• BIST 9524.59
  • Altın 2524.96
  • Dolar 32.5773
  • Euro 34.6226
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Yetersiz uyku, okul başarısını düşürüyor

Yetersiz uyku, okul başarısını düşürüyor
18 milyon öğrenci dün dersbaşı yaptı. Tatil boyunca geç yatıp geç kalkmaya alışan çocukların önündeki en önemli engellerden biri de yeni uyku düzenine alışmak

Ziyneti Kocabıyık

Yetersiz uykunun çocuğun okuma yazma ve matematik problemlerini çözme kabiliyetlerini bozduğunu söyleyen uzmanlar, anne babaları okula giden çocuklarının uykusunu bir an önce düzenlenmesi konusunda uyarıyorlar.

Uykunun çocukların okul başarılarını etkilediğini gösteren bilimsel araştırmalar bulunduğunu söyleyen Amerikan Hastanesi Uyku Kliniği Şefi Dr. Sabri Derman, uykunun özellikle anaokulu ve ilköğretim yaşındaki çocuklar için çok daha önemli olduğunu belirterek, "Bu dönemde beynin gelişimi sürdüğünden yeterli uyku, fiziksel ve bilişsel gelişme için önem taşır. Beyin en çok uyku sırasında çalışır. Eğer beyni çok karmaşık bir bilgisayara benzetirsek, bu bilgisayar, verileri işleme, belleğe kaydetme, bilgileri birbirleriyle ilişkilendirme, sınıflandırma, gerektiğinde kolay ve doğru hatırlamak için yapılması gereken işlemlerin çoğunu, uyku sırasında gerçekleştirir" dedi.

Yetersiz uyuyan öğrencilerin, sağlıklı uyuyanlara göre daha düşük notlar aldığını belirten Dr. Derman, "Bilimsel araştırmalar, uyku süreleri 1 hafta süreyle bir saat bile azalan çocuklarda dikkat, konsantrasyon, öğrenme ve hafıza becerilerinde ölçülebilir derecede belirgin azalmalar olduğunu göstermektedir. 2,5 ile 6 yaş arası 1.500 çocukta yapılan geniş bir araştırmada, 10 saatten az uyuyan çocukların kelime haznelerinde ve zihinsel becerilerinde, 10 saatten çok uyuyanlara oranla çok belirgin azalma olduğu saptanmış" diye konuştu.

Günde ortalama 10 saat uyumalı

İnsanların tam dinlenebilmesi için gerekli olan "ideal uyku süresi"nin kişiden kişiye değiştiğini belirten Dr. Sabri Derman bu sürenin, ilkokul öncesi küçük çocuklarda 11-13 saat, ilk ve ortaöğrenimdeki çocuklarda 10-11 saat, üniversite dönemindeki gençlerde ise genelde 8-9 saat olduğunu ifade etti.

Geç saatlere kadar ders çalışmasın

Öğrencilerin uyku sağlığı için gerekli ortamın oluşturulmasında anne babaya önemli görevler düştüğünü söyleyen Dr. Sabri Derman, uyku düzeninin sağlanması için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

- Tatil günleri de dahil her gün aynı saatte uyuyup uyanmasını sağlayın

- Yatmadan önce ılık ballı süt içirin

- Yatakta tablet ve telefonla oynamasına izin vermeyin

- Yatmadan en az yarım saat önce televizyon karşısından kalkmasını sağlayın

- Okul dışı aktiviteler çok zaman alıyorsa azaltmayı düşünün, ders için gece geç saatlere kadar çalışmanın kalıcı faydası olmadığını unutmayın

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2655 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim