• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Yeşil kartı olan ağır hastaya acil cözüm

Yeşil kartı olan ağır hastaya acil cözüm
Sağlık Bakanlığı, sadece ölümcül riski yüksek kazalarda yeşil kart sahibi kazazedelerin devlet hastanelerinin acil servislerinde yer olmaması halinde, özel hastanelerin acil servisine götürülmesi yönünde bir çalışma yapıyor.

Sağlık Bakanlığı, ölümcül riski yüksek kazalı olaylarda, yeşil kart sahibi kazazedelerin devlet hastanelerinin acil servislerinde yer olmaması halinde, özel hastanelere götürülmesi yönünde bir çalışma yapıyor. Maliye Bakanlığı, sistemin kurulması halinde bütçeye getireceği yükü hesaplamaya başladı. Yoksul vatandaşların da sağlık hizmetlerinden yararlanması için 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devredilmesi projesi 1 Ocak 2012'ye ertelenince, Sağlık Bakanlığı da Türkiye genelinde toplam sayısı 9 milyon 555 bini bulan yeşil kartlı vatandaşa çok özel bir hizmet vermek için bir çalışma başlattı. Bu kapsamda, yeşil kart sahibi kişi ölümcül riski yüksek bir kaza halinde, 112 acil servisinde bulunan ve en yakın devlet ve üniversite hastanelerinin acil servisindeki yer durumunu gösteren sistem sayesinde buralarda yer olmaması halinde, en yakın özel hastaneye götürülmesine imkan arıyor.

SUİSTİMALE AÇIK YÖNÜ FAZLA

Ekonomik durumu iyi olduğu halde ücret ödememek için bir çok kişinin sistemi suistimal ettiği yeşil kartta bir de özel hastane imkanı getirilmesinin çok daha ciddi suistimaller yaratacağı endişesi taşınıyor. Ayrıca hem Sağlık Bakanlığı, hem de Maliye Bakanlığı bürokratları, özel hastanelerden bazılarının da bunu suistimal edebileceğini göz önüne alıyorlar. Sağlık kurumlarının yüzde 65'inin kamuya, yüzde 35'inin ise özel sektöre ait olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak ilaçtaki faturalamanın yüzde 55'inin kamuya, yüzde 45'inin özel sektöre ödendiği belirtiliyor.

Yeşil kartlıların GSS'ye devri 2012'ye ertelendi

Yeşil kartın 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren SGK'ya devredilmesi öngörülmüştü. Ancak SGK, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den bu yana alt yapısını henüz Yeşil Kartlıların ve diğer vatandaşlarımızın harcamalarını, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan haklarını da dikkate alarak gelir testine tâbi tutulması işlemlerini yapmaya hazır hale getiremediğinden, Yeşil Kartlıların Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınmasına ilişkin geçiş sürecinin 1 Ocak 2012 tarihine ertelenmesi kararlaştırıldı.

CAHİT SARAÇOĞLU / YENİŞAFAK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim