörünü karşı karşıya getiren farklı vergi oranı sorunu çözüme kavuşuyor. İlaç üretiminde kullanılan hammaddedeki KDV oranı, yerli üretimi desteklemek amacıyla yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte üretim ve satış arasındaki 10 puanlık fark giderilmiş olacak. Mevcut uygulamada firmalar, aradaki farkı Maliye'den tahsil ediyordu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilaç üretiminde kullanılan etkin madde ve etkin madde üretiminde kullanılan hammaddeler için uygulanan KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini öngören kararname taslağının Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini bildirdi. Şimşek, ilaç üretimindeki ana girdilere KDV'nin yüzde 18 olarak uygulanmasının, ilaçların Türkiye'de üretilmesi yerine, ithal edilmesine yol açtığını belirterek söz konusu indirimin ardından ilaç üreticileri aleyhine gelişen durumun ortadan kalkacağına dikkat çekti. Bakan Şimşek, "Yapılan bu düzenleme, yerli ilaç üretimini teşvik edeceği gibi cari açığın azaltılmasına da katkıda bulunacak." değerlendirmesinde bulundu. Şimşek'e göre KDV indiriminin ardından ilaç sanayiine olan yatırımlarda artış meydana gelecek. Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olarak gösterilen cari açığı tetikleyen sektörler arasında ilaç da yer alıyor. Devletten KDV indiriminin yanı sıra çok sayıda destek isteyen ilaç sektörü geçen yıl sonunda bir ayda üç bin kişiyi işten çıkarmıştı. Sektörde yaklaşık 25 binin üzerinde kişi istihdam ediliyor.

İlaç sektörünün elini rahatlatacak açıklamayı Maliye Bakanı Şimşek, memleketi Batman'da yaptı. Bir kütüphane açılışı sonrasında gazetecilerin ilaçtaki KDV oranının indirilmesine ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Şimşek, "Yerli sanayiyi desteklemek için önemli bir adım attık. İlaçta eskiden KDV yüzde 18 idi, vatandaşımıza yardımcı olmak için vergileri yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik. Fakat siz ilacı ithal ederseniz KDV yüzde 8, ama Türkiye'de üretirseniz ana ham madde yüzde 18'lik bir vergiye tabi olabiliyordu. Şimdi biz yerli üreticinin rekabet gücünü artırmak için en azından dışarıyla rekabet gücünü eşitlemek için bazı temel girdilerde, temel ham madde ürünlerinde KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik. Memleketimize hayırlı olsun. Bu konuda bir adım atıyoruz, inşallah ilaç sanayimizin gelişmesine ve cari açığımızın kısmen de olsa azalmasına sebep olur." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2492 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim