• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Yerliye üvey evlat muamelesi

Yerliye üvey evlat muamelesi
Yerli markaları pahalı diye damgalayan, ön ödeme ayrımcılığı yapan, şartname oyunlarıyla ihale dışında bırakan uygulamalar ortadan kalkıyor. Türk firmalarına 'üvey evlat' muamelesi son buluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Eylül tarihli "Yerli Ürün Kullanılması" başlıklı genelgesi bugüne kadar tüm ihalelerde üreticileri bezdiren uygulamaları ortadan kaldıracak. Türk firmaları yeni düzenlemeyle umutlanırken bir çok sektörde firmalar çifte standarttan dert yanıyor. Genel olarak 'üvey evlat' muamelesi yapıldığı belirtiliyor. Türk marka ve üreticiler bazı kamu kurumlarının yerli markaları pahalı olduğunda almamak için sebep yarattıklarını söylüyor. Yabancı olursa ise fiyat farkı dikkate alınmıyor.İthalatçıları kayıran TSE ve CE dışında standartlarla ithalatı işaret eden teknik şartname ortadan kalkıyor. Makine, plastik eşya, demir-çelik, bilişim, ilaç ve otomotiv gibi sektörler Türkiye'nin cari açığında en büyük kalemi oluşturuyor.

ÖN ÖDEME AVANTAJI
Bilişim sektöründeki firmalar genellikle sektördeki yerli katkı payının artacağına dikkat çekiyor. İthalatçılar ön ödeme ile ödüllendirilirken, yerli üretici bu avantajdan faydalanamıyordu. Genelge yerli firmaların da bu avantajdan faydalanmasını sağlayacak. İthalatın kamu kurumlarına olan toplam maliyetinin net olarak hesaplanması isteniyor. Böylece astarı yüzünden pahalıya mal olan alımların önüne geçiliyor. Genelgede madde madde şartname oyunlarıyla yerlilerin ihale dışına itilmesinin önüne geçiliyor. Hatta yapılan şartname oyunları genelgedeki 5 madde ile tek tek önleniyor. İthalatı teşvik eden kamu ihale uygulamalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

GİZLİ GÜMRÜK VAR
Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere koydukları standartlarla kendi etkinlik alanlarına yapılan her ithalatı kendi çıkarları doğrultusunda düzenliyor. Avrupa Birliği üyesi her firma yazılım ve donanım ithalatında dil, ergonomi ve teknik standartlarla kendi üreticilerini ve pazarını koruma altına alıyor. Böylece fırsatçı ile gerçek yatırımcıyı birbirinden ayırıyor.

CEBİMİZDEKİ DELİK
Türkıye ekonomisinin kamburu haline gelen cari açıkta bir çok stratejik sektör dikkat çekiyor. Dış ticaret açığı sıralamasında beklendiği gibi petrol ve doğalgaz birinci sırada. 30 milyar dolara varan büyüklüğe sahip petrol ve doğalgazı makine sektörü takip ediyor. Makine sektöründe 9.6 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı bulunuyor. Üçüncü sırada plastik ve plastik eşya sektörü var. Bu sektörde ihracat ve ithalat arasındaki fark 5.1 milyar dolara kadar çıktı. Demir-çelik sektörü de en fazla dış ticaret verilen alanlardan biri. Demir-çelikte açık 5 milyar dolar olurken bu sektörü 4.9 milyar dolarla elektrikli ve elektronik aletler takip ediyor. İlaç, sağlık cihazları, kağıt ve ambalaj, altın-mücevher gibi sektörlerde de 2-3 milyar dolar aralığında bir açık mevcut. Otomotivde ise bu rakam 710 milyon dolara düşüyor.

DÜNYADA YABANCI MALLARA EK VERGİ FRENİ VAR
Güney Kore gibi yerli otomotiv ve bilişim teknolojilerinde büyük aşama kaydeden ülkelerde devlet ve özel sektör yerli ürün kullanımı konusunda sert kurallar uyguluyor. Yabancı ürün alımı yapanlara ek vergi yaptırımı getirilirken pahalı ürün alımı durumunda ihaleyi yapanlara 'Nereden buldun?' sorusu soruluyor. Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde ise şirketler devlet ihalelerinde ve tüketici alışverişlerinde destekleniyor.

YERLİDE TECRÜBE ARANACAK
Yerli üretimin desteklenmesi bıyıklı ithalatı da gündeme gelmesine neden oluyor. Bu yüzden yerli üretimde tecrübe aranması yerli üretim fırsatçılığının önüne geçmiş oluyor. Yerli donanım üreticileri dışında, yerli ticari yazılımlar gibi yerli işletim sistemlerinin kullanılma şansını artırıyor. Kamu kurumlarına yerli yazılımcılara gerekli desteğin verilip verilmediği sorgulanmış olacak. En azından yerlilere teşvik olmasa bile, adil rekabet koşulları uygulanmış olacak.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu
Sanayide yeni bir kalkınma hamlesi olacak
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda öncelikli olarak Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesine yönelik genelgenin 'sanayide yeni bir kalkınma hamlesini sağlayacağını' belirtti. Konukoğlu, yaptığı açıklamada, bu genelgenin yerli üretimin desteklenmesi açısından çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Yerli üretimin desteklenmesi, milli gelirin ve istihdamın artmasını, ithalatın azalmasını sağlar" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan:
Çelik üretiminde yerli kaynaklara yönelin
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli malı kullanımına yönelik tebliğine ile ilgili demir-çelik sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması için mümkün olduğunca yerli kaynakların kullanılması gerektiğini vurguladı. Çağlayan, MegaBuild Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye demirçelik ithalatında dışa bağımlılığın azaltmalı. Kendi ülkemizin yerli kaynaklarıyla üretimin sağlanması ve dışa bağımlılğının azaltılmasıdır görmek istediğim. Tedarik güvenliğini sağlayamayan ülkeler başka sorunlarla karşı karşıya kalacak. Türk demirçelik sektöründe üretimin yüzde 22'sinin 19'a yakını entegre tesislerle yapılıyor" dedi.

Neva Genel Müdürü Ayhan Eren:
Üretim teşvik edilmeli
Neva Oyuncak Genel Müdürü Ayhan Eren, "Özellikle oyuncak sektöründe bu konu çok önemli. Çünkü yurt dışından gelen oyuncaklar ya pahalı, ya da kalitesiz oluyor. Biz de yerli ve sağlıklı oyuncak üretimini teşvik etmek için kısa bir süre önce Sağlıklı Oyuncak Platformu kurmak için yerli oyuncak üreticilerine bir çağrıda bulunduk. Şu an değerlendirmelerimiz sürüyor. Yasal mevzuatların da çocukların sağlığını koruyacak şekilde oluşturulmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik:
Cari açık ve işsizliğin reçetesi
MODOKO Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, "Cari açık ve işsizliğin reçetesi yerli malının teşvikidir" dedi. Özçelik, konuya ilişkin şu görüşleri paylaştı: "Türkiye ekonomisinin son yıllardaki en önemli iki sorunu olan cari işlemler ve istihdam açığının kapatılması. Cari açığın düşmesi için tüm tüketicileri yerli malı mobilya satın almaya çağırmıştık. Kamuda da biz yerli üreticilerin de desteklenecek olması, cari açığın düşmesi ve işsizliğin azalması yönünde çok önemli bir adımdır."

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç:
Kalite ve çeşitlilikte rekabetçiyiz
İnşaat Malzemesi sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Bilmaç, "Türk İnşaat Malzemesi Sanayisi büyümede stratejik bir sektör ve cari açığa önemli katkı sağlıyor. Sektörümüzde bölgede ve dünyada üretim üssü konumundayız. Birçok önemli alt sektörde kalite, kapasite, çeşitlilikte dünyada rekabetçiyiz" dedi.

TİMUR SIRT

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2158 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim