• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Yerli medikal cihazlarda 'Van' imzası olacak

Yerli medikal cihazlarda 'Van' imzası olacak
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Van'da kurulacak fabrikada, yerli medikal sarf malzemesi ve ara teknolojileri üretilecek

CEMAL AŞAN

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteğiyle kurulacak fabrikada, yerli medikal sarf malzemesi ve ara teknolojileri Van'da üretilecek.

DAKA, mart ayında sonuçlandırdığı 2014 Yılı Mali Destek Programı başvuru sürecinin ardından destekleyeceği projeleri belirleyerek sözleşmeleri imzalamaya başladı.

Daha önce "Yenilenebilir Mali Destek Programı" kapsamında güneş enerjisi panelleri üreten bir firmanın kente 80 milyon avroluk yatırım kararı almasını sağlayan DAKA, 2014 Yılı Mali Destek Programıyla da 12 milyon liralık yeni bir yatırımı daha Van'a kazandırdı.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki başvurular arasından 48 projenin başarılı görüldüğünü ve bunlardan 25'inin asıl listede yer aldığını belirtti.

Listede yer alan firmaları sözleşme imzalamak için davet ettiklerini ve şu ana kadar 15 projenin sözleşmesinin imzalandığını anlatan Demirci, davet edilen firmaların gelmemesi durumunda yedek listedeki firmalarla sözleşme imzalayacaklarını söyledi.

Demirci, projelere 20 milyon liralık destek sunduklarını bildirerek, "Proje başına ortalama tutar 900 bin lira civarında ama bunların içinde 2 milyon liralık projelerimiz de var. Bu destek programında ilk kez toplam bütçesi 10-12 milyon lira olan projelere destek vermiş olduk. Kalkınma ajansları arasında ilk kez bu kadar yüksek hibe oranıyla mali destek programına çıktık. Bugüne kadar en fazla başarı beklediğim mali destek programı oldu. Yüksek teknoloji ve ihracata yönelik üretim yapacak firmalar da bizden destek aldı" dedi.

Önemli firmaların destek almaya hak kazandıklarını ve kentin adını Türkiye'ye tanıtacak yatırımlar gerçekleştirileceğini vurgulayan Demirci, şöyle konuştu:

"Medikal sektöründe Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu, ithalata dayalı sarf malzemelerini ve ara teknolojileri burada üretecek yatırımlar gerçekleşecek. Bu yatırım, ihracat açısından önemli bir potansiyel taşıyor, aynı zamanda Türkiye'nin ithalata bağımlı olduğu bir ihtiyacı yerli ürünle karşılama imkanımız olacak. Bu anlamda bölgeye gelecek firmalar, önümüzdeki dönemlerde Türkiye'nin çok önemli firmaları haline gelecek. Van'ın bundan böyle medikal ürünlerin üretileceği merkez olmasını bekliyorum. Tıbbi teknolojiler konusunda bir fizibilite çalışması yaptık. Diğer bölgelerde yapılan ürünlerin burada üretiminin gerçekleştirilmesiyle ilgili çalışma yaptık. O da sonuçlanmak üzere. O sonuçlandığında böyle bir teknolojinin bölgede üretilmesini sağlayacak yatırımların çok daha ciddi şekilde geleceğini ümit ediyorum."

Demirci, bölgede güvenlikle ilgili bir sıkıntının olmadığına, Van'da insanın başına gelebilecek bir olayın, İstanbul'da ya da Türkiye'nin başka bir bölgesinde de yaşanabileceğine değinerek, Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Türkiye'nin herhangi bir yerinden daha az güvenli bir yer olmadığını bütün yatırımcılara anlattığını dile getirdi.

Van'da, herhangi bir şekilde insanın başına bir olay gelmesinin oranının, yolda trafik kazası geçirmesinden daha yüksek olmadığının altını çizen Demirci, olaylara bu açıdan bakarak bölgenin güvenli olduğunu kabul etmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim